Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙ, ΓΙΑ ΣΚΥΒΑΛΑ!


Το πιο κάτω είναι από τις "Επιλογές" της Πάφου:
ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΣΚΥΒΑΛΑ!


ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙ, ΓΙΑ ΣΚΥΒΑΛΑ!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΚΥΒΑΛΩΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ -ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!
ΓΡΑΦΕΙ: AP. NIKOΛΑΟΥ   http://www.epilogespafou.com/NewsPafos.html


Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται με τη φορολογία για τα σκύβαλα. Λόγω της δημιουργίας και λειτουργίας του ΧΥΤΑ αλλά και της υφιστάμενης Νομοθεσίας αποδεικνύεται ότι αυτή τη στιγμή οι δημότες ουσιαστικά επιχορηγούν τη συγκομιδή σκυβάλων από ξενοδοχεία και μεγάλες επιχειρήσεις!
Το όλο πρόβλημα θα μεγιστοποιηθεί μετά και το 2012 όταν θα λειτουργήσουμε υποχρεωτικά και τον ΧΥΤΥ!

Όπως είναι γνωστό η λειτουργία των ΧΥΤΑ ή και των ΧΥΤΥ καθώς και η συγκομιδή σκυβάλων είναι από τους λίγους τομείς που δεν επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Οι ΧΥΤΑ έχουν (και στην Πάφο) κατασκευαστεί με έξοδα του κράτους ενώ τη διαχείριση τους και τα έξοδα διαχείρισης τους τα πληρώνουν οι κοινότητες και οι Δήμοι οι οποίοι με τη σειρά τους επιβάλλουν ανάλογες φορολογίες στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στα ξενοδοχεία κ.τ.λ.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία τίθενται όρια στα ποσά που οι Δήμοι ή οι Κοινότητες μπορούν να επιβάλουν στον πολίτη ή στα ξενοδοχεία σαν φορολογία σκυβάλων.
Πληρώνουν οι πολίτες
Σύμφωνα με απλές μελέτες που έγιναν αποδεικνύεται ότι για τα ξενοδοχεία όπου η ΜΑΧ φορολογία σκυβάλων που μπορεί, σύμφωνα με το Νόμο να επιβληθεί είναι 10000 ευρώ, το κόστος που επωμίζονται οι Δήμοι για τη μεταφορά και τη συγκομιδή καθώς και για τα δικαιώματα στον ΧΥΤΑ είναι κατά πολύ μεγαλύτερο!
Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι στην ουσία οι ίδιοι οι πολίτες (Δήμοι) επιχορηγούν ουσιαστικά το κόστος συγκομιδής μεταφοράς και δικαιωμάτων για τα ξενοδοχεία!
Έχει επίσης αποδειχθεί και πάλι με βάση απλές μελέτες ότι μια συγκεκριμένη επιχείρηση που χρεώνεται με 1500 ευρώ για τα σκύβαλα στο τέλος-τέλος κοστίζει σε Δήμο η όλη διαδικασία για τα σκύβαλα της 3500 ευρώ!

Και με τον ΧΥΤΥ;
Κύκλοι που διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα επεσήμαναν στην εφημερίδα μας ότι το όλο πρόβλημα θα μεγιστοποιηθεί όταν μετά το 2012 και στη βάση Ευρωπαϊκής οδηγίας θα πρέπει οι ΧΥΤΑ να αναβαθμισθούνε ΧΥΤΥ. Το όλο κόστος για τις κοινότητες και τους Δήμους θα αυξηθεί, τόνιζαν, κατά πολύ και πέραν του διπλάσιου, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει και η Νομοθεσία, η (ουσιαστικά) «επιχορήγηση» από τους ίδιους τους πολίτες (μέσω Δήμων και κοινοτήτων) για την όλη διαχείριση των σκυβάλων ξενοδοχείων και επιχειρήσεων θα είναι ακόμη πιο μεγάλη.

Παγκύπρια...
Το όλο πρόβλημα αφορά φυσικά όλους τους δήμου και κοινότητες σε παγκύπριο επίπεδο και ήδη μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται με τη λειτουργία και του πρώτου ΧΥΤΥ στην Κύπρο, αυτού της Λάρνακας, όπου το κόστος για εισαγωγή μόνο σκυβάλων στον ΧΥΤΥ έχει ανέλθει στα 100 ευρώ ανά τόνο. Στην Πάφο σήμερα με τον ΧΥΤΑ το κόστος εισαγωγής είναι 35 ευρώ ανά τόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails