Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Τι προσφέρει ένα πάρκο σε μια πόλη;

Ετοιμάζω επιστολή στο Δήμο Πάφου για την ανέγερση του ναού στον κήπο.
Τα πιο κάτω είναι ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ένα πάρκο σε μια πόλη:
• Ενδυναμώνει το αίσθημα της τοπικής ταυτότητας του "ανήκω" και της τοπικής περηφάνιας.
• Κάνει μια περιοχή όμορφη και ελκυστική.
• Αυξάνει την αξία των περιουσιών και συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση και ανακαίνιση των γύρο εγκαταστάσεων.
• Αυξάνει τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, μέσω των επισκεπτών, της δημιουργικής ενασχόλησης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο πάρκο.
• Προστατεύει την και προβάλει την ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά στην γύρο περιοχή.
• Οι επισκέψεις σε πάρκα και χώρους πρασίνου, μειώνουν το άγχος, προωθούν την κοινωνικότητα.
• Δίδει ιδιαίτερες ευκαιρίες διασκέδασης και ξεκούρασης σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους.
• Προσφέρει ωραία εναλλακτική, ασφαλισμένη και πιο σύντομη διαδρομή σε πεζούς και ποδηλάτες.
• Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και κρατεί σε χαμηλά επίπεδα τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αφού εμποδίζει το φαινόμενο της "Θερμικής Νησίδας" (Heat Island effect).
• Βελτιώνει την βιοποικιλότητα και προσφέρει καταφύγιο στην άγρια ζωή της περιοχής.
• Αποτελεί πηγή εμπλουτισμού των υπογείων υδάτων και οι ανοικτοί χώροι μειώνουν τις πιθανότητες τοπικών πλημμυρών λόγο κυρίως υπερχείλισης των παλιών και μικρής χωρητικότητας οχετούς των ομβρίων.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επίτροπε μου πως πάει τζίνο το ποίημα; "Οι Μέλισσες του Ονήσιλλού";Ήταν για άλλο πράμα αλλά προσαρμόζω το στα λεγόμενα της επιστολής σου.
Ελπίζω τζαι παρακαλώ το "κεντρί σου" να τους κινήσει έστω τζαι λίον την ευαισθησία.

Leni είπε...

Εν κρίμα οι άνθρωποι. Εν εξαναβιώσαν τι θα πει πάρκο στην πόλη.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να σταματήσουμε να κτίζουμε εκκλησίες εκτρώματα που δεν συμβαδίζουν με το μέγεθός και το μπόι μας. Δες το έκτρωμα της Φανερωμένης στη Λαρνακα δίπλα από το ωραίο εκκλησάκι της Φανερωμένης. Δες το έκτρωμα της Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο. Δες τώρα που θα κατεδαφίσουν κτίρια του συνοικισμού στο Αγιο Μάμα Λακατάμιας για να κάνουν αυλή για το εκεί έκτρωμα. Ελεος πια θα μας τιμωρήσει ο θέος με αυτούς τους άπληστους ηγέτες-καλόγηρους των εκκλησιών. Οι καλόγεροι δυστυχώς είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αφοσιωθούν στα μοναστήρια τους και στη δική τους 'κοινωνία' που κάθε άλλο από ανεκτή ή τίμια ή πρέπων είναι. Να μην αναμιγνύονται στη πολιτεία και δει στη παιδεία. Ούτε να τα θέλουν όλα δικά τους. Ο κόσμος σε κάποια στιγμή θα πρέπει να φτύσει τους καλογήρους [προς θεού όχι του Ιερείς] και η πολιτεία να πάρει πίσω όλα όσα παίρνουν από το κόσμο [περιουσίες, κτήματα κτλ]. Δεν τα χρειάζονται αυτά είναι μόνο για να αποκτούν οικονομική δύναμη ώρίς να κοπιάζουν.

Αντρέας είπε...

Επίτροπε, εγώ θα εισηγούμουν να στείλεις στον Δήμο ένα αντίγραφο του "The death and life of great american cities" της Jane Jacobs. Εκδόθηκε πριν από 40+ χρόνια (1961) είναι όμως απόλυτα επίκαιρο για την Κύπρο του σήμερα.

Αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά κεφάλαια: the uses of sidewalks(τρία κεφάλαια), the uses of neighborhood parks, the uses of city neighborhoods, the need for small blocks, the self destruction of diversity, gradual money and cataclysmic money, erosion of cities or attrition of automobiles, visual order...

@Ανώνυμος
Διαφωνώ με την προσέγγιση να τσουβαλιάζουμε και να γενικεύουμε, λάθος για το οποίο και εγώ είμαι ένοχος αρκετές φορές. Π.χ. για το "έκτρωμα της Φανερωμένης" στην Λάρνακα δεν φταίνε οι καλόγεροι ή η εκκλησία, την οποία δεν φαίνεται να συμπαθείς και πολύ από τα γραφόμενα σου. Η Μητρόπολη ήταν εναντίον της κατασκευής του γιγαντιαίου ναού όπως και η πλειοψηφία των ενωριτών. Υπήρξε μακροχρόνιος αγώνας ενάντια στην καταστροφή του πάρκου αλλά η ενοριακή επιτροπή και η υποστηρικτές τους (λαϊκοί όχι κληρικοί) έκαναν το δικό τους,

Ανώνυμος είπε...

Με τες επιστολές εν καταλάβουν.
Νομίζω να αρχίσουμε τες πατσαρκές γιατί εν γίνεται τίποτε με τους καλούς τρόπους, άμα καεί κανένα δημαρχείο ή καμιά εκκλησιά εν να λάβουν υπόψη τους και την γνώμη των ανθρώπων.

rose είπε...

Οσα και να γράφετε, έχουν εκεινοι μια μεγαλύτερη λίστα ντιβελοπερ, πολιτικων μηχανικων, εργολάβων, εμπόρων χρυσών καλιμαφιων και εικόνων, καντιλέριων και δακρυσμενων εικόνων που θα κερδίσουν περισσότερο...

δυστυχως!

Chrys είπε...

Θυμούμε που είμουν λύκειο και εφεύκαμε σκαστοί να πάμε στο κήπο. Επίαναμε σαντουιτς και χυμό και απλώναμε στα παγκάκια κάτω που τα δέντρα....ωραίες εποχές!

Ανώνυμος είπε...

Ατε να μεν πω τίποτε για τες εκκλησίες που βλαστούν σαν τα μανιτάρκα δεξιά τζιε αριστερά όπως τα σουβλιτζίδικα, τες φρουταρίες τζιε τα περίπτερα...κάθε γειτονιά τζιε ένα...εμπα τζιε περπατήσει κανένας λλίον για να πάει να λειτουργηθεί!

koutso είπε...

Δέστε τι θα κάνουν στη Πάφο.....
http://an-archi-a.blogspot.com/2009/08/i.html

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ στο ότι ίσως το έχουν παρακάνει λίγο με το μέγεθος των εκκλησιών όμως αν δεν ήταν η εκκλησία νεκατωμένη μέσα στα πολιτικά, τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά (πράγμα που δεν πίστευα στο παρελθόν, γιατί διαωάζοντας μαθαίνεις) ούτε ελληνικά θα μιλούσαμε ούτε ορθόδοξοι θα ήμαστε και ούτε ταυτότητα θα είχαμε, και δυνατό παράδειγμα είναι οι Μουσουλμάνοι που αν και κάνουν πολύ παρατραβηγμένες καταστάσεις η θρησκεία είναι αυτή που κινεί τα νήματα ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ όμως!! Και μέσω της θρησκείας μας και των γραμμάτων και την σωστή διαπαιδαγώγηση μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη φύση αλλά επειδή αυτά τα δύο τα έχουμε βάλει σε κατώτερη μοίρα είναι γι αυτό που βλέπουμε απαράδεκτες καταστάσεις και συμπεριφορές προς σε όλους τους τομείς!

Related Posts with Thumbnails