Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιβαλλοντική Ψυχολογία: Σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος

Πριν λίγο καιρό πήρα ένα πολύ θυμωμένο email από μια κοπέλλα σχετικά με τον τρόπο που το κράτος χειρίστηκε τις περιοχές Νατούρα 2000. Συγκεκριμένα ανακοινώσαμε απλά στους κατοίκους μιας Κοινότητας, ότι η περιοχή τους εντάχθηκε για προστασία των νυκτερίδων και ορισμένων σπάνιων φυτών. Αυτοί όργωσαν με τράκτορ την περιοχή και σκότωσαν τις νυκτερίδες.
Η Ειδίκευση της Άντριας, που δεν ήξερα καν ότι υπάρχει, είναι η "Περιβαλλοντική Ψυχολογία". Για να μάθω περισσότερα, ζήτησα από την Άντρια και μου έγραψε το πιο κάτω:

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί ο άνθρωπος αποτελεί εργαλείο μελέτης για πολλές επιστήμες. Μηχανική περιβάλλοντος, γεωπονία, αρχιτεκτονική, οικολογία και δασολογία είναι μερικά παραδείγματα επιστημών οι οποίες επικεντρώνονται στην μελέτη και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον. Μια καινούργια επιστήμη έρχεται να προστεθεί σε αυτό το πάνελ και να εντάξει τον παράγοντα άνθρωπο στην μελέτη του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη επιστήμη προέρχεται από την επιστήμη της Ψυχολογίας και ονομάζεται Περιβαλλοντική Ψυχολογία.

Για τους Περιβαλλοντικούς Ψυχολόγους, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και λειτουργεί ο άνθρωπος δεν καθορίζεται μόνο από τα φυσικά ή χτιστά στοιχεία του (όπως για παράδειγμα νερό, αέρας, χώμα, δέντρα, φυτά, ζώα και κτήρια) αλλά και από τις επιρροές τις οποίες εξασκεί στην συμπεριφορά και την ψυχική υγεία του χρήστη όπως επίσης και τις επιπτώσεις τις οποίες έχει η συμπεριφορά του ανθρώπου σε αυτό. Με άλλα λόγια, η Περιβαλλοντική Ψυχολογία εστιάζεται στην μελέτη της σχέσης αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος και στην επίλυση τυχών προβλημάτων τα οποία προκύπτουν στην σχέση αυτή.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται ο περιβαλλοντικός ψυχολόγος είναι: αντίληψη, περιγραφή και αξιολόγηση του περιβάλλοντος, προσανατολισμός στον χώρο και γνωστικοί χάρτες, προτιμώμενο περιβάλλον, χωρική συμπεριφορά (εδαφική περιοχή και προσωπικός χώρος), περιβαλλοντικό άγχος (αίσθημα συνωστισμού, θορύβου και ρύπανσης), αρχιτεκτονική και συμπεριφορά, συμπεριφορά στο φυσικό περιβάλλον, ψυχολογικές αντιδράσεις στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, εμπλοκή των άμεσα επηρεαζόμενων ατόμων στην δημιουργία και διαχείριση περιβαλλοντικών χώρων και διαμόρφωση, αλλαγή και διατήρηση περιβαλλοντικών στάσεων και συμπεριφορών (ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και περιβαλλοντική εκπαίδευση).

Η περιβαλλοντική ψυχολογία έχει εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς. Ένας από τους τομείς στους οποίους η εμπλοκή των περιβαλλοντικών ψυχολόγων είναι σημαντική είναι η αρχιτεκτονική. Στο παρελθόν, οι αρχιτέκτονες ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για την αισθητική και την δομική ακεραιότητα ενός κτηρίου. Σήμερα, οι σχεδιαστές ενδιαφέρονται όχι μόνο για τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά αλλά και για την λειτουργικότητα και τις επιρροές που θα εξασκεί ο συγκεκριμένος χώρος στον χρήστη του. Οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι συμβουλεύουν και καθοδηγούν τους σχεδιαστές ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι χώροι που σχεδιάζουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες του χρήστη, να προκαλούν συγκεκριμένες συμπεριφορές στον χώρο, να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον του οποίου τα στοιχεία του είναι ευεργετικά και δεν πρόκειται να βλάψουν την ψυχική υγεία του χρήστη. Για παράδειγμα, η παρουσία ενός χώρου πρασίνου σε ένα νοσοκομείο εξασκεί μεγάλη επήρεια στην ευεξία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, ο χώρος πρασίνου ελαττώνει το άγχος του ασθενή και των επισκεπτών, βοηθά στον τρόπο που χειρίζεται ο ασθενής τον πόνο (pain management) και ελαττώνει το αίσθημα κατάθλιψης το οποίο μπορεί να βιώνουν οι ασθενής και οι επισκέπτες.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας στον οποίο εμπλέκεται η περιβαλλοντική ψυχολογία είναι στην δημιουργία και διατήρηση στάσεων και συμπεριφορών. Μετά από έρευνες, οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι είναι σε θέση να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η συμπεριφορά του ανθρώπου είναι επιβλαβής για το περιβάλλον καθώς επίσης να προτείνουν λύσεις και να εφαρμόσουν τεχνικές οι οποίες στοχεύουν στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην προώθηση πρακτικών οι οποίες είναι περιβαλλοντικά ορθές. Ποίοι παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση μας αν θα κάνουμε ανακύκλωση ή όχι? Πώς μπορούμε να μειώσουμε την μόλυνση του αέρα αλλάζοντας απλά την επιλογή μας για το μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσουμε? Αυτά είναι απλά ένας μικρός αριθμός ερωτημάτων τα οποία είναι σε θέση να απάντηση η περιβαλλοντική ψυχολογία.

Τα επιστημονικά ευρήματα της περιβαλλοντικής ψυχολογίας είναι σημαντικά για την δημιουργία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Η ανάγκη να προστατέψουμε το περιβάλλον από την καταστροφή που προκάλεσε με τις πράξεις του ο άνθρωπος και η δημιουργία χώρων στους οποίους ο άνθρωπος ενδέχεται να λειτουργεί σωστά χωρίς να επηρεάζεται η ψυχική του υγεία είναι απλά παραδείγματα τα οποία τονίζουν την σημαντικότητα της εμπλοκής των περιβαλλοντικών ψυχολόγων στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι δημιουργούν ή χειρίζονται το περιβάλλον.
Άντρια Αρμοστή, Περιβαλλοντική Ψυχολογία

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δε μας είπατε ποιό ακριβώς ήταν το παράπονο της κοπέλας...
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Το παράπονο ήταν ότι ανακοινώθηκε η ένταξη της περιοχής σε Νατούρα χωρίς κανένας να προετοιμάσει σωστά τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να το δεκτούν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάλιστα.
Είναι αυτό που λέμε και στη κοινωνιολογία, social construction of a problem.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ