Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι προσφέρει ένα πάρκο σε μια πόλη;

Ετοιμάζω επιστολή στο Δήμο Πάφου για την ανέγερση του ναού στον κήπο.
Τα πιο κάτω είναι ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ένα πάρκο σε μια πόλη:
• Ενδυναμώνει το αίσθημα της τοπικής ταυτότητας του "ανήκω" και της τοπικής περηφάνιας.
• Κάνει μια περιοχή όμορφη και ελκυστική.
• Αυξάνει την αξία των περιουσιών και συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση και ανακαίνιση των γύρο εγκαταστάσεων.
• Αυξάνει τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, μέσω των επισκεπτών, της δημιουργικής ενασχόλησης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο πάρκο.
• Προστατεύει την και προβάλει την ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά στην γύρο περιοχή.
• Οι επισκέψεις σε πάρκα και χώρους πρασίνου, μειώνουν το άγχος, προωθούν την κοινωνικότητα.
• Δίδει ιδιαίτερες ευκαιρίες διασκέδασης και ξεκούρασης σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους.
• Προσφέρει ωραία εναλλακτική, ασφαλισμένη και πιο σύντομη διαδρομή σε πεζούς και ποδηλάτες.
• Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και κρατεί σε χαμηλά επίπεδα τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αφού εμποδίζει το φαινόμενο της "Θερμικής Νησίδας" (Heat Island effect).
• Βελτιώνει την βιοποικιλότητα και προσφέρει καταφύγιο στην άγρια ζωή της περιοχής.
• Αποτελεί πηγή εμπλουτισμού των υπογείων υδάτων και οι ανοικτοί χώροι μειώνουν τις πιθανότητες τοπικών πλημμυρών λόγο κυρίως υπερχείλισης των παλιών και μικρής χωρητικότητας οχετούς των ομβρίων.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επίτροπε μου πως πάει τζίνο το ποίημα; "Οι Μέλισσες του Ονήσιλλού";Ήταν για άλλο πράμα αλλά προσαρμόζω το στα λεγόμενα της επιστολής σου.
Ελπίζω τζαι παρακαλώ το "κεντρί σου" να τους κινήσει έστω τζαι λίον την ευαισθησία.
Ο χρήστης Leni είπε…
Εν κρίμα οι άνθρωποι. Εν εξαναβιώσαν τι θα πει πάρκο στην πόλη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πρέπει να σταματήσουμε να κτίζουμε εκκλησίες εκτρώματα που δεν συμβαδίζουν με το μέγεθός και το μπόι μας. Δες το έκτρωμα της Φανερωμένης στη Λαρνακα δίπλα από το ωραίο εκκλησάκι της Φανερωμένης. Δες το έκτρωμα της Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο. Δες τώρα που θα κατεδαφίσουν κτίρια του συνοικισμού στο Αγιο Μάμα Λακατάμιας για να κάνουν αυλή για το εκεί έκτρωμα. Ελεος πια θα μας τιμωρήσει ο θέος με αυτούς τους άπληστους ηγέτες-καλόγηρους των εκκλησιών. Οι καλόγεροι δυστυχώς είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αφοσιωθούν στα μοναστήρια τους και στη δική τους 'κοινωνία' που κάθε άλλο από ανεκτή ή τίμια ή πρέπων είναι. Να μην αναμιγνύονται στη πολιτεία και δει στη παιδεία. Ούτε να τα θέλουν όλα δικά τους. Ο κόσμος σε κάποια στιγμή θα πρέπει να φτύσει τους καλογήρους [προς θεού όχι του Ιερείς] και η πολιτεία να πάρει πίσω όλα όσα παίρνουν από το κόσμο [περιουσίες, κτήματα κτλ]. Δεν τα χρειάζονται αυτά είναι μόνο για να αποκτούν οικονομική δύναμη ώρίς να κοπιάζουν.
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Επίτροπε, εγώ θα εισηγούμουν να στείλεις στον Δήμο ένα αντίγραφο του "The death and life of great american cities" της Jane Jacobs. Εκδόθηκε πριν από 40+ χρόνια (1961) είναι όμως απόλυτα επίκαιρο για την Κύπρο του σήμερα.

Αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά κεφάλαια: the uses of sidewalks(τρία κεφάλαια), the uses of neighborhood parks, the uses of city neighborhoods, the need for small blocks, the self destruction of diversity, gradual money and cataclysmic money, erosion of cities or attrition of automobiles, visual order...

@Ανώνυμος
Διαφωνώ με την προσέγγιση να τσουβαλιάζουμε και να γενικεύουμε, λάθος για το οποίο και εγώ είμαι ένοχος αρκετές φορές. Π.χ. για το "έκτρωμα της Φανερωμένης" στην Λάρνακα δεν φταίνε οι καλόγεροι ή η εκκλησία, την οποία δεν φαίνεται να συμπαθείς και πολύ από τα γραφόμενα σου. Η Μητρόπολη ήταν εναντίον της κατασκευής του γιγαντιαίου ναού όπως και η πλειοψηφία των ενωριτών. Υπήρξε μακροχρόνιος αγώνας ενάντια στην καταστροφή του πάρκου αλλά η ενοριακή επιτροπή και η υποστηρικτές τους (λαϊκοί όχι κληρικοί) έκαναν το δικό τους,
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με τες επιστολές εν καταλάβουν.
Νομίζω να αρχίσουμε τες πατσαρκές γιατί εν γίνεται τίποτε με τους καλούς τρόπους, άμα καεί κανένα δημαρχείο ή καμιά εκκλησιά εν να λάβουν υπόψη τους και την γνώμη των ανθρώπων.
Ο χρήστης rose είπε…
Οσα και να γράφετε, έχουν εκεινοι μια μεγαλύτερη λίστα ντιβελοπερ, πολιτικων μηχανικων, εργολάβων, εμπόρων χρυσών καλιμαφιων και εικόνων, καντιλέριων και δακρυσμενων εικόνων που θα κερδίσουν περισσότερο...

δυστυχως!
Ο χρήστης Chrys είπε…
Θυμούμε που είμουν λύκειο και εφεύκαμε σκαστοί να πάμε στο κήπο. Επίαναμε σαντουιτς και χυμό και απλώναμε στα παγκάκια κάτω που τα δέντρα....ωραίες εποχές!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ατε να μεν πω τίποτε για τες εκκλησίες που βλαστούν σαν τα μανιτάρκα δεξιά τζιε αριστερά όπως τα σουβλιτζίδικα, τες φρουταρίες τζιε τα περίπτερα...κάθε γειτονιά τζιε ένα...εμπα τζιε περπατήσει κανένας λλίον για να πάει να λειτουργηθεί!
Ο χρήστης koutso είπε…
Δέστε τι θα κάνουν στη Πάφο.....
http://an-archi-a.blogspot.com/2009/08/i.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνώ στο ότι ίσως το έχουν παρακάνει λίγο με το μέγεθος των εκκλησιών όμως αν δεν ήταν η εκκλησία νεκατωμένη μέσα στα πολιτικά, τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά (πράγμα που δεν πίστευα στο παρελθόν, γιατί διαωάζοντας μαθαίνεις) ούτε ελληνικά θα μιλούσαμε ούτε ορθόδοξοι θα ήμαστε και ούτε ταυτότητα θα είχαμε, και δυνατό παράδειγμα είναι οι Μουσουλμάνοι που αν και κάνουν πολύ παρατραβηγμένες καταστάσεις η θρησκεία είναι αυτή που κινεί τα νήματα ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ όμως!! Και μέσω της θρησκείας μας και των γραμμάτων και την σωστή διαπαιδαγώγηση μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη φύση αλλά επειδή αυτά τα δύο τα έχουμε βάλει σε κατώτερη μοίρα είναι γι αυτό που βλέπουμε απαράδεκτες καταστάσεις και συμπεριφορές προς σε όλους τους τομείς!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α