Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Μαθητικές μπουκάλες νερού


Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου σε σχολεία άκουσα εκπαιδευτικούς να μου το αναφέρουν αλλά δεν έδωσα την απαιτούμενη σημασία, αλλά τώρα τελευταία αυτό γινόταν πιο συχνά μέχρις ότου οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου έγιναν πολύ πιεστικοί.

"Ο κάθε μαθητής στο σχολείο μας αγοράζει τουλάχιστο 2 μπουκάλες νερό την ημέρα" μου είπαν "γιατί τότε δε βάζετε ψυγεία νερού;" ήταν η ανόητη μου ερώτηση για να πάρω την απάντηση "δεν δέχεται η ιδιοκτήτρια της καντίνας".

Από τότε όποτε πήγαινα σε σχολείο ρωτούσα για τις μπουκάλες του νερού, αν έχουν ψυγεία νερού και αν τις ανακυκλώνουν.

Δεν βρήκα ψυγεία του νερού ούτε γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης. Σε ένα σχολείο είδα μόνο ένα βαρέλι δίπλα από τον κάλαθο όπου οι μαθητές έριχναν το υπόλοιπο νερό της μπουκάλας μέσα για πότισμα των κήπων, προτού τη ρίξουν στο κάλαθο.

Τα ψυγεία αυτά πρέπει να αγοραστούν με μεγάλη προσοχή όσον αφορά τις προδιαγραφές τους και να τοποθετηθούν σε χώρους όπου θα προστατεύονται από βανδαλισμούς.

Παράλληλα θα πρέπει οι εταιρείες που εμπορεύονται το εμφιαλωμένο νερό σε σχολεία να αναλάβουν την ευθύνη της συλλογής και ανακύκλωσης των μπουκαλιών νερού.

Η Κύπρος υποφέρει σοβαρά από τα θέματα αποβλήτων τα πλαστικά είναι από τη μια από τα χειρότερα είδη αποβλήτων λόγω της μακροζωίας τους αλλά έχουν και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ανακυκλώνονται πάρα πολύ εύκολα.

Ο τομέας της παιδείας έχει μια ευκαιρία να δώσει για ακόμη μια φορά το καλό παράδειγμα όσον αφορά το περιβάλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails