Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέδριο "Πράσινη Ενέργεια"

Αγαπητοί φίλοι,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου έχετε κάνει για να χαιρετίσω το συνέδριό σας δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία να θυμίσω σε όλους πόσο επίκαιρο είναι αυτές τις μέρες το περιβάλλον γενικά, αλλά και το θέμα της ενέργειας με τις αντιδράσεις που ακούγονται σχετικά με την αύξηση του 3% στους λογαριασμούς μας.
Μια κατάσταση στην οποία φτάσαμε επειδή όλοι έχουν κλειστεί πίσω από τις νομικές αρμοδιότητες τους με ακριβώς τις ίδιες δικαιολογίες που λέγονται για το νερό και όλοι ξέρουμε πολύ καλά που μας κατάντησε αυτή η λογική.
Τα θέματα ενέργειας δε διαφέρουν από το νερό γιατί δεν είναι μόνο με ένα μέτρο μιας υπηρεσίας που θα πάμε μπροστά, αλλά από μια σειρά από μέτρα, πρακτικές και νομοθετήματα που χρειάζεται κάποιος που νοιάζεται για τον τόπο του να τα προωθήσει.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές και η αλλαγή του καυσίμου στις γεννήτριες της ΑΗΚ είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που αφορούν τη σωστή διαχείριση της παραγωγής και χρήσης ηλεκτρισμού.
Δε θα αναφερθώ στην επιλογή του καυσίμου γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα αντί να τύχει σοβαρής επιστημονικά τεκμηριωμένης ανάλυσης και δημόσιας διαβούλευσης, έχουμε πρωτοτυπήσει παγκόσμια αφού το παρακολουθήσαμε από τηλεοράσεως και εν μέσω δηλώσεων από πολιτικούς.
Όσον αφορά το θέμα της εξοικονόμησης, οι υποδείξεις από την ΕΕ είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε σημασία κυρίως στην πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας και στο τρόπο που κτίζουμε τα κτίρια μας.
Εδώ να αναφέρω ότι μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά της οδηγίας 32 του 2006 για την Ενεργειακή Απόδοση είναι και η υποχρέωση του Δημόσιου τομέα να μεριμνήσει ούτως ώστε "να επιτελεί υποδειγματικό ρόλο στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας". Το ερώτημα είναι αν έστω και τώρα ελέγξουμε τα νέα κτίρια που κατασκευάζει ή προτίθεται να κατασκευάσει ο Δημόσιος τομέας υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι αυτά θα είναι υποδειγματικά;
Αλλά από την άλλη, πόσο υποδειγματικά μπορεί να θεωρούνται τα κτίρια που με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία μπορεί να είναι και εξολοκλήρου από γυαλί αφού για ανεξήγητους λόγους αφαιρέσαμε το γενικό συντελεστή θερμομόνωσης;
Έχουμε μάλιστα επιδείξει και την απόλυτή μας εμπιστοσύνη στις εταιρείες ανάπτυξης ότι θα κατασκευάσουν τα κτίρια τους με βάση τα σχέδια που θα υποβάλουν για τις άδειές τους και έτσι δεν θεωρήσαμε αναγκαία την ύπαρξη ουσιωδών ελέγχων στη σχετική νομοθεσία.
Να υπενθυμίσω ότι οι μεγάλες ανακαινίσεις κτιρίων έχουν τραβήξει την προσοχή στις πλείστες χώρες της ΕΕ εφόσον θεωρείται ως ένα από τα πιο καλά Πράσινα Μέτρα αναζωογονήσεως της οικονομίας.
Έχουν λεχθεί πολλά μέχρι τώρα για το θέμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταικών και δεν θέλω να επεκταθώ πέραν από το να επαναλάβω ότι έχουμε μείνει πίσω και να υπενθυμίσω ότι έχουμε φτάσει σε αυτά τα περιβαλλοντικά χάλια σαν πλανήτης γιατί όποτε η απόφαση ήταν μεταξύ οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος πάντα κέρδιζαν και στην Κύπρο ακόμη κερδίζουν, τα λεφτά.
Πριν ακριβώς ένα χρόνο είχα κάνει την εισήγηση να υπάρχει υποχρεωτική πρόνοια σε νέες κατοικίες για τη μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακού θερμοσίφωνα. Μέχρι τώρα έχω πάρει θετικές τοποθετήσεις από τους διάφορους φορείς και ελπίζω ότι κάποτε θα προχωρήσει.
Ένας άλλος τρόπος προώθησης των ΑΠΕ, είναι και η προσφορά επιλογής στον καταναλωτή να αγοράζει πράσινη ενέργεια στα υποστατικά του.
Ο νόμος 162 του 2006 που είναι βασισμένος στην Οδηγία 2002/77/ΕΚ προσφέρει ακριβώς αυτό το απαραίτητο νομικό πλαίσιο πιστοποίησης, ούτως ώστε να μπορέσει η ΑΗΚ, μέσω δικών της επενδύσεων και τιμολογιακών ρυθμίσεων να προσφέρει αυτή την επιλογή στους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές της.
Στις 4 του Ιούνη, παραμονή της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος η ΔΕΗ στην Ελλάδα εξήγγειλε ένα εκτενές περιβαλλοντικό πρόγραμμα με επενδύσεις €7.1 δις εκ των οποίων τα €2 δις θα ξοδευτούν σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μέχρι το 2014.Στην Κύπρο δυστυχώς οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί και ιδιαίτερα η ΑΗΚ, δεν έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ούτε ακόμη και σαν μέρος της Εταιρικής Περιβαλλοντικής τους Ευθύνης.
Αν για παράδειγμα η ΑΗΚ προχωρήσει με επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε η μέθοδος τιμολόγησης πράσινης Ενέργειας θα δώσει στην ΑΗΚ τη δυνατότητα να ανακτήσει γρήγορα το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο φυσικά θα βελτιώνεται συνεχώς όσο προχωρεί η τεχνολογία και αυξάνεται το ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.
Με τη σωστή διαβούλευση ο πρώτος πιθανός πελάτης μπορεί να είναι η κυβέρνηση και άλλες Δημόσιες Αρχές, όπου μέσα στα πλαίσια των "Πράσινων Συμβάσεων" θα μπορούν να αγοράζουν ένα ποσοστό για παράδειγμα "Πράσινης Ενέργειας".Τέτοια παραδείγματα είναι επίσης οι σταθμοί αφαλάτωσης και τα γήπεδα γκολφ αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το καλό τους περιβαλλοντικό προφίλ.
Σχετική εισήγηση έχω κάνει και στην ΑΗΚ από το περασμένο Δεκέμβριο αλλά δεν έχω πάρει ακόμη γραπτή απάντηση.
Κλείνοντας θέλω να πω για ακόμη μια φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων και όλων των πολιτών. Άλλωστε το σύνθημα είναι "σκέφτου παγκόσμια, δράσε τοπικά"
Σας ευχαριστώ,
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Επίτροπος ΠεριβάλλοντοςHttp://perivallon.eu

Σχόλια

Ο χρήστης naive citizen είπε…
Πρώτα είδα το blog σου και μετά παρακολούθηση την αντίστοιχη είδηση από τηλεοράσεως.
Μου φάνηκε προώθηση από κάποιους των αιολικών πάρκων.
Μήπως έκανα λάθος;
H μόνη λύση στη παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι τα αιολικά πάρκα;
Πολύ καλά τα είπες.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@so called Naive citizen
Ήταν παγκόσμια μέρα ανέμου η χτεσινή ... και σε ευχαριστώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ