Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι επαφές που έχω με κυπριακές εταιρείες που ενδιαφέρονται όχι μόνο απλά να προβάλουν αλλά και να κάνουν πραγματικό έργο για το περιβάλλον αυξάνονται συνεχώς.

Ιδιαίτερα μάλιστα το φθινόπωρο που πολλές εταιρείες ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τις εταιρείες στο εξωτερικό.
Σαν αποτέλεσμα αυτής τις δραστηριότητας βλέπετε για παράδειγμα ορισμένες διαφημίσεις εταιρειών με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αγοράστηκαν ποδήλατα για το προσωπικό, ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε στάθμευση ποδηλάτων στη Λευκωσία, έχουν γίνει καθαρισμοί παραλιών και αλυκών και το ενδιαφέρον συνεχίζεται.
Νομίζω ότι έφτασε πραγματικά η ώρα να προχωρήσει ο θεσμός είναι βήμα πιο κάτω και γι αυτό ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

1. Την ετοιμασία καλού έντυπου ενημερωτικού υλικού με πληροφορίες ειδικά για την Κύπρο και ιδέες για δράσεις.
2. Να προχωρήσουμε με μια μορφή αναγνώρισης – πιστοποίησης του συστήματος που εφαρμόζεται από μια εταιρεία. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα έχω ετοιμάσει ένα σετ με 10 απλούς κανόνες για διοργάνωση πράσινων συνεδρίων και είμαι σε συνεννόηση με εταιρείες όπως την IMH για να συμφωνήσουμε στην προώθησή τους.
3. Να προστεθούν όροι στις προσφορές κρατικών υπηρεσιών με απαιτήσεις προς αυτό τον τομέα. Αυτό πρέπει να πω ότι δοκίμασα να το προωθήσω πριν 2 χρόνια με τις Πράσινες Συμβάσεις με κάποια περίοδο χάριτος φυσικά, αλλά δεν τα "βρήκα" με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Μόλις όμως βρω την ευκαιρία θα το επαναφέρω.
4. Τον τελευταίο χρόνο έπαιρνα τηλεφωνήματα από εταιρείες που έψαχναν να βρουν δραστηριότητες να χρηματοδοτήσουν ή ΜΚΟ που έψαχναν χρηματοδότηση. Γι αυτό το λόγο έχω ετοιμάσει ένα ηλεκτρονικό mailing list όπου αν κάνετε εγγραφή θα παίρνετε τα αιτήματα των ΜΚΟ που αναζητούν χορηγούς. [Αν θέλετε να κάνετε εγγραφή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ή απλά να στείλετε ένα κενό email στο ecofunding+subscribe@googlegroups.com]

Τα πιο πάνω θα ήταν φυσικά έτοιμα μέχρι τώρα αν το γραφείο του Επιτρόπου ήταν στελεχωμένο.

Οι εμπειρίες μου με τα οικονομικά εργαλεία προώθησης των περιβαλλοντικών θεμάτων είναι πολύ καλές μέχρι τώρα και ιδιαίτερα η προσθήκη περιβαλλοντικών κριτηρίων στις Δημόσιες Συμβάσεις. Έτσι φτάσαμε τώρα στο σημείο όπου όλες οι εταιρείες που συνεργάζονται με το κράτος θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις νομικές τους απαιτήσεις σχετικά με τα θέματα ανακύκλωσης και απαγορευμένων ουσιών σε προϊόντα.

Αυτή την αγοραστική δύναμη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη χρησιμοποιούν ήδη για προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων, την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων "πράσινων" θέσεων εργασίας.

Με αυτό το σκεπτικό ετοιμάζω πρόταση προς τον Πρόεδρο της επιτροπής για την προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο το 2012.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα διοργανωθούν πολλά συνέδρια τα οποία μπορεί να είναι "Πράσινα", θα γίνονται πολλές μετακινήσεις και επομένως χρειαζόμαστε ποδήλατα, υβριδικά οχήματα και λεωφορεία, θα έχουμε πολλές διαμονές σε ξενοδοχεία στα οποία μπορούμε να θέσουμε περιβαλλοντικούς όρους όπως π.χ. συστήματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας για να διεκδικήσουν μέρος των διανυκτερεύσεων, μπορούμε να έχουμε γεύματα με βιολογικά προϊόντα και πολλά άλλα.

Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ανταποκριθούν σε ορισμένες από τις απαιτήσεις πιθανό να χρειαστούν και δανειοδότηση γι αυτό το λόγο θα έχω σε λίγες μέρες συνάντηση για να προωθήσουμε την επέκταση των "Πράσινων" δανείων με ευνοϊκούς όρους για υλοποίηση ορισμένων έργων.

Θα ήθελα για μια φορά ακόμη να τονίσω ότι μια εταιρεία μπορεί να επιδείξει την Εταιρική Περιβαλλοντική της Ευθύνη με:

• Τους όρους που βάζει στους συνεργάτες και προμηθευτές της π.χ. να ανακυκλώνουν
• Την έγνοια στις εσωτερικές διαδικασίες, τα κτίρια και τα οχήματα της εταιρείας π.χ. φωτισμός του κτιρίου, θερμομόνωση, μείωση της κατανάλωσης νερού
• Με τον σχεδιασμό των προϊόντων που προσφέρει και την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας π.χ. περιορισμό της εκπομπής ρύπων και σκόνης, σχεδιασμό της συσκευασίας προϊόντων
• Με τις καλές συνήθειες και την στήριξη που δίνει στο προσωπικό της για να αποκτήσουν πιο περιβαλλοντικά σωστές συνήθειες π.χ. αγορά οικολογικών καθαριστικών, εκπαίδευση και δωρεάν κάδου κομποστοποίησης, δωρεά ποδηλάτου
• Δράσης εκτός της εταιρείας π.χ. δεντροφυτεύσεις, καθαρισμοί, χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ κλπ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προώθηση περιβαλλοντικά σωστων συνηθειών. Πολύ σωστό. Ερώτηση: Χρειάζεται χιλιάδες υπολογιστές να είναι σε θέση αναμονής; (λ.χ. σε τράπεζες και άλλες μεγάλες εταιρείες. Θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε τι ποσότητα ενέργειας απαιτείται για τούτο και τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Τουλάχιστο να σβύνουν οι οθόνες και οι εκτυπωτές.

Οιεταιρείες αυτές εκτός από κάποιες περιπτώσεις που ανακυκλώνουν το χαρτί, ανακυκλώνουν τα πλαστικά, τενεκεδάκια, κλπ. τουλάχιστο στις περιοχές που τρέχει πρόγραμμα ανακλύκλωσης;

Γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας από το προσωπικό με σωστή καθοδήγηση; λ.χ. να σβύνονται τα φώτα σε αποθήκες, διαδρόμους κουζίνες, τουαλέττες και όπου δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα συνέχεια. Τα κλιματιστικά να είναι σε λειτουργία με ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ γιατί όσο και να προσπαθήσουμε δεν παγώνει ο πλανήτης, αντίθετα ψήνεται!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) είναι ένα μέσο το οποίο ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο και τα οφέλη θα είναι μεγάλα από την προώθηση της στον κυπριακό επιχειρηματικό χώρο. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι η ΕΚΕ δεν αφορά μόνο περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες και ιδέες για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να ενσωματώσει πρακτικές ΕΚΕ στη στρατηγική της, επισκεφτείτε την πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/enterprise/csr/campaign/documentation/download/questionaire_el.pdf

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...