Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι επαφές που έχω με κυπριακές εταιρείες που ενδιαφέρονται όχι μόνο απλά να προβάλουν αλλά και να κάνουν πραγματικό έργο για το περιβάλλον αυξάνονται συνεχώς.

Ιδιαίτερα μάλιστα το φθινόπωρο που πολλές εταιρείες ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τις εταιρείες στο εξωτερικό.
Σαν αποτέλεσμα αυτής τις δραστηριότητας βλέπετε για παράδειγμα ορισμένες διαφημίσεις εταιρειών με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αγοράστηκαν ποδήλατα για το προσωπικό, ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε στάθμευση ποδηλάτων στη Λευκωσία, έχουν γίνει καθαρισμοί παραλιών και αλυκών και το ενδιαφέρον συνεχίζεται.
Νομίζω ότι έφτασε πραγματικά η ώρα να προχωρήσει ο θεσμός είναι βήμα πιο κάτω και γι αυτό ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

1. Την ετοιμασία καλού έντυπου ενημερωτικού υλικού με πληροφορίες ειδικά για την Κύπρο και ιδέες για δράσεις.
2. Να προχωρήσουμε με μια μορφή αναγνώρισης – πιστοποίησης του συστήματος που εφαρμόζεται από μια εταιρεία. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα έχω ετοιμάσει ένα σετ με 10 απλούς κανόνες για διοργάνωση πράσινων συνεδρίων και είμαι σε συνεννόηση με εταιρείες όπως την IMH για να συμφωνήσουμε στην προώθησή τους.
3. Να προστεθούν όροι στις προσφορές κρατικών υπηρεσιών με απαιτήσεις προς αυτό τον τομέα. Αυτό πρέπει να πω ότι δοκίμασα να το προωθήσω πριν 2 χρόνια με τις Πράσινες Συμβάσεις με κάποια περίοδο χάριτος φυσικά, αλλά δεν τα "βρήκα" με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Μόλις όμως βρω την ευκαιρία θα το επαναφέρω.
4. Τον τελευταίο χρόνο έπαιρνα τηλεφωνήματα από εταιρείες που έψαχναν να βρουν δραστηριότητες να χρηματοδοτήσουν ή ΜΚΟ που έψαχναν χρηματοδότηση. Γι αυτό το λόγο έχω ετοιμάσει ένα ηλεκτρονικό mailing list όπου αν κάνετε εγγραφή θα παίρνετε τα αιτήματα των ΜΚΟ που αναζητούν χορηγούς. [Αν θέλετε να κάνετε εγγραφή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ή απλά να στείλετε ένα κενό email στο ecofunding+subscribe@googlegroups.com]

Τα πιο πάνω θα ήταν φυσικά έτοιμα μέχρι τώρα αν το γραφείο του Επιτρόπου ήταν στελεχωμένο.

Οι εμπειρίες μου με τα οικονομικά εργαλεία προώθησης των περιβαλλοντικών θεμάτων είναι πολύ καλές μέχρι τώρα και ιδιαίτερα η προσθήκη περιβαλλοντικών κριτηρίων στις Δημόσιες Συμβάσεις. Έτσι φτάσαμε τώρα στο σημείο όπου όλες οι εταιρείες που συνεργάζονται με το κράτος θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις νομικές τους απαιτήσεις σχετικά με τα θέματα ανακύκλωσης και απαγορευμένων ουσιών σε προϊόντα.

Αυτή την αγοραστική δύναμη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη χρησιμοποιούν ήδη για προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων, την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων "πράσινων" θέσεων εργασίας.

Με αυτό το σκεπτικό ετοιμάζω πρόταση προς τον Πρόεδρο της επιτροπής για την προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο το 2012.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα διοργανωθούν πολλά συνέδρια τα οποία μπορεί να είναι "Πράσινα", θα γίνονται πολλές μετακινήσεις και επομένως χρειαζόμαστε ποδήλατα, υβριδικά οχήματα και λεωφορεία, θα έχουμε πολλές διαμονές σε ξενοδοχεία στα οποία μπορούμε να θέσουμε περιβαλλοντικούς όρους όπως π.χ. συστήματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας για να διεκδικήσουν μέρος των διανυκτερεύσεων, μπορούμε να έχουμε γεύματα με βιολογικά προϊόντα και πολλά άλλα.

Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ανταποκριθούν σε ορισμένες από τις απαιτήσεις πιθανό να χρειαστούν και δανειοδότηση γι αυτό το λόγο θα έχω σε λίγες μέρες συνάντηση για να προωθήσουμε την επέκταση των "Πράσινων" δανείων με ευνοϊκούς όρους για υλοποίηση ορισμένων έργων.

Θα ήθελα για μια φορά ακόμη να τονίσω ότι μια εταιρεία μπορεί να επιδείξει την Εταιρική Περιβαλλοντική της Ευθύνη με:

• Τους όρους που βάζει στους συνεργάτες και προμηθευτές της π.χ. να ανακυκλώνουν
• Την έγνοια στις εσωτερικές διαδικασίες, τα κτίρια και τα οχήματα της εταιρείας π.χ. φωτισμός του κτιρίου, θερμομόνωση, μείωση της κατανάλωσης νερού
• Με τον σχεδιασμό των προϊόντων που προσφέρει και την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας π.χ. περιορισμό της εκπομπής ρύπων και σκόνης, σχεδιασμό της συσκευασίας προϊόντων
• Με τις καλές συνήθειες και την στήριξη που δίνει στο προσωπικό της για να αποκτήσουν πιο περιβαλλοντικά σωστές συνήθειες π.χ. αγορά οικολογικών καθαριστικών, εκπαίδευση και δωρεάν κάδου κομποστοποίησης, δωρεά ποδηλάτου
• Δράσης εκτός της εταιρείας π.χ. δεντροφυτεύσεις, καθαρισμοί, χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ κλπ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προώθηση περιβαλλοντικά σωστων συνηθειών. Πολύ σωστό. Ερώτηση: Χρειάζεται χιλιάδες υπολογιστές να είναι σε θέση αναμονής; (λ.χ. σε τράπεζες και άλλες μεγάλες εταιρείες. Θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε τι ποσότητα ενέργειας απαιτείται για τούτο και τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Τουλάχιστο να σβύνουν οι οθόνες και οι εκτυπωτές.

Οιεταιρείες αυτές εκτός από κάποιες περιπτώσεις που ανακυκλώνουν το χαρτί, ανακυκλώνουν τα πλαστικά, τενεκεδάκια, κλπ. τουλάχιστο στις περιοχές που τρέχει πρόγραμμα ανακλύκλωσης;

Γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας από το προσωπικό με σωστή καθοδήγηση; λ.χ. να σβύνονται τα φώτα σε αποθήκες, διαδρόμους κουζίνες, τουαλέττες και όπου δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα συνέχεια. Τα κλιματιστικά να είναι σε λειτουργία με ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ γιατί όσο και να προσπαθήσουμε δεν παγώνει ο πλανήτης, αντίθετα ψήνεται!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) είναι ένα μέσο το οποίο ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο και τα οφέλη θα είναι μεγάλα από την προώθηση της στον κυπριακό επιχειρηματικό χώρο. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι η ΕΚΕ δεν αφορά μόνο περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες και ιδέες για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να ενσωματώσει πρακτικές ΕΚΕ στη στρατηγική της, επισκεφτείτε την πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/enterprise/csr/campaign/documentation/download/questionaire_el.pdf

Related Posts with Thumbnails