Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόλη του 21ου Αιώνα

Στα 3 μου λεπτά πριν τη συζήτηση για την Πόλη του 21ου Αιώνα στο ΔΗΣΥ που είναι απόψε στις 7.30 θα αναφερθώ στα πιο κάτω:
• Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι για εύκολη μετακίνηση στην πόλη και εκτενές δίκτυο Μέσων Μαζικών Μεταφορών
• "Πράσινες Διαδρομές" για πεζούς και ποδήλατα για γρήγορη και ασφαλισμένη πρόσβαση π.χ. σε γήπεδα, σχολεία, πάρκα και χώρους πρασίνου, εμπορικά κέντρα κλπ.
• Ασφαλισμένη διαδρομή για να μπορούν οι μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία. Αυτό περιλαμβάνει προστασία από τα αυτοκίνητα με περιτοίχισμα στα πεζοδρόμια και υπέργειες διαβάσεις
• Προγραμματισμένη τοπική εμπορική ανάπτυξη και πρόσβαση σε πεζούς και ποδηλάτες προς τα καταστήματα, έστω και με χώρους στάθμευσης, για να μην χρειάζονται οι πολίτες να πηγαίνουν μακριά για είδη καθημερινής ανάγκης. BUY LOCAL
• Προστασία στο φυσικό δάσος και πράσινο στην περιοχή. Πλατείες, ανοικτοί χώροι και πάρκα και διατήρηση ενός ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο της πόλης.
• Καθαρή χωροθέτηση τουριστικών περιοχών και κέντρων αναψυχής.
• Δεντροφυτεύσεις και μέτρα (π.χ. ηχοπετάσματα) για προστασία από τη σκόνη, τη μόλυνση και το θόρυβο από διερχόμενα αυτοκίνητα.
• Κατάργηση του θεσμού της Μεμονωμένης Κατοικίας, περιορισμό της επέκτασης της οικιστικής περιοχής και αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες για ανέγερση οικοδομών

Και όταν έχω χρόνο: Ενέργεια, νερό , απόβλητα, λύματα, ποιότητα του αέρα

Σχόλια

Ο χρήστης MARINOS είπε…
:)
Δηλαδή τα 3 λεπτά απλά σας δόθηκαν για τη βιτρίνα ?!

Έχουν πλάκα οι διοργανωτές!
Ο χρήστης ttoppouzokypraios είπε…
Διαβάζει κάποιος τα θέματα που θα μιλήσεις και τον πιάννει το νευρικό γέλιο από το πόσο ουτοπικά ακούγονται... και μετά σκέφτεται ότι αυτά σε κάποιες χώρες είναι αυτονόητα και ήδη "old news"... και τον πιάνει το νευρικό κλάμα...

Εν πειράζει...εμείς είμαστε φιλόξενοι τζιαι έχουμε ήλιο τζιαι πουλούμε τζιαι θάλασσα...
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Tρία λεπτά μόνο?
Τους τίτλους μόνο θα διαβάσετε?Είναι πολύ λίγο όσο αφορά το περιβάλλον και την προστασία των παιδιών!!!Πολύ λίγο,μηδαμινό.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Όχι το κείμενο που μου έστειλαν μιλούσε για 3 λεπτά αλλά μου έδωσαν χρόνο να πω αυτά που ήθελα.
Ήταν καλή η ιδέα της διοργάνωσης, έγινε συζήτηση αλλά στην Κύπρο το προσωπικό συμφέρον έρχεται πρώτο και έτσι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στα προσωπικά και στις χωροθετήσεις των έργων π.χ. μέγαρο πολιτισμού, πλατεία ελευθερίας και τα κίνητρα των ιδιοκτητών ακινήτων εντός της πόλης ...
Ο χρήστης ιων είπε…
@ ttoppouzokypraios.

Ούτε φιλόξενοι είμαστε δυστυχώς. βλέπουμε τους τουρίστες σαν πηγή εύκολου και γρήγορου κέρδους και τους κατακλεβουν. Και επειδή τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα, δεν ξανάρχονται. Και όσοι μαθαίνουν τα παθήματα των όσων ήρθαν, δεν τολμούν να δουν με τον ήλιον μας με την θάλασσαν μας.
Ο χρήστης μαρια εμμανουηλ είπε…
Για να δουν χαΐρι οι πόλεις μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να χτυπηθεί η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ /γραφειοκρατία /διαφθορά του δημόσιου τομέα - τοπικής αυτοδιοίκησης τζε η κομματοκρατία που τα επανδρώνει τζε που τα οποία αλληλοεξυπηρετήται.
Για την τοπική αυτοδιοίκηση μια καλή αρχή εν να ψηφίζουμε ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους τζε όι κομματικούς
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
@Μαρία
Όταν εργαζόμουν στο Βέλγιο οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ο καθένας το δικό του χαρτοφυλάκιο και ήταν υπεύθυνοι (και υπόλογοι) για την απόδοση των υπηρεσιών τους. Αν και λίγοι γνωρίζουν Ολλανδικά στην Κύπρο εισηγούμαι μία επίσκεψη στον διαδικτυακό χώρο του Δήμου www.leuven.be.

Θυμάμαι ένα χωριό έξω από την Λωζάνη στο οποίο έμεινα για λίγο καιρό. Όλες οι δημοτικές υπηρεσίες στελεχώνονταν από εθελοντές. Το εύρος και η ποιότητα των υπηρεσιών τους αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας για την Κύπρο :)

@theopemptou
Αν δεν κάνω λάθος είσαστε υπέρ των πολυκατοικιών (εγώ είμαι εναντίον λόγω του άναρχου τρόπου αστικής "ανάπτυξης" στην Κύπρο). Όταν επιτράπηκε πριν από λίγα χρόνια η κατασκευή οικιστικών πολυκατοικιών στην Μελβούρνη της Αυστραλίας (μόνο εντός του central business district) το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να συστήσουν μία υπηρεσία με διευρυμένο ωράριο και ειδικές εξουσίες για να λύνει σε "πραγματικό" χρόνο τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούν οι οικιστικές πολυκατοικίες. Πριν από μερικούς μήνες αποφασίστηκε να επιτραπεί το κτίσιμο οικιστικών πολυκατοικιών και κατά μήκος δρόμων οι οποίοι αποτελούν κύριους άξονες του συστήματος δημόσιων μεταφορών της πόλης. Επειδή όμως δέχονται ότι οι οικιστικές πολυκατοικίες έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο αστικό οικοσύστημα αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με διάφορα αντισταθμιστικά έργα όπως ο πολλαπλασιασμός του πρασίνου και των δημόσιων χωρών στις περιοχές (καθώς και στις γειτονικές τους) με πολυκατοικίες. Ακριβώς όπως στην Κύπρο, σωστά; :)
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Antreas
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την άναρχη επέκταση των πόλεων στο ύπαιθρο. Μια πόλη που είναι ξαπλωμένη έχει προβλήματα στην ορ΄γανωση των δημόσιων μεταφορών, δίκτυα υδροδότησης, αποχέτευσεις, ηλεκτρισμού και ίντερνετ.
ΟΜΩΣ το ύψος σε βαθμό που να προκαλεί μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Το κολλέγιο μου στο Λονδίνο (East End) ήταν δίπλα από πολυκατοικίες του δήμου (Council Flats) όπου οι αυτοκτονίες ήταν πολύ συχνές και πριν φύγω άρχισαν να τις κατεδαφίζουν.
Πρώτα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα κτιστούν τα άκτιστα οικόπεδα και μετά να αρχίσεις ο διάλογος για το ύψος.
Με φοβίζει επίσης η ασυδοσία μας ... φαντατήκατε να δοθεί ύψος στα κτίρια της Πάφου όπου η πόλη είναι αμφιθεατρική;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...