Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία

Μετά από εισήγηση του φίλου Στέφανου Καραολή και με τη βοήθεια της Αραβέλλας στο Υπουργείο Παιδείας, έχει εξασφαλιστεί σήμερα το "προχωράτε" από το Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή μιας εκστρατείας ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία.
Στόχος είναι η εκπαίδευση του προσωπικού για το πως πρέπει να είναι το χαρτί που θα σταλεί στην ανακύκλωση και την συλλογή του χαρτιού από όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη εφόσον αρχίζει η εκκαθάριση των παλιών τετραδίων, εκθέσεων κλπ. στα διάφορα σχολεία της κύπρου.
Θα συζητήσουμε ξανά το σχέδιο την Παρασκευή28/09/2007.

Προτού κάνω την εισήγηση είχα κάνει μια μικρή έρευνα για το πως θα υλοποιηθεί. Χωρίς τη βοήθεια των δασκάλων, των Καθηγητών και της Εφορείας θα είναι πολύ δύσκολο.

Σχόλια

Ο χρήστης daskaloua είπε…
Ωραία!
Να σκεφτούμε κι άλλα που θα μπορούσαμε να κάναμε, γιατί φαίνεται αυτά να γίνονται μαζικά αλλά και το πώς να γίνονται συνείδηση και στα παιδιά και όχι να βάζουμε σπόνσορες πολυεθνικές (που αυτοί φταιν για το περιβαλλον) για να κάνουν τα παιδιά οικολογικά πρότζεκτ. Α! Και όλα τα σχολεία που έχουν οικολογικά προγράμματα στο τέλος τυπώνουν τόνους περιοδικών! Γιατί προωθείται αυτός ο τρόπος προβολής της δουλειάς των παιδιών και όχι κάτι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον; (ξερω γω, μια παράσταση, ένα βίντεο;). Τι φταις κι εσύ θα μου πεις, δεν στα λέω γιατί είσαι ατομικά υπεύθυνος, αλλά γιατί μου άρεσε αρχικά η ιδέα και πήρα φόρα για να γίνουν κι άλλα. Η ανυπομονησία της νεότητας!


ΥΣ. Υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κύπρο;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπάρχουν εργοστάσια ανακύκλωσης στην Κύπρο. Πάντως πρόκειται για πολύ καλή ιδέα, η οποία έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί. Επίσης, όλα τα σχολείο και τα δημόσια κτίρια έπρεπε να ήταν πρότυπα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας! Εγώ προσωπικά με τους μαθητές μου κάναμε ανακύκλωση χαρτιού χρησιμοποιώντας έναν εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο: μίξερ, νερό και μπολ για καλούπια. Τα παιδιά έφτιαξαν με το ανακυκλωμένο χαρτί χριστουγεννιάτικες κάρτες! Ένα σημείο όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ο καταιγισμός εγκυκλίων από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες περίπου αγγίζουν τις 300. Αν πολλαπλασιάσετε με τον αριθμό των σελίδων της κάθε εγκυκλίου και με τον αριθμό των σχολείων που αποστέλλονται αντιλαμβάνεστε για τι μέγεθος μιλάμε! Το ευτράπελο είναι ότι κάθε χρόνο αποστέλλεται από το Υπουργείο και μια εγκύκλιος, η οποία τονίζει την εξοικονόμηση χαρτιού!

Υ.Γ. Ανακύκλωση εγκυκλίων γίνεται; :)
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Έχω ήδη μιλήσει με το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα περιβάλλοντος εδώ και καιρό. Επίσης η Πολιτική για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι έτοιμη και αναμένει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέσα στις προτ΄σεις περιέχει και το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των σχολείων.
Επισκέψεις και ανταλλαγή πληροφοριών έχω κάνει και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Intercollege. Η Σύγκλητος του Παν. Κύπρου έχει ήδη πάρει απόφαση για να συνεργαστούμε στην ετομασία πολιτικής και πρακτικών μέτρων.
http://theopemptou.blogspot.com/2007/02/blog-post_22.html


Στην Κύπρο δεν ανακυκλώνουμε αλλά κάνουμε διαχείριση. Δηλαδή τα υλικά προετοιμάζονται για να σταλούν στο εξωτερικό για ανακύκλωση.
Τι κάνουμε στην Κύπρο:
Ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων:
http://picasaweb.google.com/theopemptou/20070615GreenDotInauguration/photo#s5078267798326745234

Ανακύκλωση αυτοκινήτων:
http://picasaweb.google.com/theopemptou/2007_09_18HowCarsAreRecycled/photo#s5111649460886837954
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ναι και τα χαρτιά τι τα κάνουμε; μένω σε μια περιοχή όπου υπάρχουν κάδοι για ανακύκλωση και χαίρομαι πολύ που σχεδόν όλοι οι πολίτες της περιοχής έχουν ευαισθητοποιηθεί και σε κάθε κάδο βλέπεις συνέχεια τα σωστά υλικά πεταμένα (όχι δηλ κανονικά σκουπίδια αλλά εκεί που λέει χαρτι μπαίνει χαρτί κτλ) το κακό έιναι ότι ένα βράδυ είδα το απορριματοφόρο να ρίχνει τα υλικά όλα σε έναν κάδο. μα τί, μπαίνουν οι πολίτες στην διαδικασία της ανακύκλωσης και μετά τα πάμε όλα μαζί στον Κοτσιάτη? μίλησα και με το δημαρχείο για αυτό αν θα μπορούσε να μου δώσει παραπάνω πληροφορίες και μου είπε ότι και τους μικρούς τους κάδους στο δρόμο τους πετάνε στο Κοτσιάτη και είναι μόνο για εκπαίδευση των πολιτών. οπότε για να κάνω την ερώτησή μου πιο καθαρή: τα υλικά που ξεχωρίζουμε πηγαίνουν για ανακύκλωση ή πηγαίνουν εκεί που πάνε και τα υπόλοιπα σκουπίδια;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Geia sas,

Ithela na sas rwtisw an gnwrizete pou iparxoun kadoi anakiklwseis xartiou sti leukwsia (perioxi egkwmis) giati sto grafeio katanalwnoume megales posotites xartiou kai kalo tha itan na to stelname gia anakiklwsi. Yparxei kapoia istoselida stin opoia na fainontai ta simeia pou exoun topothetithei tetoioi kadoi?

Kai episis an gnwrizete to exis: ta skoupidia pou xwrizoume gia anakiklwsi ontws pane gia anakiklwsi? I’ pane ekei pou pane kai ta ipoloipa skoupidia? (dld sto kotsiati)

Euxaristw
Anastasia

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ