Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2007

Της Κυριακής τα αποχετευτικά

Σήμερα το απόγευμα πήρα τηλέφωνημα από το ΡΙΚ για να κάνω δηλώσεις σχετικά με τα αποχετεικά συστήματα στα κατεχόμενα. Ρωτώντας (με ευγένεια) πως τους ήρθε αυτό ξαφνικά, μου είπαν ότι υπάρχει θέμα στην εδημερίδα Ορτάμ. Σε 1 ώρα περίπου βρήκα όλες τις πληροφορίες και έκανα και τις δηλώσεις.
Άμα είσαι παντρεμένος με μηχανικό αποχετεύσεων .... piece of cake λένε και οι Άγγλοι. Ιδού τι βρήκα:
Τα συστήματα αποχετεύσεων στα κατεχόμενα

Τα κεντρικά συστήματα αποχετεύσεων που υπάρχουν τώρα, εξυπηρετούν μόνο μέρος του πληθυσμού που ζει τώρα στη Λευκωσία, στην Κερύνεια και στη Λάπηθο.

Πολλές ιδιωτικές εγκαταστάσεις διαθέτουν δικά τους συστήματα αποχετεύσεων.

Περιοχές όπου γίνονται αναπτύξεις όπως στις ακτές της Κερύνειας και περιοχές όπως η Αμμόχωστος, η Μόρφου και η Λεύκα δεν εξυπηρετούνται από συστήματα αποχέτευσης.

Για την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και τη Λεύκα σχεδιάζονται συστήματα με έξοδα της UNOPS.

Με βάση Οδηγία της ΕΕ, Δήμοι και κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 2000 κατοίκων θα πρέπει να εξυπηρετούνται από κεντρικό σύστημα αποχετεύσεων μέχρι το 2012. Στα κατεχόμενα υπάρχουν συνολικά 17 τέτοιοι Δήμοι και κοινότητες και στις ελεύθερες περιοχές παραμένουν ακόμη 38.

Λύματα που αντλούν οι βοθροκαθαριστές καταλήγουν συνήθως σε σκυβαλότοπους όπως αυτό στο Δίκωμο.

Τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα (συνήθως από μικρούς βιολογικούς σταθμούς ξενοδοχείων που υπολειτουργούν ή από υπερχειλίσεις απορροφητικών λάκκων) αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των λουομένων και λόγω των νιτρικών που περιέχουν προκαλούν ευτροφισμό όπως π.χ. μάλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails