Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αδέσποτη διαχείριση των σκύλων

3 Αυγούστου 2016

Μια από τις πιο πονεμένες ιστορίες της κυπριακής κοινωνίας είναι αυτή με τη διαχείριση των σκύλων και η εγκληματική αδιαφορία του κράτους όλα αυτά τα χρόνια.

Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οι Τοπικές Αρχές έχουν τραγικές ιστορίες να πουν. Υπάρχουν τόποι που για να τους επισκεφθεί κανείς, χρειάζεται γερό στομάχι.
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει η συζήτηση για βελτίωση του νόμου για τους σκύλους αλλά πολύ φοβάμαι ότι όποιες και να είναι οι πρόνοιες που θα ψηφιστούν δε θα αλλάξει τίποτα. Και πριν 14 χρόνια είχαμε τη νομοθεσία 184/2002 σε ισχύ με διάφορες πρόνοιες και ούτε με αυτή πετύχαμε την μείωση των αδέσποτων γιατί απλά δεν εφαρμοζόταν και δεν ξέρω πως τώρα έτσι ξαφνικά, θα γίνουμε όλοι νομοταγείς.

Από την άλλη, αν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο θα βρει πολλές πληροφορίες και επιτυχημένες πολιτικές άλλων χωρών οι οποίες κατατάσσουν την αποτελεσματική νομοθεσία σαν μόνο μια από τις πολλές δράσεις που πρέπει να αναλάβει ένα κράτος. Οι επιτυχημένες πολιτικές που ακολούθησαν άλλες χώρες είναι γνωστές και θα μπορούσαμε και εμείς να τις υιοθετήσουμε αλλά αδιαφορούμε
Έπρεπε να είχαμε σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων.
Μια τέτοια πολιτική θα εξετάσει πρώτα από πού προέρχονται τα αδέσποτα, ποιος είναι ο αριθμός τους και ποια τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Για να μπορεί να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των προγραμμάτων δράσης αλλά και για να είναι πιο στοχευμένα τα μέτρα είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια μελέτη που να εντοπίζει με ποιους τρόπους καταλήγουν τα σκυλιά να είναι αδέσποτα. Η εγκατάλειψη του ζώου από κυνηγούς και ασυνείδητους ιδιοκτήτες, η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, η ανάγκη για εξεύρεση τροφής είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων που έχουμε στην Κύπρο.
Παράλληλα μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων θα πρέπει να αξιολογήσει τους κινδύνους στην υγεία του ανθρώπου και στη φύση αλλά και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ευημερία αυτών των ζώων.

Ένα άλλο συστατικό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής είναι η Διαχείριση του πληθυσμού με τη λήψη μίας σειράς μέτρων που θα λειτουργούν συνδυαστικά και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νομοθετικά μέτρα, εκστρατείες ενημέρωσης και εκστρατείες στειρώσεων και εμβολιασμού.
Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των καταφυγίων σκύλων και θα πρέπει να οργανωθούν εκστρατείες ώστε ο πολίτης να ενημερώνεται για τα πλεονεκτήματα απόκτησης σκύλου από τα καταφύγια. Ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν για παράδειγμα η απαγόρευση πώλησης σκύλων από Pet Shops. Αυτό θα οδηγούσε όσους θέλουν σκύλους στα καταφύγια.
Η χειρότερη συνέπεια που προκύπτει από την αδιαφορία του κράτους να λάβει μέτρα για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων, είναι ότι αυτά οδηγούνται στην ευθανασία.
Όλα τα πιο πάνω είναι φυσικό να αποτύχουν αν οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Θα πρέπει  να υπάρχει ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο που να μειώνει τις πιθανότητες παραβιάσεων μαζί με αυστηρή εφαρμογή των προνοιών.

Η ανάπτυξη μιας πολιτικής με τόσες δυσκολίες, η εφαρμογή και η συνεχής αξιολόγηση είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να δουλέψει.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συσταθεί ένα σώμα με εκπροσώπους από όλους όσους έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην εφαρμογή και συνεχή βελτίωση των πιο πάνω. Για να μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες θα πρέπει να ετοιμαστεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσταση και λειτουργία του πιο πάνω σώματος που θα μας οδηγήσει σταδιακά στην οριστική επίλυση του προβλήματος.

Χωρίς τη συνεργασία και σωστή διαχείριση θα αποτύχουμε.
Τα αδέσποτα είναι πολλά, οι εθελοντές έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορεί να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε είτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα είτε ότι δεν είναι δικό μας.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής

Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ