Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλληλοεπίρριψη ευθυνών για μόλυνση παραλιών

Σημερινή 03 Αύγουστος 2016, 08:00 | ΤΗΣ ΔΟΝΑΣ ΚΑΠΑΡΤΗ

Καυτά ερωτήματα, σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των παραλιών, θέτει ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Για συζητήσεις ενόψει δημοτικών εκλογών έκανε λόγο ο Δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου

«Καυτά» ερωτήματα προκύπτουν μέσα από επιστολές του Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτή, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σχετικά με τις αδειοδοτημένες ευκολίες υποδοχής στο παλιό και το νέο λιμάνι Λεμεσού, την ίδια στιγμή που τα παράπονα του Δημάρχου Λεμεσού Αντρέα Χρίστου σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των θαλασσών -ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφήνει αιχμές για τις συζητήσεις που γίνονται, ενόψει των δημοτικών εκλογών- πέφτουν «βροχή».

Πιο συγκεκριμένα, στις επιστολές οι οποίες στάληκαν στη Γενική Διευθύντρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου, και δημοσίευσε χθες αποκλειστικά η ιστοσελίδα «SigmaLive», ο κ. Θεοπέμπτου ζητεί πληροφόρηση για το κατά πόσο στο παλιό ή/και νέο λιμάνι Λεμεσού λειτουργεί πλωτή μονάδα με σκοπό τη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων και λυμάτων οικιακού τύπου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας πως σε περίπτωση που λειτουργεί μια τέτοια μονάδα, τότε οφείλει να ενημερωθεί τόσο ο ίδιος όσο και το κοινό εάν είναι αδειοδοτημένη και εάν τη διαχειρίζεται ιδιώτης. Την ίδια ώρα ο κ. Θεοπέμπτου ζητεί αποστολή αντιγράφου της άδειας ως απόδειξη των πιο πάνω.

Εκτός αυτού, ο βουλευτής ζητεί αντίγραφο του βιβλίου διαχείρισης πετρελαιοειδών, αποβλήτων πλοίου, πετρελαιοειδών καταλοίπων φορτίου, λυμάτων και αποβλήτων των τελευταίων δύο χρόνων, αλλά και ενημέρωση σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει μονάδα, η οποία παραλαμβάνει και διαχειρίζεται τα λύματα οικιακού τύπου, από τα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο της Λεμεσού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους περί Ευκολιών Υποδοχής και Απαγόρευσης Απόρριψης στη Θάλασσα Αποβλήτων Πλοίου και Κατάλοιπων Φορτίου Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 771/2003) και συγκεκριμένα τον Κανονισμό 11(3) αυτών, κάθε ευκολία υποδοχής οφείλει να τηρεί βιβλίο διαχείρισης αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου.

Ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποια λιμάνια, καταφύγια, μαρίνες ή άλλους χώρους ελλιμενισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν αδειοδοτημένες ευκολίες υποδοχής στερεών αποβλήτων και λυμάτων από πλοία και σκάφη αναψυχής.

Ακολούθως, κάνει έκκληση προς τον αρμόδιο υπουργό, όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται για σκάφη αναψυχής με άδεια μεταφοράς άνω των 12 επιβατών, που δεν χρησιμοποιούν σημεία αναχώρησης και άφιξης, τα οποία διαχειρίζεται το κράτος.

Συζητήσεις ενόψει εκλογών
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άξιο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός, ότι τη Δευτέρα (1/8/2016) ο Δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου εξέφρασε παράπονα, καθώς, όπως είπε, «το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες».

Για του λόγου το ασφαλές, μάλιστα, την περασμένη Κυριακή οι ναυαγοσώστες στην Ακτή του Κυβερνήτη ύψωσαν κόκκινη σημαία και κάλεσαν τους λουόμενους ν' απομακρυνθούν μετά την εμφάνιση λαδιών και άλλων ακαθαρσιών, ενώ αρκετά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται και στη θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λεμεσού, όπου η εμφάνιση της ρύπανσης αποδίδεται, σύμφωνα και με έρευνα του ΤΕΠΑΚ, σε διερχόμενα πλοία και σκάφη, στη λειτουργία των ιχθυοτροφείων, του λιμανιού, του αγκυροβολίου και της μαρίνας.

Απασχολεί εδώ και χρόνια
Μάλιστα, το θέμα απασχολεί κάθε χρόνο τον Δήμο της Λεμεσού, ο οποίος ζητά επιτακτικά τη σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα έχει τις εξουσίες και τα μέσα να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού, που δημοσίευσε χθες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες», είπε ο κ. Χρίστου, και διερωτήθηκε κατά πόσο γίνονται «ατέρμονες συζητήσεις και αναζητούμε ευθύνες», ίσως και λόγω του γεγονότος ότι επίκεινται εκλογές.

Η ασυνεννοησία και... τα λάδια των λουομένων
Ασυνεννοησία επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, καταγγέλλει ο Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Δήμου Λεμεσού, Δημήτρης Θεοτής.

«Κάθε υπηρεσία που έρχεται εκεί στη σύσκεψη λέει τα δικά της. Κάποιοι ωραιοποιούν τα πράγματα και έτσι έχουμε τούτη την ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών», δήλωσε χθες στο «Σίγμα» και τον δημοσιογράφο Χριστόφορο Χριστοφή.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου διασκέδασε τις ανησυχίες περί μόλυνσης. Σύμφωνα με τον κ. Θεοτή, δεν υπάρχει μικροβιολογικό φορτίο στο νερό κολύμβησης μιας και, όπως επεσήμανε, όσες φορές πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε δείγμα νερού, ήταν καθαρό, εξού και υπάρχει και ο θεσμός της γαλάζιας σημαίας.

Αντιθέτως, έκανε λόγο για μόλυνση από τον ανθρώπινο παράγοντα μιας και, όπως είπε, υπάρχουν λουόμενοι οι οποίοι βάζουν λάδια πάνω τους και μπαίνουν μέσα στη θάλασσα. Εκτός αυτού, πρόσθεσε ο κ. Θεοτής, υπάρχουν λουόμενοι που αφήνουν τις ακαθαρσίες τους στην παραλία, με αποτέλεσμα τα κύματα να τις παρασύρουν μέσα στη θάλασσα, κάτι που συμβαίνει και με βάρκες αναψυχής, οι οποίες αφήνουν επίσης σκουπίδια.

Λιμενική Λεμεσού: Γίνονται όλοι οι έλεγχοι
Όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι γίνονται από πλευράς Λιμενικής, επί καθημερινής μάλιστα βάσεως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στο «SigmaLive» ο Λιμενάρχης Λεμεσού, Γιώργος Πούρος.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πούρος, σκάφος της Λιμενικής επισκέπτεται καθημερινά τα πλοία, τα οποία και παραδίδουν τα σκουπίδια τους, τονίζοντας ότι υπάρχει χρέωση, είτε παραδώσουν, είτε όχι τα σκουπίδια τους. «Επομένως δεν έχουν λόγο να τα ρίχνουν στη θάλασσα», καταλήγει.

Σημερινή 03/08/2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ