Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέος Κανονισμός ΕΕ για παράνομη υλοτομία


[Information in English - EU Website]

Στις 3 Μαρτίου φέτος μπήκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός 995/2010 της ΕΕ ο οποίος στοχεύει να μειώσει την παράνομη υλοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω περιοριστικών μέτρων σε προϊόντα ξύλου.
Ο Κανονισμός καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα προϊόντων από ξύλινα προϊόντα κατασκευών όπως χαρτί, έπιπλα, δοχεία όλων των ειδών και πολλά άλλα.

Οι πτυχές που καλύπτει ο Κανονισμός είναι:
·         Απαγορεύει τη διάθεση στην Ευρώπη νέων προϊόντων που προέρχονται από παράνομη υλοτομία δέντρων.
·         Υποχρεώνει τους εμπόρους προϊόντων που πρώτη φορά διατίθενται στην αγορά να επιδεικνύουν αυτό που ο Κανονισμός αποκαλεί «δέουσα επιμέλεια» ούτως ώστε τα προϊόντα που διαθέτει να μην προέρχονται από παράνομη υλοτομία. Οι διάφοροι φορείς μπορούν να εφαρμόσουν ένα δικό τους σύστημα «δέουσας επιμέλειας» (σχετικός Οδηγός της ΕΕ) ή να χρησιμοποιήσουν έτοιμο σύστημα ενός οργανισμού παρακολούθησης.
·         Εταιρείες που ήδη εμπορεύονται τέτοια προϊόντα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αρχεία από τα οποία να μπορεί διερευνηθεί η πηγή της ξυλείας.
·         Ξυλεία η οποία καλύπτεται από την Εθελοντική συμφωνία FLEGT ή το σύμφωνο CITES θεωρείται ότι ήδη πληροί όλες τις απαιτήσεις του Κανονισμού.

Ο Κανονισμός έχει και εξαιρέσεις στην εφαρμογή του όπως για παράδειγμα δεν ισχύει για προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Συνήθως οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζονται ως έχουν αλλά αυτή τη φορά απαιτείται η νομοθετική ρύθμιση των ποινών που όπως λέει ο Κανονισμός πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με το μέγεθος της παραβίασης και αποτρεπτικές.
Με την πιο πάνω νομοθετική ρύθμιση η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το παγκόσμιο πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας και παίρνει μέτρα για να το αντιμετωπίσει.

Τέτοια σοβαρά προβλήματα παράνομης υλοτομίας έχουμε και εμείς στην Κύπρο που η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οικονομική κρίση και το έθιμο των λαμπρατζιών του Πάσχα το έχουν μετατρέψει σε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα.
Κλέβουν δέντρα μέσα από αυλάδες σπιτιών, από εξοχικά, κατά μήκος των δρόμων, σε απόμακρες περιοχές ακόμη και στις άκριες δασών.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κλοπή δέντρου το περασμένο καλοκαίρι από αυλή σπιτιού στην κεντρική Λευκωσία μια Κυριακή που οι ένοικοι πήγαν στη θάλασσα.

Υπάρχει μια παλιά νομοθεσία με την οποία μπορεί το κράτος να κάνει ορισμένους ελέγχους αλλά χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό, σοβαρούς και συνεχείς ελέγχους και ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα.
Και φυσικά να μην ξεχνούμε ότι ο νέος Κανονισμός καλύπτει και τα καυσόξυλα σε όλες τους τις μορφές!

Και το Πάσχα έρχεται σε 2 μήνες …

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Σχόλια

Ο χρήστης astronaftis είπε…
...και για να μιλούμε με στοιχεία, στο χωριό μου πήγαν νύχτα μεσάνυχτα κι έκοψαν τρεις 50χρονες ελιές σε απόμακρη περιοχή. ο ιδιοκτήτης βρισκόταν μέχρι αργά στο χωράφι του και ήταν η τελευταία φορά που είδε τις ελιές του. η γνώμη μου είναι ότι εν πιο πιθανό να είναι έμπορας καυσόξυλων παρά κάποιος που τα ήθελε για δική του χρήση. και κάθε χρόνο πληθαίνουν τέτοια περιστατικά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ