Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημόσια Διαβούλευση για το 2ο Εθνικό Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ανακοίνωση

Η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου 31(Ι) του 2009 για την Ενεργειακή Απόδοση κατά την τελική Χρήση και τις Ενεργειακές Υπηρεσίες, θέτει σε Δημόσια Κρίση το Προσχέδιο του 2ου Εθνικού Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ), το οποίο θα πρέπει σύμφωνα με την Οδηγία 2006/32/ΕΚ να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 30/06/2011, κατόπιν έγκρισής του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τον Ιούνιο του 2007 η Κύπρος υπέβαλε το 1ο ΣΔΕΑ στην Επιτροπή της Ε.Ε., στο οποίο συμπεριλήφθηκαν μια σειρά από μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον Οικιακό, Τριτογενή (επιχειρήσεις, δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας) και Βιομηχανικό Τομέα. Με βάση το σχέδιο αυτό καθορίστηκε ως ενδιάμεσος ενδεικτικός στόχος για το 2010, 3,3% (δηλαδή 60.000 τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου (τιπ)) εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το μέσο όρο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της περιόδου 2001- 2005. Ο τελικός ενδεικτικός στόχος για το 2016 καθορίστηκε ως το 10% (185.000 τιπ) της τελικής κατανάλωσης για την προαναφερόμενη περίοδο.

Το 2ο ΣΔΕΑ συμπεριλαμβάνει, αναλυτική ανασκόπηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την υλοποίηση των μέτρων που είχαν οριστεί στο 1ο ΣΔΕΑ, υπολογισμό της εξοικονόμησης ενέργειας για το 2010 (ενδιάμεσος ενδεικτικός στόχος), πρόβλεψη εξοικονόμησης ενέργειας για το έτος 2016 (τελικός ενδεικτικός στόχος) και λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την περίοδο 2011-2020.

Η Κύπρος μέσω του 2ου Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση υποβάλλει  παράλληλα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μέχρι το 2020, παραθέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα υλοποίησης του εθνικού ενδεικτικού στόχου εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας στον ορίζοντα του 2020.

To προσχέδιο του 2ου ΣΔΕΑ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του  Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού (www.mcit.gov.cy) στην επιλογή: Υπηρεσία Ενέργειας/ Εξοικονόμηση ενέργειας και Αποδοτική Χρήση Ενέργειας/ Ενεργειακή Απόδοση κατά την τελική Χρήση και Ενεργειακές Υπηρεσίες. Σχόλια και εισηγήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο του, μπορούν να υποβάλλονται συμπληρώνοντας κατάλληλα το έγγραφο «Έντυπο Σχολιασμού για το 2ο Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης της Κύπρου», που είναι επίσης αναρτημένο στην πιο πάνω χώρο της ιστοσελίδας του ΥΕΒΤ. Το έντυπο θα πρέπει να  αποστέλλεται στην Υπηρεσία Ενέργειας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις esp.cie@cytanet.com.cy ή kkp.cie@cytanet.com.cy  ή με φαξ στον αρ. 22304759.

Τελευταία ημερομηνία υποβολής σχολίων/εισηγήσεων είναι η 10η Ιουνίου 2011.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Ενέργειας στα τηλέφωνα 22409344, 22409336 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις esp.cie@cytanet.com.cy ή kkp.cie@cytanet.com.cy


ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
16η Μαΐου  2011

Σχόλια

Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Απορία: Το κείμενο έχει πέραν των 230 σελίδων. Μία σωστή ανάλυση του χρειάζεται χρόνο (εκ πρώτης όψεων υπάρχουν διάφορα θέματα με το προσχέδιο). Μέχρι τις 10/6 αυτό δεν μπορεί να γίνει. Θέλουν πράγματι σχόλια ή η δημόσια διαβούλευση γίνεται απλά για το θεαθήναι; Γενικά η δημόσιες διαβουλεύσεις στην Κύπρο (και σε σημαντικό βαθμό στο εξωτερικό) γίνονται απλά για να "νομιμοποιηθούν" προειλημμένες αποφάσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ