Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακάμας και οι πιέσεις για ανάπτυξη

Το πιο κάτω άρθρο είναι γραμμένο από τον επιχειρηματία Φώτο Φωτιάδη και δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες του InBusiness και θα το βρείτε εδώ. Αν δεν κάνω λάθος αναφέρεται στο κτήμα στη Φοντάνα Αμορόζα στο κόλπο πιο κάτω από τα λουτρά της Αφροδίτης. Ο χάρτης της περιοχής στο τέλος της ανάρτησης.
Διαβάστε το προσεκτικά ...

H ανάπτυξη, η μόνη ενδεδειγμένη για θεραπεία της οικονομικής κρίσης
| Εκτύπωση | 27/07/2010 | ΤΟΥ ΦΩΤΟΥ ΙΑ. ΦΩΤΙΑΔΗ, PH.D

Η Κύπρος ζει αυτή τη στιγμή την οδυνηρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.   Επιβάλλεται φρόνηση και περισυλλογή, μείωση κατά το δυνατό των μη απόλυτα αναγκαίων και μη παραγωγικών δαπανών, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται και μεγαλύτερη εγρήγορση και σπουδή στην αναζωογόνηση της οικονομίας.
Βέβαια τη λύση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να τη δώσει μόνος ο επιχειρηματικός κόσμος εάν δεν βοηθηθεί από το κράτος.
Όπως ανάφερα και σε ειδικό άρθρο μου η πιο ενδεδειγμένη οδός προς αντιμετώπιση και θεραπεία της οικονομικής κρίσης είναι δια της ανάπτυξης. Πρέπει το κράτος να αλλάξει την πολιτική του εν προκειμένω και να ενθαρρύνει και να προωθήσει την ανάπτυξη.
Με συνοπτικές διαδικασίες να επιταχύνει την αδειοδότηση αναπτυξιακών έργων που εκκρεμούν από χρόνια. Κατά πρόσφατη συνάντηση των μεγαλύτερων επιχειρηματιών ανάπτυξης στο ΚΕΒΕ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σήμερα έργα που αναμένουν αδειοδότηση από πολλά χρόνια, το συνολικό κατασκευαστικό κόστος των οποίων ξεπερνά τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση αποτελεσματικά με το να επιταχύνει την έκδοση των αδειών όλων αυτών των καθυστερημένων έργων όπως άλλωστε έπραξε πρόσφατα και σε συγκεκριμένους ξένους επενδυτές.
Η ανάπτυξη θα λύση τη πιο οδυνηρή συνέπεια της κρίσης την ανεργία. Θα φέρει εισοδήματα στα κρατικά ταμεία. Θα κυκλοφορήσει χρήμα και ανταλλάσσοντας χέρια θα άρει την ψυχολογική πίεση προς τον καταναλωτή και θα τον επαναφέρει στην κατανάλωση, οπότε και η ομαλότητα.
Όμως τι γίνεται στην πραγματικότητα; Υπάρχει ανώτατης ποιοτικής στάθμης αναπτυξιακό έργο, διεθνούς εμβέλειας, ήδη παγκόσμια αναγνωρισμένο, αφού διεθνούς κύρους οικονομικοί κολοσσοί εξέφρασαν επιθυμία συμμετοχής στο έργο αυτό, που θα τοποθετούσε την Κύπρο στη κορυφή των τουριστικών προορισμών ποιότητος ανά τον κόσμο.
Θα απέφερε, πιστοποιημένα από τη KPMG, πάνω από €120 εκ το χρόνο στην εθνική οικονομία. Θα προσέφερε απασχόληση σε εκατοντάδες νέους που θα έσωζε δέκα χωριά της περιοχής που πεθαίνουν με γοργούς ρυθμούς λόγω παντελούς έλλειψης απασχόλησης. Ένα οικολογικό θεματικό έργο με θέμα τον αρχαίον ελληνικό πολιτισμό, την Αφροδίτη και την Ακαμαντίδα και γι’ αυτό θα είναι μοναδικό στο κόσμο.
Ένα έργο που η πιο αρμόδια αρχή της ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Commission, πιστοποιεί ότι είναι αειφόρος ανάπτυξη, προστατεύει υποδειγματικά το περιβάλλον, καθώς και την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, συντηρεί και σέβεται το τοπίο και επιπλέον προσφέρει απασχόληση (σε μια περιοχή που την έχει επείγουσαν ανάγκη).
Και όμως, του έργου αυτού όχι μόνο το κράτος καθυστερεί σκόπιμα την υλοποίηση του για δεκαετίες, αλλά και το έχει καταδικάσει.
Και τι προτίθεται το κράτος να κάνει το πολυτιμότατο κτήμα πάνω στο οποίο έχει ετοιμασθεί, με δαπάνες εκατομμυρίων λιρών, το πρωτοποριακό αυτό έργο θησαυρός, για την εθνικήν μας οικονομία και για την κοινωνία γενικά;  Που έχει ήδη, γίνει παγκόσμια γνωστό και συζητείται κολακευτικά και με θαυμασμό σε διεθνή συνέδρια πριν ακόμη υλοποιηθεί;
Θέλει να το απαλλοτριώσει, να αποζημιώσει την εκτιμηθείσαν αξία του, πάνω από €100 εκ από το κενό σήμερα βαλάντιο του φορολογούμενου και να το κάνει τι; Να το χαραμίσει σε wilderness area (αγριότοπο), όπως το ονομάζει το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο. Αν είναι δυνατό.
Δηλαδή, αντί ανάπτυξη που επιβάλλει σήμερα η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, ερχόμαστε  να καταστρέψουμε και να αχρηστεύσουμε ένα θαυμαστό αναπτυξιακό θησαυρό και από πάνω θα κληθεί να το χρυσοαποζημιώσει αχρείαστα από το υστέρημα του ο άμοιρος και εξουθενωμένος σήμερα φορολογούμενος με πάνω από €100 εκ.
Είναι αυτό δίκαιο και λογικό για την Κύπρο, τον λαό και την οικονομία μας; Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου ένα τέτοιο έργο όχι μόνο θα το αγκάλιαζε το κράτος και θα το πριμοδοτούσε, αλλά και θα του έστρωνε το κόκκινο χαλί για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του για το καλό του τόπου.



View Larger Map

Σχόλια

Ο χρήστης George Georgiou είπε…
Σίγουρα χρειάζεται να γίνεται ανάπτυξη σε όλη την Κύπρο ακόμη και στο ΑΚΑΜΑ... ¨¨ όμως σε εκείνο που πάντα υστερούμε είναι από τα χαρτιά στην υλοποίηση. Αυτό γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Εκείνο που χρειάζεται είναι ΠΡΑΣΙΝΗ ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον.. Εμένα δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η ιδέα ότι τα σχέδια είναι για να κατασκευαστεί (αν είναι σωστό) εκεί που είναι το Blue lagoon.. Ξέρω την περιοχή άλλα θα προτιμούσα αν θα γίνει κάτι τέτοιο να γίνει ποιο κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης..

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι τρόποι ανάπτυξης για την συγκεκριμένη περιοχή... δεν χρειάζονται εκατομύρια.. Απλά έργα υποδομής στην περιοχή για να εξασφαλίζουν πρόσβαση και πληροφορίες /υπηρεσίες στο επισκέπτη άλλα παράλληλα να προστατέψουν το περιβάλλον... με ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Εκείνο όμως που πραγματικά με φοβίζει είναι ότι αν γίνει Θεματικό Πάρκο, αύριο θα έρθει ένα ξενοδοχείο.. και μετά το ξενοδοχείο να έρθει το εστιατόριο ή δισκοθήκη το ΚΛΑΠ κλπ κλπ κλπ... ¨ όμως θα προτιμούσα η ανάπτυξη να γίνεται από τους κατοίκους της περιοχής για τους κατοίκους της περιοχής.... Γιατι δηλαδή ο κάθε μεγαλοεπιχειρηματίας που έχει τον τρόπο να αλλάζει καταστάσεις να τα μπορεί να κάνει ότι θέλει και ο ΤΟΠΑΚΑΣ να μην μπορεί.... πρέπει να βοηθηθούν οι ΤΟΠΑΚΕΣ να κάνουν έργα οι ίδιοι.. Το κράτος πρέπει να τους ΠΕΙ τι μπορούν να κάνουν... να τους ενημερώσει να τους προτείνει.. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ..... και σίγουρα αν είναι προς το συμφέρον τους θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εχτισετε ουλη την Κυπρο, κυριολεκτικα ομως, εν εμινε ακτογραμη που να μεν εχει βιλλες. εξιχασαμε πως ειναι οι παραλιες, αφου ,πλεον εν μπορουμε να τες δουμε,ο απλος κοσμος εν εχει προσβαση, παρα μονο οι εκατομιριουχοι ιδιοτες. σε παραλιες που εσιχναζα πριν 5 χρονια στο Λατσι που τισ εβλεπα που τον δρομο, τωρα εν εχω ιδεα πως να τους κοντεψω, επιδει βλεπω μονο τοιχους. πρεπει με καπιο τροπο να σταματισει τουτο. τουλαχιστον μεν επιτρεψετε να μπουν στον Ακαμα. ενα ερτουμε σε σημειο που ενα μας αιδιασουν κ οι ξενοι τουριστες(αφου μονο κεινοι τουσ ενδιαφερουν), που το πολυ μπετον. ουτε οι τοπακες ουτε οι επιχειριματιες, κανενας να μεν τζεισι πανω του, γιατι αμαν ξεκινισει εστω η ελαχιστη εκέταλευση, ξερετε οτι εν υπαρχουν ορια. να μπουν 3 μπαρες που ουλες τις εισοδους(Λουτρα,Νιο χωρκο, Πεγεια) του κ να μεν ξαναμπει ουτε αυτοκινιτο μεσα. μονο πεζοι και το πολυ κανενα ποδιλατο.
Ο χρήστης bananistanos είπε…
'Οτι μένει παρθένο/wilderness area χαραμίζεται! Απίστευτη λογική.



Που την άλλη, ευτυχώς που το κτήμα δεν ανήκει στον Μιλτή :)
Ο χρήστης bananistanos είπε…
Ουπς! Ελπίζω να μεν έβαλα ιδέες τζε του χρόνου να δούμε την Carlsberg στη φανέλα της Ομόνοιας...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δεν φτανει που κατεστρεψαν μενεου περβολια μαζωτο κιτι οροκληνη παραλιμνι αγια ναπα πεγεια ......θελουν να αφανισουν και τον πρωταρα.χτιζουν ξενοδοχεια για αν φερνουν ρωσσους και πακιστανους.ετσι γεμιζει η κυπρος ξενους.ποσα ξενοδοχεια θα γινουν συντομα σε λευκωσια και λαρνακα?ποσα εμπορικα κεντρα?ποσες χιλιαδες ξενοι θα ερθουν κυπρο για να δουλεψουν εκει?μονη λυση για να σωθει η κυπρος ειναι πραξικοπημα.να αναλαβει ο στρατος.οτι αναπτυξεις εγιναν μπαμ και κατω.καθαρα δαση παραλιες χωραφια παραδοσιακοι πυρηνες στις πολεις και χωρια.αν δεν το πραξουμε γεια σου κυπρος.στο ονομα του βρωμοτουρισμου σκοτωσαμε την κυπρο.ας ειναι καλα οι ψευδοκοινωνιες του δησυ του δηκο και του ακελ.ταιζουν τους μεγαλες κηφηνες και εμας θελουν μας ανεργους και νεκρους γιατι δεν τους ψηφιζουμε.για αυτο φερνουν ξενους για ψηφους..
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ανώνυμος
Αφαίρεσα δυο φράσεις από το σχόλιο σου για να μην καταλήξω κατηγορούμενος και να μου κατέβει η αστυνομία στις 6 το πρωί.
Ο χρήστης Βαλεντίνα Σαλτέ είπε…
"Ήταν κάποτε μια περιοχή καταπράσινη που λεγόταν Ακάμας."
Κάπως έτσι θα αρχίζουν τα παραμύθια που θα λέμε στα παιδιά σε λίγα χρόνια. Όταν δε θα έχουμε πια πρόσβαση στις παραλίες, εκτός κι αν μπορούμε να "πετάξουμε" πάνω από τα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα. Όταν δεν θα υπάρχει πια ορατότητα προς τη θάλασσα, αφού εμείς οι κοινοί θνητοί θα βλέπουμε από το δρόμο μόνο μπετόν. Όταν δε θα έχει μείνει ίχνος από φυσική βλάστηση και θα κυριαρχήσει το γρασίδι και τα γελοία κουρεμένα δεντρύλια των εξοχικών κατοικιών.
Θα μείνουν βεβαίως κάποιες "λαϊκές" πλαζ. Για να μπορούμε - ως γνήσιοι Κύπριοι που αντιμετωπίζουμε τα κοινά αγαθά ως προϊόντα μίας χρήσης - να συνεχίσουμε τον πολιτισμό του πλαστικού ποτηριού και του "teen", της σακούλας και των καρπουζόφυλλων στην παραλία, θαμμένα πρόχειρα στην άμμο ή απλώς παρατημένα συντροφιά με αποτσίγαρα, σακούλες από πατατάκια "του μωρού" και κάθε λογής απομεινάρια που δηλώνουν το πέρασμα των παραθεριστών από τις παραλίες.
Θαυμάσια! Έξοχο υλικό για νοσταλγικά παραμύθια, με κεντρικούς ήρωες όχι μόνο τους developers και όσους εμπλέκονται στην ούτως καλούμενη "τουριστική ανάπτυξη", αλλά και τους Κύπριους παραθεριστές. Και με κομπάρσους το κράτος με τις χαλαρώσεις του και τις κοινοτικές αρχές που δεν μεριμνούν επαρκώς για μέτρα προστασίας και την καθαριότητα της περιοχής.
Ευτυχώς (!!!) οι χελώνες και τα άλλα ενοχλητικά ερπετά κτλ. κτλ. θα μας έχουν εγκαταλείψει προ πολλού, αφού στο μεταξύ η θάλασσα θα συνεχίζει να "εμπλουτίζεται" με κάθε λογής απόβλητα των ψαράδων της περιοχής (;) και ο "καθαρισμός" της θαμνώδους βλάστησης θα αποτρέπει τα "ενοχλητικά" μέλη του οικοσυστήματος από το να πλησιάζουν τους "πολιτισμένους".
Μίλησε κανείς για άλλου τύπου ανάπτυξη;
Προς το παρόν, ας απολαύσουμε ρυπαίνοντας και κτίζοντας ανενδοίαστα όσα μας παρέχει η φύση, με το φραπεδάκι μας στο πλαστικό ποτήρι στην παραλία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τολμώ να πω: χέστηκα!
Αφού 25 χρόνια αργότερα ούτε το κράτος ούτε οι πολιτικοί, ούτε η κουλτούρα μας κατάφεραν να πείσουν τον κόσμο πως οι ακραίες και προκλητικές απόψεις του κ. Φωτιάδη πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, και θεωρούνται σοβαρές και αξιοπρεπείς, ε, τότε να χτίσει και αυτός!
Αλλωστε όπως έλεγε ένας παλιός καλός φίλος, μπορεί τελικά να μην γίνει ξενοδόχος ο Φωτιάδης, αλλά όπως γαμοαναπτύχθηκε η περιοχή, ο Ακάμας θα είναι η αυλή των λοιπών ξενοδόχων - αναπτυκτων γης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ