Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αξία ενός δέντρου

Το Τμήμα Δασών όρισε φέτος την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σαν Εβδομάδα του Δέντρου, μια εβδομάδα που η εκπαίδευση τη γιόρτασε με τελετές και γιορτές. Μια καλή συνήθεια γιατί η αγάπη όλων μας για τα δέντρα ξεκίνησε ακριβώς από τέτοιες δραστηριότητες στα παιδικά μας χρόνια. Έχουμε όμως συνειδητοποιείσει τι ακριβώς μας προσφέρει ένα δέντρο;
  1. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα, αποθηκεύει τον άνθρακα στο ξύλο του και ελευθερώνει πολύτιμο οξυγόνο. Γι αυτό το λόγο τα δέντρα είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά των κλιματικών αλλαγών, γι αυτό το λόγο το θέμα συζητήθηκε η αποδάσωση περιοχών της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και του Κογκό στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές. Αναφορά στο πρωτόκολλο του Κιότο.
  2. Τα φυλλώματα του δέντρου βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τα εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια.
  3. Στις πόλεις, η σκιά του δέντρου σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα κρατεί και τα δύο σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι μειώνεται δραστικά η δυνατότητα παραγωγής του βλαβερού όζοντος που χρειάζεται καυσαέριο και ψηλές θερμοκρασίες για να παραχθεί. Παράλληλα ο συνδυασμός δέντρων και θάμνων στην άκρια των αυτοκινητόδρομων μειώνει το θόρυβο που φτάνει στα σπίτια. Ένα μέτρο που ενώ είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό εμείς το παραγνωρίζουμε.
  4. Τα φύλλα του δέντρου απορροφούν τη ενέργεια των σταγόνων βροχής, το νερό πέφτει απαλά στο χώμα και έτσι αποτρέπεται η διάβρωση. Παράλληλα οι ρίζες των δέντρων συγκρατούν το χώμα και εμποδίζουν τη διάβρωση. Γι αυτό το λόγο η πρώτη έγνοια στα καμένα δάση είναι η προστασία της περιοχής από τη διάβρωση γιατί αν αφεθεί η βροχή να παρασύρει το εύφορο έδαφος δεν θα μπορεί να αναγεννηθεί η περιοχή.
  5. Μετά από μια βροχή, το στρώμα από ξηρά φύλα κάτω από το δέντρο εμποδίζει την εξάτμιση και κρατεί το έδαφος υγρό. Έτσι υπάρχει χρόνος για να απορροφήσει η γη την υγρασία και να εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά.
  6. Μέσω μιας βιολογικής επεξεργασίας τα φυλλώματα κάτω από τα δέντρα μετατρέπονται σε λίπασμα και αναπτύσσονται και μύκητες όπως για παράδειγμα τα αγαπημένα μας μανιτάρια. Γι αυτό όσοι τα μαζεύουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην ανασκαλίσουν το χώρο γιατί ο μύκητας στο κάτω μέρος που μας δίνει τα μανιτάρια θα καταστραφεί.
  7. Τα φυλλώματα προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά διαφορετικά είδη ζωής όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα σε πουλιά να κτίζουν φωλιές σε ασφαλισμένο μέρος.
  8. Ορισμένα δέντρα παράγουν καρπούς εύγευστους για ορισμένα σημαντικά είδη όπως τη μοναδική στην Ευρώπη φρουτονυκτερίδα [Rousettus aegyptiacus] του νησιού μας η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική εφόσον μεταξύ άλλων κάνει και τη διανομή των σπόρων για εξάπλωση του δέντρου – διασπορά.
Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για την δυνατότητα των δέντρων και της κυπριακής φύσης γενικότερα αν θα αντέξουν ή όχι τις αλλαγές του κλίματος στην Κύπρο.
Η παρατεταμένη ξηρασία έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές σε περισσότερο από το 6% των κρατικών δασών. Από την άλλη όμως οι πολιτικές που εφαρμόζουμε καταστρέφουν και μειώνουν συνεχώς το αστικό πράσινο, άσχετα αν αυτό μας προσφέρει τόσα πολλά.

[Άφησα τίποτα πίσω;  Με βάση αυτά τα στοιχεία θα γίνει ένα μικρό animation 30 δευτερολέπτων που θα δείτε σε όλους τους σταθμούς...]
[01/04/2010 - με βάση το κείμενο αυτό έγινε ένα φιλμάκι που έπρεπε σε 30" να τα μεταφέρει όλα !
Δέστε το: 


Σχόλια

Ο χρήστης Bananistanos είπε…
9. Εκτός από τα πεζοδρόμια κάμνουν σκιά τζε στα βουνά, δεν αφήνουν το έδαφος να ζεσταθεί και να εκπέμπει θερμότητα που απομακρύνει τα σύννεφα η δεν τα αφήνει να κρύώσουν, με αποτέλεσμα περισσότερες βροχές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
eipes ta polla kala.....oute Biologos-Periballontisths en 8a ta elee toso kala...

XK
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Bananistanos
όταν ρώτησα ένα δασολόγο μου γι αυτό είπε δεν τους είπα κάτι τέτοιο στο πανεπιστήμιο γι αυτό δεν το πρόσθεσα παρόλο που το είχα ακούσει και πριν

@Ανώνυμε
Σε ευχαριστώ πολύ !
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Ψαξε το πάντως. Θεωρώ ότι για την Κύπρο με ορατόν τον κίνδυνο της ερημοποίησης είναι επείγον να δεντροφυτευτούν (νούσιμα και με κατάλληλα είδη) όλες οι γυμνές κορυφές και ξεροκαφκάλες.
Τα είδη δένδρων που είναι δυνατόν να αντέξουν σε σημαντικές αλλαγές του κλίματος όσον αφορά την αύξηση της ξηρασίας και της θερμοκρασίας είναι:
α) Τρέμιθος
β) Χαρουπιά
γ) Μοσφιλιά
δ) Αόρατοι (και τα 4 είδη, όμως τρία από αυτά απαιτούν υψόμετρο)
ε) Κέδρο (υψόμετρο 400+)

Τραγικές θα είναι οι συνέπειες για όλα σχεδόν τα κωνοφόρα είδη δένδρων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δάση της Κύπρου αποτελούνται από κωνοφόρα δένδρα και είναι οι πνεύμονες του νησιού.
Πιστεύω έφτασε ο καιρός για να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια μαζικής φύτευσης πολλών χιλιάδων Τρέμιθων.

Bnasistanos
ένα δένδρο που όχι μόνο "κρυώνει" τα σύννεφα αλλά αυξάνει ταυτόχρονα την συγκέντρωση τους και προκαλεί βροχή είναι το Κυπριακό Κέδρο και οι συστάδες του πρέπει να αφεθούν να ακολουθούν την φυσική διαδικασία και να μην αραιώνονται καθόλου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γνωρίζει κανείς τι ώρα αρχίζει η ημερίδα στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Τροόδους και ποσο διαρκεί? Βρήκα ανακοίνωση αλλά δεν λέει ώρες...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ