Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Βιολογικά προϊόντα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα βιολογικά προϊόντα επειδή συμβάλουν στην προστασία των φυσικών πόρων μας, στη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ζώων, καθώς επίσης τους τρόπους με τους οποίους βοηθά στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Ευρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε το περασμένο Δεκέμβριο διαγωνισμό λογότυπου το οποίο κέρδισε ένας γερμανός φοιτητής.
Το λογότυπο αυτό θα γίνει από την 01/07/2010 υποχρεωτικό για όλα τα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα που παράγονται μέσα στην ΕΕ και εθελοντικά για όσα εισάγονται από τρίτες χώρες.
Στην Κύπρο οι βιολογικές καλλιέργειες είναι μειωμένης έκτασης παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον.
Επίσης μέσα στα πλαίσια των Πράσινων Συμβάσεων το Υπουργείο Υγείας όταν ζήτησε το 2009 με δημόσιες προσφορές να αγοράσει βιολογικά προϊόντα δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα βιολογικά προϊόντα είναι πολλοί αφού:
· Παράγονται χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, συνθετικών λιπασμάτων και ορμονών.
· Παράγονται αποκλειστικά και υποχρεωτικά από μη Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
· Δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με χημικά κατάλοιπα, ενισχύοντας έτσι την φυσική του άμυνα, και μειώνοντας τις πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων.
· Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρεπτικά στοιχεία αφού ακολουθούν αβίαστα τις απαραίτητες διαδικασίες ανάπτυξης και ωρίμανσης.
· Έχουν αξιολογηθεί ως γευστικά καλύτερα

Είναι με βάση τα πιο πάνω που η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προωθεί με το σύνθημα "Προστατεύω τη φύση – Ζω καλά" εφόσον φύση και καταναλωτές έχουν πολλά να κερδίσουν.

Στις φιλικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βιολογικές καλλιέργειες αποφεύγεται η χρήση συνθετικών χημικών ουσιών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η παραγωγή των προϊόντων ακολουθεί τις φυσικές διαδικασίες και φυσικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωρίμανσης και εποχικότητας.
Οι καταναλωτές έχουν πολύπλευρα οφέλη από την επιλογή βιολογικών προϊόντων που αφορούν τόσο τη δική τους ατομική υγεία αλλά και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αφού στις βιολογικές καλλιέργειες εφαρμόζονται τεχνικές αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της ενέργειας που απαιτείται.
Η σύγχρονη πιστοποιημένη βιολογική παραγωγή προσφέρει επίσης μια ευρεία γκάμα επεξεργασμένων προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, χυμούς φρούτων, παιδικές τροφές, δημητριακά προγεύματος, προ-μαγειρευμένα φαγητά, καφέδες, μακαρόνια, ελαιόλαδο ακόμα και καλλυντικά και ρούχα.

Η βιολογική καλλιέργεια έχει μέλλον στην Κύπρο αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, αλλά θα πρέπει να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα στους γεωργούς εφόσον η καλλιέργειες αυτές απαιτούν νέες τεχνικές και γνώσεις.

Χρυσταλλένη Κώστα και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος
From Various

Σχόλια

Ο χρήστης ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗ είπε…
βιοΠοιότητα
Η ιστοσελίδα βιοΠοιότητα - BIOPOIOTITA.GR δημιουργήθηκε για να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή – παρουσίαση και προώθηση εγγυημένων, ασφαλή τροφίμων και ποτών που παράγονται με βιολογικές ή παραδοσιακές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.
www.biopoiotita.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ