Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βενζινάδικα - Η απάντηση του Υπουργού

Οι απόψεις που περιέχονταν στην επιστολή μου στον Υπουργό είναι και εδώ:Βάλτε καταλύτη στη μύτη σας Υπόψη ότι στη συζήτηση για τις Περιβαλλοντικές Μελέτες το υπουργείο δεν ήθελε να περιληφθούν και τα πρατήρια βενζίνης στον κατάλογο έργων για τα οποία θα χρειαζόταν μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Έτσι δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ τρόπο τώρα να σταματήσει η κατασκευή πρατηρίου οπουδήποτε.
Η απάντηση του Υπουργείου Εμπορίου:
"Αναφέρομαι στην επιστολή σας με Αρ. Φακ. 02.10.040 και ημερομηνία 26.03.2009, σχετικά με τα προβλήματα οχληρίας και ρύπανσης γενικότερα που παρατηρούνται κατά τη λειτουργία των πρατηρίων πετρελαιοειδών και σας παραθέσω τα πιο κάτω:
1. Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν εμπλέκεται και δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα αναφορικά με την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένων και των πρατηρίων πετρελαιοειδών, στην Κύπρο.

2. Οι περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμοι του 1968 έως 1999, ρυθμίζουν την κατασκευή και λειτουργία πρατηρίων μέσω καθορισμένης διαδικασίας αδειοδότησης. Σύμφωνα με τους πιο πάνω νόμους, αρμόδια αρχή για την έκδοση αδειών για κατασκευή, ανοικοδόμηση, κατεδάφιση, προσθήκη ή μετατροπή ή επισκευή υφιστάμενου πρατηρίου είναι η Αρχή Αδειών, δηλαδή ο Έπαρχος. Οι απαραίτητες άδειες που πρέπει να κατέχει κάποιος για να κατασκευάσει και να λειτουργήσει πρατήριο πετρελαιοειδών βάσει του παρόντος νόμου είναι η Άδεια Οικοδομής και η Άδεια Λειτουργίας. Οι εν λόγω άδειες χορηγούνται αφού βεβαιωθεί ότι ικανοποιούνται διάφορες πρόνοιες των πιο πάνω νόμων όπως για παράδειγμα, οι απαιτήσεις του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και Κανονισμών, και οι διάφορες διαστάσεις και αποστάσεις τόσο εντός πρατηρίου όσο και από τις γειτνιάζουσες οδούς. Η Αρχή Αδειών προτού χορηγήσει Άδεια Οικοδομής και Άδεια Λειτουργίας συμβουλεύεται τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ της Αρχής Αδειών και των αρχών που αυτή συμβουλεύεται, την τελική απόφαση παίρνει ο Υπουργός Εσωτερικών.

3.Τα μέτρα που εισηγείστε για την βελτίωση της ηχορύπανσης και της εξοικονόμησης ενέργειας από τα πρατήρια, θα πρέπει να εξεταστούν στα πλαίσια των πιο πάνω νόμων και αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τις πρόνοιες οποιονδήποτε άλλων Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου εισηγείστε τη λήψη μέτρων ειδικότερα στα πρατήρια που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

4.Αναφορικά με την συμπερίληψη των πρατηρίων πετρελαιοειδών στα έργα που απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον σας ενημερώνω ότι παρόλο που για την εφαρμογή του περί της Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2005 (140(1)2005) αρμόδια περιβαλλοντική Αρχή είναι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, η κατασκευή πρατηρίων δεν εμπίπτει σε οποιαδήποτε κατηγορία έργων του Πρώτου ή του Δεύτερου Παραρτήματος του πιο πάνω νόμου όπου η υλοποίηση τους αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, η διερεύνηση της οποιασδήποτε τροποποίησης του υφιστάμενου νόμου, θα πρέπει να γίνει από την αρμόδια αρχή.

5. Εξετάζεται ήδη η εισήγηση που έχει υποβάλει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, κ. Σόλων Κασίνης για τη δημιουργία μικρών ανεπιτήρητων σταθμών καυσίμων (small unattended petrol stations), κυρίως εκτός πόλεων. Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την υλοποίηση της πιο πάνω πρότασης είναι πρωτίστως οικονομικά προς το όφελος του καταναλωτή (μείωση της τιμής των καυσίμων), αλλά και περιβαλλοντικά, αφού θα μειωθεί ο συνεχής αυξανόμενος αριθμός των πρατηρίων στις πόλεις, τα οικόπεδα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή άλλους σκοπούς, και τέλος θα οδηγούσε στη μείωση των επικίνδυνων εκπομπών VOCS που δημιουργούνται κατά τον ανεφοδιασμό πρατηρίων και αυτοκινήτων."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ