Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008

Βάλτε καταλύτη στη μύτη σας

Πηγή οχληρίας τα πρατήρια καυσίμων στις κατοικημένες περιοχές - Έκθεση Επιτρόπου Περιβάλλοντος
Βάλτε καταλύτη στη μύτη σας
Οι πρατηριούχοι οφείλουν, σύμφωνα με τους όρους αδειοδότησής τους, να θέτουν σε λειτουργία σύστημα απορρόφησης των οσμών και των αερίων όταν γεμίζουν τις δεξαμενές τους με καύσιμα. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν αρκεί.
Μεγάλη πηγή οχληρίας αποτελούν τα πρατήρια πετρελαιοειδών και δη αυτά που ανεγείρονται σε κατοικημένες περιοχές. Τα παράπονα κατοίκων που γειτνιάζουν με βενζινάδικα είναι πολύ έντονα κι όχι άδικα, επισημαίνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και δεν διαφωνούν ούτε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλωνας Κασίνης, ούτε ο αρμόδιος επιθεωρητής Εργασίας, Στέλιος Γεωργιάδης.
Παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται ως όρος της άδειας λειτουργίας των πρατηρίων η ύπαρξη συστήματος απορρόφησης εξατμίσεων όταν οι δεξαμενές των πρατηρίων γεμίζουν από τα βυτιοφόρα των εταιρειών πετρελαιοειδών, η βαριά μυρωδιά των πετρελαιοειδών δεν εξαλείφεται.
Εξάλλου η 24ωρη λειτουργία των πρατηρίων επιδεινώνει το πρόβλημα διότι δεν υπάρχει αντίστοιχο σύστημα απορρόφησης όταν γεμίζουν τα ντεπόζιτα των οχημάτων. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ετοιμάζει σχετικούς κανονισμούς, ωστόσο αναμένεται ότι θα εφαρμοστούν όταν υιοθετηθεί σχετική ευρωπαϊκή οδηγία σε δύο περίπου χρόνια. Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν 250 πρατήρια πετρελαιοειδών.
Θόρυβος, οσμές, καυσαέρια
Οι καταγγελίες που παίρνει ο Επίτροπος από κατοίκους των οποίων τα υποστατικά συνορεύουν με βενζινάδικα ή κατοίκους περιοχών όπου θα ανεγερθούν νέα, αφορούν:• Το συνεχή θόρυβο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας από ανθρώπους, αυτοκίνητα και μηχανήματα.
• Τη φωτορύπανση από το πρατήριο και τα φώτα των οχημάτων όταν σταματούν με δυνατή μουσική, συζητήσεις και άλλους θορύβους. Η απλή δεντροστοιχία που κάποτε επιβάλλεται στον περίγυρο δεν αρκεί!
• Την εκπομπή οσμών και καυσαερίων που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει με νέες ρυθμίσεις.
• Χτίζονται παντού χωρίς κανένα περιορισμό. Η μόλυνση που παρασύρουν τα νερά της βροχής, ο κίνδυνος διαρροών από αβλεψίες ή μετά από φθορές έπρεπε να είναι απαγορευτικές για ορισμένες περιοχές.
Παραστάσεις Κασίνη
Ο Σόλων Κασίνης, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει όσα καταγγέλλονται στον Επίτροπο Περιβάλλοντος, μίλησε κι ως παθών. Το σπίτι του, όπως μας ανέφερε, δεν βρίσκεται δίπλα ακριβώς από πρατήριο βενζίνης, αλλά τους χωρίζουν γύρω στα 15 σπίτια. Όμως γνωρίζει πότε ξεφορτώνει βυτιοφόρο στις δεξαμενές καυσίμων του εν λόγω πρατηρίου. Οι οσμές, σημείωσε, είναι έντονες κι άσχημες και οι εκπομπές βλαβερές. "Το καλοκαίρι δεν μπορούμε να καθίσουμε στη βεράντα μας. Σκεφτείτε αυτούς που μένουν ακριβώς δίπλα", είπε χαρακτηριστικά.
Το συγκεκριμένο θέμα καταγγέλθηκε από τον ίδιο ουκ ολίγες φορές στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ έκανε συστάσεις προς τους συναδέλφους του και ως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας. Επεσήμανε πως οι επιθεωρητές θα πρέπει να επιβλέπουν σε συνεχή βάση την κατάσταση, ώστε να ελέγχουν ένα προς ένα τα πρατήρια εάν τα συστήματα εξαερισμού τους βρίσκονται σε λειτουργία. "Μπορεί να έχουν συστήματα (άλλωστε το απαιτεί η νομοθεσία) αλλά να μην τα θέτουν σε λειτουργία".
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να επιβάλλονται και κυρώσεις για να πάψει επιτέλους αυτή η οχληρία.
Αδειούχα μεν, αλλά...
Σύμφωνα με το λειτουργό επιθεώρησης εργασίας, Στέλιο Γεωργιάδη, το Τμήμα Επιθεώρησης έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξασφαλίσουν όλα τα πρατήρια άδεια λειτουργίας από το Υπ. Εργασίας με βασικό όρο, όπως προαναφέραμε, τη συλλογή των εξατμίσεων την ώρα που γεμίζουν οι δεξαμενές. Σημείωσε ότι όλα τα πρατήρια είναι αδειούχα.
Επισημάναμε ότι παρ' όλα αυτά οι οσμές και οι εξατμίσεις υπάρχουν... Όπως είπε, πιθανόν να προκύπτουν την ώρα του γεμίσματος των ντεπόζιτων των οχημάτων. Θέμα που δεν ρυθμίζεται ακόμη νομοθετικά, αλλά γίνονται προσπάθειες για τη σύσταση κανονισμών. Όσον αφορά στις εκπομπές αερίων, το Τμήμα, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης διενεργεί μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί υπερβάσεις των ορίων.
Απαντώντας στο σχόλιο Κασίνη ότι πρέπει να ελέγχονται ένα προς ένα τα πρατήρια για να διαφανεί εάν λειτουργούν τα συστήματα απορρόφησης, ανέφερε πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο εκστρατειών. Η καμπάνια ελέγχου των πρατηρίων πραγματοποιήθηκε το 2007 χωρίς να εντοπιστεί πρόβλημα.
Τι εισηγείται ο Επίτροπος Περιβάλλοντος
Στην Κύπρο υπάρχει ένας συμφωνημένος τύπος πρατηρίων βενζίνης στον οποίο προστίθενται μια σειρά από (συνήθως) απλούς πολεοδομικούς όρους ανάλογα με την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Έτσι, σύμφωνα με εισηγήσεις του Επιτρόπου θα πρέπει:
• Να περιληφθούν τα πρατήρια καυσίμων στα έργα για τα οποία απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, όπως γίνεται για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία.
• Να εξεταστεί η δυνατότητα ανέγερσης πιο μικρών εναλλακτικών πρατηρίων ιδιαίτερα για τις πόλεις.
Δεν είναι απαραίτητο όλα τα πρατήρια να είναι τόσο μεγάλα. Στο εξωτερικό υπάρχουν και μικρά στις πόλεις όπου παίρνεις μόνο καύσιμα.
Δεν θέλουν τα πρατήρια Πέντε ανοικτές... πληγές
Τους τελευταίους μήνες έχει συσταθεί και Σύνδεσμος Επηρεασμένων Ατόμων από πρατήρια πετρελαιοειδών, ο οποίος προσπαθεί να πείσει με διάλογο τις εταιρείες πετρελαιοειδών να κάνουν δεύτερες σκέψεις εκεί όπου η ανέγερση πρατηρίων δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους ή ακόμη και στο περιβάλλον. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστόδουλος Σαββίδης, συνεχώς αυξάνονται τα μέλη του συνδέσμου, αλλά και οι καταγγελίες για δυσοσμία και θόρυβο.
Εν τω μεταξύ αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι πέντε περιοχών στις οποίες αναμένεται να ανεγερθούν ή έχουν ήδη ανεγερθεί πρατήρια πετρελαιοειδών, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Παλιομέτοχο: Στο Παλιομέτοχο έχει εκδοθεί πολεοδομική και οικοδομική άδεια για πρατήριο, αποφάσεις οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνους τους κατοίκους της περιοχής.• Λεωφόρος Λάρνακος (Λευκωσία): Η υπόθεση ανέγερσης πρατηρίου βρίσκεται στο δικαστήριο, καθώς οι κάτοικοι έχουν προσφύγει εναντίον της απόφασης του Δήμου να εκδώσει οικοδομική άδεια. Έχει βέβαια, εκδοθεί πολεοδομική άδεια.
Κίτι: Έχουν εκδοθεί και οι δύο αναγκαίες άδειες και η ανέγερσή του έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο ο Σύνδεσμος και το Κίνημα Οικολόγων καταγγέλλουν ότι η κατάσταση είναι τραγική και οι κάτοικοι παρουσιάζουν πρόβλημα υγείας.• Ορόκλινη: Έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια και έχει ξεκινήσει παράνομα η ανέγερση του πρατηρίου καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η οικοδομική άδεια.
Αραδίππου: Στην Αραδίππου έχουν εκδοθεί και οι δύο άδειες ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η ανέγερση καθώς φαίνεται ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου να κάνει δεύτερες σκέψεις. Για το πρατήριο της Αραδίππου έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη η οποία κατέγραψε τους πιθανούς κινδύνους.
Περιβαλλοντική μελέτη
Στις τέσσερις από τις πιο πάνω περιπτώσεις τα πρατήρια γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, ενώ όπως πληροφορείται ο "Π" κοντά στις δύο από αυτές κατοικούν καρκινοπαθείς. Όσον αφορά τέλος το πρατήριο που ανεγείρεται στην Ορόκλινη παρουσιάζει ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς συνορεύει με τον υγροβιότοπο της περιοχής.
Μάλιστα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Υδροβιοτόπων που είναι στις 2 Φεβρουαρίου, διοργανώνει την Κυριακή, στις 12:30 μ.μ., εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ανέγερση πρατηρίου πετρελαιοειδών στην περιοχή της Λίμνης Ορόκλινης και υπέρ της ένταξης της Λίμνης στους προστατευόμενους οικότοπους.
Για την προστασία του υδροβιότοπου της λίμνης της Ορόκλινης, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει ήδη προβεί σε σειρά εκδηλώσεων. Το Κίνημα εισηγείται να εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο που αφορά στην ανέγερση πρατηρίων ώστε να είναι υποχρεωτική η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και μελέτης εκτίμησης κινδύνων (risk assesment), να καταρτιστεί πρόγραμμα απομάκρυνσης πρατηρίων από ευαίσθητες περιοχές (οικιστικές, περιβαλλοντικές) και η χωροθέτηση νέων πρατηρίων να γίνεται μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Η υφιστάμενη νομοθεσία ισχύει από το 1964.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=770789&-V=articles
ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥΚωδικός άρθρου: 770789ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/01/2008, Σελίδα: 24

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Related Posts with Thumbnails