Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πισίνες στο Φιλελεύθερο

"Πόσιμο νερό εξατμίζεται από τις πισίνες
Παρόλον ότι τα φράγματα στεγνώνουν δεν λαμβάνονται μέτρα

Μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται καθημερινά από τη χρήση πόσιμου νερού σε χιλιάδες κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) που λειτουργούν σε ολόκληρη την Κύπρο.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου που ασχολήθηκε με το θέμα, ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει κανονισμός που να απαγορεύει να γεμίζεις με πόσιμο νερό την πισίνα σου, οπόταν χάνεται πολύτιμο νερό.
Μία πισίνα 8χ4 μέτρα παρουσιάζει εξάτμιση ένα εκατοστό την ημέρα, δηλαδή αν το βάθος είναι εκατό εκατοστά, την επόμενη μέρα το βάθος είναι 99, την επόμενη 98 και ούτω καθεξής, εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου.
Μία πισίνα των πιο πάνω διαστάσεων, χάνει υπό μορφή εξάτμισης περίπου 300 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα. Τόσο νερό εκτιμάται ότι καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος κάθε μέρα (πλύσιμο ρούχων, λούσιμο, μαγείρεμα κλπ) λέει ο κ. Θεοπέμπτου. Το νερό που τροφοδοτεί μία πισίνα θα μπορούσε να συντηρήσει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για έξι μήνες, προσθέτει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.
Ερωτηθείς από τον «Φ» πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, ο κ. Θεοπέμπτου παρατήρησε, πως μόνο στην Τάλα υπάρχουν 1.00 πισίνες. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες πισίνες υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο και πόσο νερό εξατμίζεται, ανέφερε ο Επίτροπος.
Σημειώνεται, πως πέραν του νερού που καταναλώνεται, νερό σπαταλάται και για την αναπλήρωση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών στο πλαίσιο καθαρισμού τους. Πρέπει να μας προβληματίσει πού καταλήγει και το νερό που εξατμίζεται υπό την έννοια ότι περιέχει χλώριο, λέει ο κ. Θεοπέμπτου.
Πέραν των ιδιωτικών δεξαμενών υπάρχουν και εκατοντάδες δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν στους διάφορους Δήμους, στην πλειοψηφία τους μη αδειούχες. Νόμιμες και παράνομες
Με βάση τα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνονται στην έκθεση του 2006. κατά περιοχή λειτουργούν οι κάτωθι δεξαμενές:
Λευκωσία: Σύνολο 14 - Μη Αδειούχες 13 - Αδειούχες 1
Λεμεσός: Σύνολο 16 - Μη Αδειούχες 16 - Αδειούχες 0
Λάρνακα: Σύνολο 19 - Μη Αδειούχες 18 - Αδειούχες 1
Πάφος: Σύνολο 213 - Μη Αδειούχες 168 - Αδειούχες 45
Παραλίμνι: Σύνολο 136 - Μη Αδειούχες 136 - Αδειούχες 0
Αγία Νάπα: Σύνολο 176 - Μη Αδειούχες 162 - Αδειούχες 14
Μέσα Γειτονιά: Σύνολο 4 - Μη Αδειούχες 4 - Αδειούχες 0
Γερμασόγεια: Σύνολο 48 - Μη Αδειούχες 29 - Αδειούχες 19
Άγιος Αθανάσιος Σύνολο 10 - Μη Αδειούχες 9 - Αδειούχες 1
Λατσιών Σύνολο 2 - Μη Αδειούχες 2 - Αδειούχες 0
Συνολικά στους 10 Δήμους υπάρχουν 638 πισίνες εκ των οποίων οι μη αδειούχες είναι 557 (87%) και οι Αδειούχες 81 (13%.)
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ"

Σχόλια

κ. Επίτροπε
Χρόνια πολλά και καλά .
Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση
Ο αριθμός των κολυμβητικών δεξαμενών βλέποντας τον πίνακα,γιατί είναι τόσο μεγάλος σε αριθμό στην Πάφο , πόλη παραθαλάσσια , η στο Παραλίμνι,και σχετικά μικρός στην πρωτεύουσα την Λευκωσία, που ευρίσκεται γύρω στα 60,00 χλμ. από θάλασσα;
Εάν κατάλαβα καλά μάλλον εννοείτε το άθροισμα των δεξαμενών , ξενοδοχείων ,ενοικιαζόμενων συγκροτημάτων ξενοδοχείων και παρεμφερή
Απλά ενδιαφερόμουν για τον αριθμό των δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών για να κάνω μία σύγκριση

Με εκτίμηση
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Αγαπητέ νυκτερινέ επισκέπτη.
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα.
Η νομοθεσία καθορίζει ως δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές ακριβώς αυτές που αναφέρεις. Αυτές είναι επίσης που θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Τα στοιχεία στο Blog μου τα πήρα από τη Γενική Ελέγκτρια – έκθεση για το 2006. [http://www.audit.gov.cy]
Πάφος, Παραλίμνι και Αγία Νάπα είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί γι αυτό και οι μεγάλοι αριθμοί. Στη Λευκωσία τα ξενοδοχεία είναι πολύ πιο λίγα.
Από πλευράς ιδιωτικών πισίνων η Πάφος κατέχει τα πρωτεία εφόσον εκεί βρίσκονται οι πιο πολλές εξοχικές και μεμονωμένες κατοικίες.
ευχαριστώ για την απάντηση κ. επίτροπε
έναν μου λέγατε τον αριθμό των δημοσίων πισινών που εδρεύουν κατά πόλη θα σας ήμουν ευγνώμων
Απλά τα χρειάζομαι για στατιστικό σκοπό πάντοτε με την άδεια σας , για μια ανάρτηση στο μέλλον που θα αφορά τον μεγάλο αριθμώ συμπολιτών μας ,παρόλο μεσογειακή χώρα ,σε πνιγμούς .
Με εκτίμηση
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Συγγνώμη υπέθεσα ότι το είδες!
Πιο κάτω στην ανάρτηση:
"Kατάσταση Δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών" στο http://theopemptou.blogspot.com/2007/12/k.html
Ο κατάλογος είναι:
Δήμος
Λευκωσία Σύνολο 14 - Μη Αδειούχες 13 - Αδειούχες 1
Λεμεσός Σύνολο 16 - Μη Αδειούχες 16 - Αδειούχες 0
Λάρνακα Σύνολο 19 - Μη Αδειούχες 18 - Αδειούχες 1
Πάφος Σύνολο 213 - Μη Αδειούχες 168 - Αδειούχες 45
Παραλίμνι Σύνολο 136 - Μη Αδειούχες 136 - Αδειούχες 0
Αγία Νάπα Σύνολο 176 - Μη Αδειούχες 162 - Αδειούχες 14
Μέσα Γειτονιά Σύνολο 4 - Μη Αδειούχες 4 - Αδειούχες 0
Γερμασόγεια Σύνολο 48 - Μη Αδειούχες 29 - Αδειούχες 19
Άγιος Αθανάσιος Σύνολο 10 - Μη Αδειούχες 9 - Αδειούχες 1
Λατσιών Σύνολο 2 - Μη Αδειούχες 2 - Αδειούχες 0


Δηλαδή στους 10 Δήμους υπάρχουν συνολικά 638 πισίνες.
Από αυτές οι Μη Αδειούχες είναι 557 (87%) και οι Αδειούχες 81 (13%)

[Αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που έχω.]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α