Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι λέει ο νόμος για το κάπνισμα ... εργοδότες και κέντρα

Επειδή έχω πάρει πολλά μηνύματα για το θέμα του καπνίσματος ιδού οι πρόνοιες του νόμου που ενδιαφέρουν τους πιο πολλούς:
Υποχρεώσεις από την εφαρμογή των Περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νομών του 2002 έως 2004 και των Περί προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Τροποποιητικών Κανονισμών του 2004.

.......

Δ) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ, ΜΠΑΡ, ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΑΛΛΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
1. Οι κάτοχοι των πιο πάνω χώρων οφείλουν Να διατηρούν χώρο ειδικά διαρρυθμισμένο για καπνιστές και να μεριμνούν όπως:
2. Υπάρχει ειδικός χώρος για άτομα που καπνίζουν με επαρκές σύστημα εξαερισμού.3. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα δωμάτια, καθορίζει τουλάχιστον ένα τέτοιο δωμάτιο για πρόσωπα που καπνίζουν ή που επιθυμούν να καπνίσουν
4. Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να καπνίζει σε περιοχή που προορίζεται για άτομα που δεν καπνίζουν ή δεν επιθυμούν να καπνίσουν.
5. Να τοποθετεί πινακίδα στους χώρους για μη καπνιστές, στην οποία να αναγράφεται ευανάγνωστα και ευδιάκριτα ότι απαγορεύεται το κάπνισμα,
6. Να τοποθετεί σε περίοπτη θέση πινακίδες στους υπόλοιπους χώρους, στις οποίες να αναγράφεται ευανάγνωστα και ευδιάκριτα η γενική προειδοποίηση που καθορίζεται για το βλαβερό του καπνίσματος.
7. Να λειτουργεί στους χώρους για καπνιστές επαρκές σύστημα εξαερισμού.
Ε) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
1 Κάθε εργοδότης οφείλει, μετά από συνεννόηση με τους εργοδοτουμένους που πιθανόν να επηρεαστούν ή με τους εκπροσώπους των εργοδοτουμένων, να καθορίζει γραπτώς και να εφαρμόζει πολιτική σχετικά με το κάπνισμα σε κάθε χώρο εργασίας, η οποία να βασίζεται στην αρχή ότι οι εργοδοτούμενοι που δεν καπνίζουν ή δεν επιθυμούν να καπνίζουν στο χώρο εργασίας τους προστατεύονται από τον καπνό σε τέτοιο χώρο εργασίας.
2. Σε κάθε χώρο εργασίας ο εργοδότης μεριμνά για την τοποθέτηση ή τη διάθεση αντίγραφου πολιτικής που εφαρμόζεται για το κάπνισμα στο χώρο αυτό και προμηθεύει, κατόπιν αίτησης με αντίγραφο της πολιτικής αυτής κάθε εργοδοτούμενο, υποψήφιο εργοδοτούμενο, ή εκπρόσωπο τέτοιου εργοδοτουμένου.
3. Σε κάθε χώρο εργασίας ο εργοδότης μέριμνα για την τοποθέτηση σε περίοπτα μέρη ευανάγνωστων και ευδιάκριτων πινακίδων που υποδεικνύουν τις περιοχές στις οποίες το κάπνισμα απαγορεύεται ή επιτρέπεται.
4. Ο εργοδότης μπορεί να επιτρέψει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους με επαρκές σύστημα εξαερισμού και στους οποίους βρίσκονται αποκλειστικά εργοδοτούμενοι οι οποίοι είναι καπνιστές και εγγράφως ζητούν να επιτρέπεται το κάπνισμα σε τέτοιο χώρο.

Όποιος παραβαίνει τις πρόνοιες της Νομοθεσίας υπόκειται σε πρόστιμο μέχρι χίλιες λίρες ή σε ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή και τις δύο ποινές μαζί.

Εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί για εφαρμογή της νομοθεσίας είναι:·
Μέλος της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου,·
Λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων·
Υγειονομικό Επιθεωρητή του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας·
Υγειονομικό Επιθεωρητή των Δήμων ή των Συμβουλίων Βελτιώσεως,·
Λειτουργό της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 22305349
Υπουργείο ΥγείαςΙατρικές Υπηρεσίες καιΥπηρεσίες Δημόσιας Υγείας 2006
http://www.moh.gov.cy/MOH/mphs/phs.nsf/All/1997E1ED4B8FDBDCC225718D0025756D?OpenDocument

Σχόλια

Ο χρήστης Leni είπε…
Εν πολλοί όμως που στο τέλος της ημέρας κάμνουν διευθετήσεις αυτού του είδους:

http://sxoliazomen.wordpress.com/2008/09/14/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%82/

Και καταλήγουν πάλε οι μη καπνιστές να τα πίνουν ούλλα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
...diladi egw pou thelw na kataggilw ena kentro diaskedasis pou den parexei xwro gia mi kapnistes, pu boro na apefthinthw?
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Στο κάτω μέρος αναφέρονται οι υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν καταγγελίες.
Αλλα αν είναι όπως τις λύσεις που αναφέρει η leni ...
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Σήμερα έμεινα στη βουλή για μεσημεριανό. Μέσα στην καντίνα υπάρχει στον ένα τοίχο ένα χαρτί Α4 που γράφει "χώρος καπνιστών"
Όταν το διάβασα χαμογέλασα γιατί θυμήθηκα τι έγραψε η leni ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το γελοίο είναι τα αστυνομικά τμήματα, φουγάρα με τα όλα τους, κι άντε να πας τώρα να κάνεις καταγγελία κέντρου που παραβιάζει την νομοθεσία. Τελικά ή θα φύγεις ή θα καταγγείλεις και το αστυνομικό τμήμα, αλλά προσοχή γιατί μπορεί να τους πέσει λίγο βαρύ και να σε κατηγορήσουν και για κάτι άσχετο, ανάπνεες ας πούμε χωρίς άδεια, ή κοίταζες λοξά τον μπάτσο και αντιστάθηκες κατά των αρχών και άλλες μασημένες τσίχλες...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ