Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τοπικά εμπορικά κέντρα και "Buy local"

Τοπικά εμπορικά κέντρα και "Buy local"

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει σημειωμένες στα πολεοδομικά της σχέδια που είναι γνωστά σε όλους, τις κύριες οδικές αρτηρίες μέσα στις πόλεις. Όσες περιουσίες γειτνιάζουν με τέτοιες αρτηρίες και για λόγους αντιστάθμισης, μετατρέπονται σε εμπορικές ζώνες για να αυξηθεί η αξία τους έναντι της οχληρίας που θα προκληθεί στη περιοχή, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας και της διαπλάτυνσης του δρόμου.
Οι εμπορικές ζώνες παραχωρούνται έστω και εάν η διαπλάτυνση του δρόμου δεν έχει γίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας εμπορικής δραστηριότητας κατά μήκος του δρόμου και ταυτόχρονα μια αύξηση της αξίας της γης στην περιοχή. Κάποια στιγμή όμως, έρχεται η ώρα της διαπλάτυνσης του δρόμου ή/και της διοχέτευσης περισσοτέρων αυτοκινήτων στην περιοχή.
Όταν αυτό γίνει, δικαιολογημένα φωνάζουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες ότι θα καταστραφεί η περιοχή και ως ένα σημείο δικαιολογημένα επίσης επιμένει η Πολεοδομία στην εφαρμογή του προγραμματισμού της εφόσον ήταν γνωστός σε όλους εδώ και καιρό.Το πιο πάνω σενάριο είδαμε να επαναλαμβάνεται πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Παραδείγματα που γνωρίζω από τη Λευκωσία είναι η Λεωφόρος Ακροπόλεως και Νίκης, η Ιφιγενείας, η Καλλιπόλεως και πιο πρόσφατα η Σταυρού. Φυσικά όπου έχει γίνει η διαπλάτυνση, τα πιο πολλά καταστήματα κλείνουν και λόγω του ότι για μήνες ή και χρόνια δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των έργων, αλλά και επειδή δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης για τους πελάτες.
Καταστρέφονται έτσι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες. Επιχειρήσεις σε τέτοιες περιοχές έχουν τελικά ημερομηνία λήξης.Ο μοντέρνος περιβαλλοντικός σχεδιασμός προτείνει τη δημιουργία μικρών εμπορικών κέντρων σε όλη την πόλη. Το σκεπτικό βασίζεται στο ότι οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τα βασικής ανάγκης καθημερινά τους ψώνια στην περιοχή τους.
Το μήνυμα των εκστρατειών "Buy Local" (Αγόραζε Τοπικά) που γίνεται στο εξωτερικό είναι διπλό. Αγόραζε προϊόντα της περιοχής σου που δεν χρειάστηκε ενέργεια για να φτάσουν κοντά σου και αγόραζε προϊόντα από τα καταστήματα της γειτονιάς σου.
Γιατί όμως να αγοράζουμε από τη γειτονιά μας;
Γιατί για να πάμε σε ένα κοντινό μας κατάστημα μπορούμε να περπατήσουμε, να πάμε με το ποδήλατο ή ακόμα και με το αυτοκίνητο αλλά σε σύντομη διαδρομή. Έτσι μειώνονται οι εκπομπές ρύπων, μειώνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα, έχουμε ακόμη μια καλή δικαιολογία να περπατήσουμε και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να ασχοληθούν με μια επικερδή επιχείρηση έναντι της δύναμης των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Μέσα από αυτό το σκεπτικό, είναι φυσιολογική η αντίδραση των περιβαλλοντικά σκεπτόμενων ανθρώπων στο κλείσιμο των τοπικών εμπορικών κέντρων, όταν έλθει η ώρα της διαπλάτυνσης!
Με γνώμονα το περιβάλλον επιβάλλεται να αλλάξει η φιλοσοφία του πολεοδομικού σχεδιασμού. Θα πρέπει να σχεδιάζονται μικρά τοπικά εμπορικά κέντρα, με ασφαλισμένη πρόσβαση για νέους και παιδιά, με σωστά σχεδιασμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να εξυπηρετεί την περιοχή, μικρό αριθμό χώρων στάθμευσης για όσους το χρειάζονται ή/και για μεγάλα φορτία.
Buy local λοιπόν!

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
buy local απολύτως, σε όσα μπορεί να καλύψει η τοπική αγορά. Και συχνά, καλύπτει πιο πολλά από όσα νομίζουμε.

Με την ευκαιρία, αν προλάβεις ρίξε μια ματιά εδώ- προέκυψε σαν ιδέα από τη συζήτηση που κάναμε στο ραδιόφωνο.

http://politispittas.blogspot.com/2007/11/25-2079.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ