Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007

Ακάμας στη Βουλή τον Οκτώβρη 2007

Ανατροπές στη χθεσινή συζήτηση για τον Ακάμα
Αναβολή ελέω εκλογών;
Το γεγονός ότι η οικογένεια Φωτιάδη και η Μητρόπολη Πάφου δε θα πάρουν χρήματα αλλά τεμάχια γης, όχι αποκλειστικά στην Πάφο αλλά παγκυπρίως προκαλεί έντονες συζητήσεις.Μετατοπίστηκε χθες, το βάρος της συζήτησης αναφορικά με το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα και από τις ενστάσεις των κοινοτήτων και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μετατέθηκε στο κατά πόσον θα έπρεπε να παρθούν προεκλογικά αποφάσεις επί του θέματος.

Εισήγηση που προήλθε προ ημερών από τον επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου για αναβολή της συζήτησης μετεκλογικά, υποστηρίχθηκε χθες από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κοινοτήτων. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με τον κοινοτάρχη Δρούσιας να σηκώνεται σε κάποιες περιπτώσεις από τη θέση του και να ωρύεται διακόπτοντας τη συζήτηση και από την άλλη τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννο Λαμάρη να επιβάλει την τάξη με αυστηρό ύφος.
Τα αίματα άναψαν για πρώτη φορά όταν τον λόγο έλαβε ο κ. Θεοπέμπτου. Επανέλαβε τη θέση το ότι δε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για να μην αναγκαστεί η Κυβέρνηση να υποχωρήσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις. Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί οι κοινότητες διαμαρτύρονται για ελλιπή πληροφόρησή τους από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και υπηρεσίες από τη στιγμή που διαβουλεύονται μαζί τους εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Αντιδρώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων Ακάμα Σάββας Χατζημηνάς σχολίασε ότι ο κ. Θεοπέμπτου είναι άνθρωπος που ζει στο εξωτερικό, λείπει και δεν έχει άμεση επαφή με την κυπριακή πραγματικότητα.
Τη θέση του κ. Θεοπέμπτου πάντως συμμερίζεται η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων, η οποία υποστηρίζει ότι όντως προεκλογικά δε θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις και το όλο θέμα να συζητηθεί μετά τις εκλογές. Ζήτησε, επίσης, να μην παγιοποιηθούν οι αποφάσεις για ζώνες καθώς και οι άδειες βάσει των νέων ζωνών " γιατί μπορεί να δοθούν υποσχέσεις/ δεσμεύσεις στις διαπραγματεύσεις προεκλογικά, για υλοποίηση αργότερα, που θα είναι δύσκολο να ανατραπούν εκ των υστέρων". Κοντολογίς, η Ομοσπονδία ζήτησε να δοθεί τετράμηνη αναβολή στις συζητήσεις και να εξηγηθούν στη ΕΕ οι λόγοι για την αναβολή αυτή. Προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να προωθήσει ή και να το παραπέμψει το θέμα της αναβολής στην ΕΕ.
Όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στις 25 Οκτωβρίου θα συνέλθει η επιστημονική επιτροπή με δύο παρατηρητές από τις κοινότητες για να μελετήσει τα αιτήματα των κοινοτήτων που αφορούν τον καθορισμό του Φύση 2000, την Κόκκινη Γραμμή, την ανταλλαγή περιουσιών, τις αποζημιώσεις, τη μείωση των κτηνοτροφικών ζωνών και άλλα. Η Επιτροπή θα λάβει γραπτώς απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από τους βουλευτές-μέλη της και θα ξαναδεί το θέμα πριν το τέλος του χρόνου.
Ενδιαφέρουν και αυτά: Οι αποζημιώσεις στην οικογένεια Φωτιάδη και στη Μητρόπολη Πάφου ανέρχονται στα 120 εκατομμύρια λίρες. Το ποσό, θεωρείται υπέρογκο για τα Κυβερνητικά ταμεία, γι' αυτό και δε ακολουθηθεί η οδός της ανταλλαγής περιουσιών. Αφέθηκαν αιχμές ότι θα δοθούν προνομιακά τεμάχια στο Κάβο Γκρέκο.
Θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να δοθούν χαλαρώσεις σε σχέση με την Κόκκινη ( ή Μαύρη ) Γραμμή και να επιτρέπεται η ανάπτυξη μεμονωμένης κατοικίας υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Κοινωνικό έγκλημα εις βάρος της Ίνιας χαρακτήρισε εκπρόσωπος της κοινότητας πιθανή εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου. Το έδαφος, είπε, δεν προσφέρεται για απασχόληση αλλά μόνο για ανάπτυξη.
ΓΡΑΦΕΙ ΓΩΓΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ
Κωδικός άρθρου: 748175
ΠΟΛΙΤΗΣ - 19/10/2007, Σελίδα: 20

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=748175&-V=articles&-p


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails