Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ενέργεια και ρύποι - Οικολογικά σπίτια

Ενέργεια και ρύποι
- Οικολογικά σπίτια -

Με βάση διεθνή στοιχεία 65% των εκπομπών αερίων που επηρεάζουν τις κλιματικές αλλαγές έχουν σχέση με την κατανάλωση ενέργειας. Επομένως η οποιαδήποτε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας συμφέρει και την τσέπη μας αλλά και τον πλανήτη.
Τα θέματα που αφορούν τα θέματα ενέργειας αλλά και την μείωση των ρύπων και που έχουν σχέση με το σχεδιασμό και χρήση μιας κατοικίας είναι:
Θέρμανση και ψύξη
Εσωτερικός φωτισμός
Στέγνωμα των ρούχων
Οικιακές συσκευές
Εξωτερικός φωτισμός
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Χώρος στάθμευσης του ποδηλάτου
Γραφείο στο σπίτι

Θέρμανση και ψύξη
Η νομοθεσία που είναι τώρα σε ισχύ αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προσφέρει μια σοβαρή βελτίωση στις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου όσον αφορά τη θέρμανση και το κλιματισμό. Ο σωστός προσανατολισμός και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου μπορούν συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας, μειώνοντας έτσι, όχι μόνο τα έξοδα λειτουργίας του κτιρίου αλλά και τις εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον.

Εσωτερικός φωτισμός
Ο προσανατολισμός των δωματίων, το μέγεθος και η τοποθέτηση των παραθύρων και η χρήση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης θα προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Στέγνωμα των ρούχων
Με τη αυξανόμενη ανέγερση νέων κατοικιών και ιδιαίτερα διαμερισμάτων, έχουν αυξηθεί και οι πωλήσεις των πλυντηρίων ρούχων με στεγνωτήριο ή ακόμη αυτόνομων στεγνωτηρίων. Η λειτουργία των συσκευών αυτών αυξάνει κατακόρυφα και μάλιστα πολλές φορές αχρείαστα, την κατανάλωση ενέργειας.
Σε ένα οικολογικό σπίτι χωρίς αυλή χρειάζεται ένας χώρος με έλεγχο της υγρασίας, φροντίδα για το νερό που στάζει και η σωστή τοποθέτηση της θέρμανσης. Το μπάνιο, ένα μικρό δωμάτιο ή μια βεράντα μπορούν εύκολα να σχεδιαστούν από την αρχή για αυτή τη χρήση.

Οικιακές συσκευές
Με βάση Οδηγία της ΕΕ, όλες οι οικιακές συσκευές φέρουν σήμανση για την ενεργειακή τους κατανάλωση. Οι καλύτερες από πλευράς ενέργειας είναι οι συσκευές Α και όσο προχωρούμε στο αλφάβητο, τόσο το χειρότερο.

Εξωτερικός φωτισμός
Ο εξωτερικός φωτισμός που κάποτε εξυπηρετεί απλά και το θέμα ασφάλειας, θα πρέπει να χρησιμοποιεί λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, να σβήνει αυτόματα μόλις ανατείλει ο ήλιος ή με χρονοδιακόπτη. Εκεί όπου είναι δυνατόν, να ανάβει αυτόματα με αισθητήρες μόλις πλησιάσει άτομο.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Στην Κύπρο θα πρέπει να γίνεται εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, η πρόνοια όμως θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.
Υποχρεωτική, θα πρέπει να είναι επίσης και η πρόνοια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ορισμένων διαστάσεων.

Χώρος στάθμευσης του ποδηλάτου
Με στόχο την αύξηση χρήσης ποδηλάτου για κοντινές αποστάσεις, διασκέδαση ή γυμναστική, μια κατοικία (και ιδιαίτερα οι πολυκατοικίες) θα πρέπει να προσφέρουν ευκολόχρηστο, ασφαλισμένο και στεγασμένο χώρο για τα ποδήλατα των παιδιών και των υπόλοιπων ενοίκων.

Γραφείο στο σπίτι
Αν κάποιος εργάζεται στο σπίτι τότε δεν χρειάζεται να ταξιδεύσει και επομένως δεν εκπέμπονται ρύποι στο περιβάλλον. Με τις ταχύτητες που προσφέρει η σημερινή τεχνολογία δικτύων η εργασία στο σπίτι είναι πλέον εύκολο να γίνει νοουμένου ότι υπάρχουν οι σωστές πρόνοιες. Δικτύωση, τηλέφωνο, ικανοποιητικός αριθμός από πρίζες και αν είναι δυνατό ανεξάρτητη θέρμανση θα βοηθήσουν πολύ. Ένας τέτοιος χώρος θα χρειαστεί επίσης σε περιπτώσεις όπου για λόγους ασθενείας για παράδειγμα θα πρέπει ένας από τους εργαζόμενους να μείνει σπίτι να εργαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails