Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Τμήμα Δασών: πως κλαδεύονται οι ευκάλυπτοι

Aρ. Φακ.: 5.04.016.02/2
Τηλ.: 22805503  -Φαξ.: 22805542
Email: ttsintides@fd.moa.gov.cy
30 Σεπτεμβρίου, 2011

Περιφερειακούς Δασικούς Λειτουργούς
Διευθυντή Δασικού Κολεγίου,

Κλάδεμα / Καρατόμηση Ευκαλύπτων

Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και με αφορμή πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών με τον Βουλευτή κ. Γιώργο Περδίκη και διαμαρτυρία και εισήγηση του τελευταίου ώστε να αποφεύγεται το βαθύ κλάδεμα ή καρατόμηση, κυρίως δέντρων ευκαλύπτου, τόσο όταν η εργασία εκτελείται από το Τμήμα Δασών όσο και όταν παρέχεται τεχνική συμβουλή σε Τοπικές Αρχές και άλλους, παρακαλώ όπως τηρούνται τα ακόλουθα:

2. Να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, όπου το επιτρέπουν τα χαρακτηριστικά του κορμού του δέντρου – π.χ. διακλάδωση σε χαμηλό ύψος, δηλαδή κάτω από 4-6 m –, να διατηρούνται κύριοι ή και δευτερεύοντες βραχίονες ώστε να μην μένει ένας κορμός μόνο, που δημιουργεί ένα αποτέλεσμα με χαμηλή αισθητική. Στόχος είναι να σχηματίζεται το γρηγορότερο μια συμμετρική, ανοικτή κόμη.

3. Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα αλλά είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να περιποιούμαστε τα δέντρα αλλά να δημιουργούμε και ένα αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα για το κοινό.

4. Είμαι βέβαιος ότι οι πιο πάνω οδηγίες είναι απόλυτα κατανοητές, αλλά για χάριν παραδείγματος παρόμοιας πρακτικής επισυνάπτω φωτογραφίες κλαδεύσεων ευκαλύπτου που γίνονται από το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης στην κεντρική πλατεία της πόλης.


3 σχόλια:

Leni είπε...

Ενημερώστε και τους Δήμους τα τελευταία χρόνια κλαδεύουν-θερίζουν τα δέντρα της γειτονιάς τζαι αφήνουν -με το συμπάθιο- παλλούκια!

Bananistanos είπε...

θα μπορούσαν επίσης να κουρεύουν τα μισά δέντρα και σε 2-3 χρόνια τα υπόλοιπα

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στη Λεωφόρο Καλαμών εκλάδεψαν τα καλά πάντως. Δεν αφήσαν όυτε ενα κλαδί. αφήσαν μόνο τους κορμούς των δέντρων

Related Posts with Thumbnails