Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων

Όπως κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα υγροβιοτόπων η οποία καθιερώθηκε με βάση τη Σύμβαση Ραμσάρ που υπογράφτηκε το 1971 στο Ιράν και σχετίζεται με την προστασία των Υγροβιοτόπων Διεθνούς Σημασίας. Από τότε μεγάλος αριθμός χωρών από όλο τον πλανήτη έχει υπογράψει τη σύμβαση αυτή. Κάθε χρόνο η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσαρ ασχολείται με ποικιλία θεμάτων που αφορούν την περιβαλλοντική αξία των υγροβιοτόπων, τα υδρόβια πουλιά που φιλοξενούνται σε αυτούς την χλωρίδα και την πανίδα της κάθε περιοχής καθώς και τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Τα τελευταία χρόνια η ποικιλότροπη εκμετάλλευση των υγροβιοτόπων από τον άνθρωπο έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τροποποιήσεων ή και ριζικών αλλοιώσεων στις εκτάσεις αυτές. Μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγροβιότοποι είναι η υποβάθμιση τους εξαιτίας της κατασκευής αρδευτικών έργων, η απόξήρανση τεράστιων ελών και η μετατροπή τους σε αγρούς ή φυτείες καθώς και η ρίψη στερεών και υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες και οικισμούς. Παράλληλα η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια οδήγησε τον άνθρωπο στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων η οποία επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον των υγροβιοτόπων που γίνονται τα συγκεκριμένα έργα. Γενικά οποιεσδήποτε ανθρώπινες επεμβάσεις όπως εγγειοβελτιωτικά έργα ή έργα υποδομής, υπεράντληση νερών, εντατικοποίηση της γεωργίας, υπερθήρευση, υπεραλίευση και παράνομη υλοτομία, διαταράσσουν την ισορροπία των υγροβιοτόπων προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στο περιβάλλον και τους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς.
Το φετινό θέμα της Σύμβασης Ραμσάρ εστιάζει στη σχέση των υγροβιοτόπων με τον τουρισμό και έχει τεράστια σημασία για το μέλλον τους αφού σύμφωνα με τη Γραμματεία της Ραμσάρ ο αριθμός των τουριστών στους υγροβότοπους ανά το παγκόσμιο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που επιφέρει μεν πολλά κέρδη στους υγροβιοτόπους και κατ’ επέταση στις οικονομίες των διαφόρων χωρών, αλλά εγκυμονεί ταυτόχρονα και τεράστιους κινδύνους για την ποικιλία των οικοσυστημάτων στις διάφορες περιοχές.
Οι υγροβιότοποι αποτελούν το ιδανικό μέρος για κάθε επισκέπτη λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας βιοποικιλότητας που διαθέτουν. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Σύμβασης Ραμσάρ, το 2010 ο αριθμός των διεθνών τουριστών έφτασε τα 940 εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Αφενός, σύμφωνα και με το φετινό μήνυμα της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ, αυτό είναι θετικό αφού υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα αειφόρου τουρισμού αλλά και στοιχεία που επικυρώνουν το γεγονός πως οι τουρίστες αποτελούν ένα πολύ καλό εισόδημα για όλες τις χώρες. Αφετέρου είναι αρνητικό γιατί υπάρχουν άλλα τόσα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο ανεξέλεγκτος και μη αειφόρος τουρισμός μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό μεγαλείο και την άγρια ζωή των υγροβιοτόπων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συνεχής επέκταση της βιομηχανίας, η αστική ανάπτυξη αλλά κυρίως η ανάπτυξη τουριστικών και εξοχικών μονάδων σε υγροτοπικές περιοχές οδηγεί πολλές φορές στην αποξήρανση τους, ενώ ο εντατικός τουρισμός στις περιοχές που βρίσκονται οι υγροβιότοποι έχει αρνητικές συνέπειες δημιουργώντας «ασφυκτική πίεση» στο γύρω περιβάλλον, όπως τονίζει και το μήνυμα από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ. Ο ανεξέλεγκτος τουρισμός μπορεί πολλές φορές να προβεί μοιραίος για διάφορα ζώα και φυτά της περιοχής όπως και για τις τοπικές κοινότητες οι οποίες στηρίζονται στους υγροβιότοπους για να ζήσουν. Όσον αφορά δε τους παράκτιους υγροβιότοπους μπορούν να δημιουργηθούν ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους από αγκυροβολημένα πλοία ή ανεπαρκώς εκπαιδευμένους δύτες ενώ ευαίσθητα ενδιαιτήματα διατρέχουν κίνδυνο να ποδοπατηθούν. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού προωθούν φέτος την έννοια του οικοτουρισμού, που αποτελεί ένα είδος αειφορου τουρισμού, σύμφωνα με τον οποίο οι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται ένα τόπο σε μικρές ομάδες για να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων, σέβονται το φυσικό περιβάλλον και τους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονται σε αυτό και ελαχιστοποιούν ή αποφεύγουν εντελώς τις αρνητικές επιπτώσεις τους σε αυτό. 
Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για ακόμα μια χρονιά στηρίζει σθεναρά το αξιοθαύμαστο έργο της Σύμβασης Ραμσάρ και όντας υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης για την αειφορία της Γης οραματίζεται ένα αειφόρο τουρισμό για τους Κυπριακους υγροβιότοπους, συνιφασμένο με τις αρχές της σύμβασης για συνετή χρήση που διακυρήσσει φέτος η Γραμματεία της Ραμσάρ. Μέσα από σχετικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και ενημέρωση του κοινού μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας θα βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για την επίτευξη του αειφόρου τουρισμού στους υγροβιότοπους.

Επιστημονική - Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης
Αγίου Ανδρέου 306, Τ.Θ. 56091, 3304 Λεμεσός Κύπρος
Τηλ.: 25954954, 25864344 / Φαξ.: 25954901, 25335682
Ηλεκτρ.Ταχ.: kykpee@cytanet.com.cy , a.chadjihambi@cytanet.com.cy
Ιστοσελίδα: www.kykpee.org





Η Δεσποτική λίμνη στο Ακρωτήρι


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...