Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Στα παλιά τους παπούτσια επίτροπος και ΡΑΕΚ για ΑΠΕ

Από το σημερινό Φιλελεύθερο 11/01/2012

 [Ο Κανονισμός της ΕΕ στον οποίο αναφέρθηκα για την υποχρέωση της διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα είναι εδώ και ο οδηγός διαβούλευσης του Υπ. Οικονομικών εδώ
Στην συνάντηση αναφέρθηκα επίσης και για τις υποχρεώσεις μας για τα Κτήρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, ότι 3 χρόνια μετά και δεν έχουμε αδειοδοτήσει ενεργειακούς ελεγκτές  και τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρισμού από οργανικά απόβλητα.]

Στα παλιά τους παπούτσια επίτροπος και ΡΑΕΚ για ΑΠΕ
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΠΙΣΩ από κλειστές πόρτες αντί με δημόσια διαβούλευση, λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν τα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά τη ρητή δέσμευση της Κύπρου προς την ΕΕ ότι θα γίνεται δημόσια διαβούλευση. Αυτό κατήγγειλε χθες για άλλη μια φορά ο επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, που εξέτασε τις ανάγκες για ενεργειακό σχεδιασμό για την Κύπρο.
Ο ίδιος υπέδειξε ότι γι’ αυτό το λόγο οποιοιδήποτε ενδιαφερόμενοι μπορούν να οδηγήσουν το κράτος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να το καταγγείλουν για έλλειψη διαβούλευσης. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος υπέδειξε ακόμα πως εκτός των αυξήσεων που ήδη έχουν αποφασισθεί και επιβληθεί στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρισμού, το 2013 θα έχουμε τις αλλαγές στους ρύπους, που θα επιφέρουν επιπλέον αύξηση στους λογαριασμούς.
Ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε, επίσης, μεταξύ άλλων, όπως επιτραπεί η τοποθέτηση οικιακών ανεμογεννητριών σε κατοικημένες περιοχές, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Υπέδειξε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται ακόμα σε μηδενικό σημείο σε σχέση με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Στην ίδια συνεδρία, εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ), εκφράσθηκαν επίσης ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τον τρόπο λήψης αποφάσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης στα συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία έχουν υπάρξει συγκεκριμένες εισηγήσεις της ΡΑΕΚ.
Οι πολίτες αμφισβητούν την ικανότητα της Πολιτείας να προχωρήσει και να υλοποιήσει τους κατάλληλους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αφού τα τελευταία τριάντα έτη το κράτος, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, δεν μπόρεσε να μετακινήσει δύο δεξαμενές από τη Λάρνακα και να δημιουργήσει το δικό του τερματικό σταθμό καυσίμων, που θα γλύτωνε και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την ενοικίαση χώρων είτε στην Ολλανδία είτε στην Ελλάδα, υπέδειξε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου.
Λόγω απουσίας στο εξωτερικό της υπουργού Εμπορίου, Πραξούλας Αντωνιάδου, την επιτροπή ενημέρωσε για τους υφιστάμενους σχεδιασμούς η γενική διευθύντρια του υπουργείου Ζέτα Αιμιλιανίδου. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν επίσπευση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνολικής ισ-χύος 81,95 μεγαβάτ, με τα 5,5 μεγαβάτ να αφορούν οικιστικά συστήματα μέχρι 7 κιλοβάτ με 28 σεντ ανά κιλοβατώρα και άλλα 26,45 μεγαβάτ για εμπορικά συστήματα μέχρι 150 κιλοβάτ με τιμή 25 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση μέχρι 10 μεγαβάτ (με σύνολο 50 μεγαβάτ) και πώλησης που θα καθοριστεί μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, με ανώτατο όριο 21 σεντ ανά κιλοβατώρα. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε να ζητήσει και να λάβει από την υπουργό Εμπορίου συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πώς θα διατεθούν τα χρήματα, πριν εγκρίνει την αύξηση από 0.044 σε 0.065 ευρωσέντ ανά κιλοβατώρα το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

2 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

βρίσκω τρομερόν αυτόν που γίνεται στην Κύπρο που όταν μιλά κάποιος για ενεργειακό σχεδιασμό μιλά μόνο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τη στιγμή που ο τόπος είναι στην δεκαετία του 80 από πλευράς ενεργειακής αποδοτικότητας. Είμαστιν αν όχι η χειρότερη, μια από τις 3 χειρότερες χώρες σε κιλοβατώρες κατανάλωσης ενεργείας ανά € εθνικού εισοδήματος με αυξητικήν τάσην της κατανάλωσης τζιαι κανενού δεν δρώννει το φτίν του να κάτσει να επεξεργαστεί έναν βιώσιμο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενεργείας. Το καλοτζιαίριν έρκεται τζιαι δεν είδα κανέναν πρόγραμμαν της ηλεκτρικής για πρόληψην της ψηλής ζήτησης. Μόνον τζιαι μόνον να βάλει τον κόσμον να ασπρίσει τες στέγες του τζιαι να επιχορηγήσει την αλλαγήν κατηγορίας G κλιματιστικά με κατηγορίας Α θα εμπορούσεν να ρίξει ουσιαστικά την ζήτησην. Να προωθήσει τους ανεμιστήρες οροφής που μειώνουν κατά 30% την ζήτηση κλιματισμού. Ενώ η κύρια πηγή κατανάλωσης ενεργείας είναι ο κλιματισμός, τζιαι ενώ ο κύριος παράγοντας για την ζήτησην ψυχτικού φορτίου είναι η ηλιακή ακτινοβολία, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός για σκίασην των υαλλοπινάκων ενώ στην Γενεύην που 2 μήνες το χρόνον έχουμεν ήλιον Α ΠΑ ΓΟ ΡΕΥ Ε ΤΑΙ να βάλεις κλιματιστικόν σε δωμάτιον ή κτίριον που δεν έχει σκίασην. Εθκιάβασα προσεκτικά τζιαι το δεκαετές πλάνον για εξοικονόμισην ενεργείας τζιαι τούτον το μέτρον δεν υπάρχει μέσα διότι ο καθηγητής που το έκαμεν είπεν ότι δεν έξερεν πως να υπολογίσει την εξοικονόμησην ενεργείας που θα επέφερεν το μέτρον.

Ως που θωρώ τι γίνεται τζιεικάτω θέλω να κλαίω. Ακόμα τζιαι οι οικολόγοι κουντούν για τα φωτοβολταϊκά που θε έπρεπεν απλά να ήταν το κερασάκιν πάνω στην τούρταν μιας σύχρονης ενεργειακής πολιτικής με στόχον της ενεργειακήν λιτότηταν.

Τζιαι με το συμπάθκιον για τους ατομικές ανεμογεννήτριες, αλλά πέρα που το συμβολικόν τζιαι το φολκλόρ δεν θωρώ τζιαι μεγάλον ενδιαφέρον. Τους μόνους που μπορεί να εξυπηρετήσουν είναι τζιείνους που θέλουν γεννήτριες στα χωράφκια που έχουν αέραν τζιαι δεν έχουν αξές στο ρεύμαν. Που τη στιγμή που το urban canopy ρίφκει τον αέραν 30 με 50% τι θα πάει κάποιος να βάλει ανεμογεννήτριαν; Τζιαι γιατί να πληρώνει ή να προωθεί το κράτος για μή αποδοτικά συστήματα που την στιγμή που μπορεί να βάλει στον σωστόν τόπον μιαν μεγάλην που να κάμνει 200 μικρές; Για το fun εντάξει, αλλά η πυξίδα πρέπει να δείξει πρώτα τα ενεργοβόρα κλιματιστικά, τα φώτα, τες ηλιακές σκιάσεις, τα ξενοδοχεία, τον δημόσιον φωτισμόν, τες συσκευές με stand by, τα air handling units, τες αφαλατώσεις (που παράγουν νερόν με ηλεκτρισμόν τζιαι χάννεται το μισόν ώστι να φτάσει σε φουντάναν)...

Πραγματικά δεν καταλάβω την ορθολογιστικήν βάσην της ενεργειακής πολιτικής του υπουργείου. Μια παταγώδης αποτυχία ακόμα τζιαι να σταθεροποιήσουν την κατανάλωσην τζιαι βουρούν να παίξουν τζιαι τους ειδήμονες να φκάλουν γκάζιν. Το 1983 είχαμεν ανα κεφαλήν ενεργειακήν ισχύν δύο κιλοβατώρες, τζιαι σήμερα 6 τζιαι βάλε, εποϋρίσαμεν τον μέσον όρον της Ευρώπης τζιαι πάμεν να έβρουμεν τους Αμερικάνους τζιαι εκολλήσαμεν πας τα φωτοβολταϊκά που εν η πιο ακριβή επένδυση για την μείωσην της κατανάλωσης της μη ανανεώσιμης ενέργειας...

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Πραγματικά αμα πεις ενέργεια για τους πιο πολλούς σημαίνει ΑΠΕ.
Πιο σημαντικά θέματα όπως την εξοικονόμηση, πιο αποδοτική χρήση και σωστά κτήρια δεν ενδιαφέρουν κανένα.
Οι οικιακές ανεμογεννήτριες νομίζω θα είναι πολύ αποδοτικές σε ορισμένες παραλιακές περιοχές όπως η Λάρνακα και η Λεμεσός αλλά και οι οροφές πολυκατοικιών.

Μιλώ μόνος μου ... αλλά επιμένω :)

Related Posts with Thumbnails