Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Οργανικά απόβλητα και Τοπικές Αρχές

Για ενέργεια, λίπασμα, δουλειές και λιγότερες ποντίκες

Οι προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων είναι πολλές εφόσον το θέμα των αποβλήτων χρειάζεται άμεσα δράση και προγραμματισμό διαφορετικά οι κάτοικοι Λευκωσίας Λεμεσού και Πάφου θα κληθούν να πληρώσουν ψηλές χρεώσεις σκουπιδιών με τη λειτουργία των νέων ΧΥΤΥ.
Τα οργανικά απόβλητα στο σύνολό τους αποτελούνται από τα φυτικά και ζωικά κατάλοιπα κουζίνας και μαγειρευμένα φαγητά, κλαδεύματα, γρασίδι και ξηρά φύλλα και κλαδιά.
Η σωστή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων μπορεί να μας δώσει πρώτης τάξεως λίπασμα με τη διαδικασία της κομποστοποίησης και ενέργεια μέσω της παραγωγής βιοαερίου.
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά πλεονεκτήματα όταν αυτά δεν καταλήγουν σε σκυβαλότοπους όπως για παράδειγμα μείωση των εξόδων της Τοπικής Αρχής, ελαττώνεται η τροφή που μπορούν να βρουν ποντικοί και άλλα τρωκτικό και δεν απελευθερώνονται αέρια του θερμοκηπίου λόγω σήψης.

Για τους πιο πάνω λόγους η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει υποχρεώσει με την Οδηγία 1999/31/ΕΚ να μειώσουμε στο 50% τα οργανικά απόβλητα που φτάνουν στους σκουπιδότοπους τον Ιούνιο του 2012 και στο 35% τον Ιούλιο του 2016.

Υπάρχουν απλές και δοκιμασμένες μέθοδοι για να μειώσουμε τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν στους σκουπιδότοπους

Κομποστοποίηση
Μια πολύ διαδεδομένη πρακτική είναι η μετατροπή των πράσινων οργανικών αποβλήτων σε λίπασμα με τη μέθοδο της λιπασματοποίησης γνωστής επίσης και σαν composting.
Η προώθηση της κομποστοποίησης βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές.

Υπάρχουν δύο συστήματα που μπορεί να προωθηθούν παράλληλα, η κομποστοποίηση στο σπίτι και η συλλογή των υλικών σε κεντρικό σημείο για επεξεργασία.
Μέτρα που μπορεί να υιοθετηθούν από τις Τοπικές Αρχές, είναι η επιδότηση στην αγορά κάδων με ένα συγκεκριμένο ποσό, η παραχώρηση δωρεάν κάδων, η κατασκευή κάδων από μπαλέττα ή βαρέλια και η παραχώρηση τους σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται.
Είναι όμως απαραίτητο κοντά σε μεγάλες αστικές περιοχές να λειτουργήσουν μεγάλα κεντρικά συστήματα κομποστοποίησης. Η Τοπική Αρχή αναλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά των κλαδεμάτων από τα δέντρα των δρόμων και τα πάρκα τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στον σκουπιδότοπο, σε κεντρικό σημείο κομποστοποίησης.
Μπορεί επίσης να γίνει και ξεχωριστή συλλογή κλαδευμάτων συγκεκριμένες μέρες ή/και εποχές για να μεταφερθούν στην κεντρική κομποστοποίηση.
Μια τέτοια ιδιωτική επιχείρηση λειτουργεί τώρα στη βιομηχανική περιοχή Γερίου αλλά υπάρχουν και επιχειρήσεις που θρυμματίζουν τα υλικά επί τόπου.

Υπολείμματα κουζίνας εστιατορίων
Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία η κομποστοποίηση ζωικών και φυτικών αποβλήτων μπορεί να γίνει με ειδικό αυτόματο επεξεργαστή όπως αυτούς που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό αλλά και από ένα εστιατόριο στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο εστιατόριο δεν παράγει καθόλου απόβλητα και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ενθαρρύνονται.

Συλλογή Οργανικών αποβλήτων
Αν είναι όμως να πετύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε με τη συλλογή όλων των οργανικών αποβλήτων (ζωικών και φυτικών υπολειμμάτων κουζίνας) από ξεχωριστούς κάδους που οι πολίτες θα βγάζουν έξω μαζί με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
Οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου οι οποίες διαθέτουν και παστερίωση μπορούν να δεχτούν τέτοια απόβλητα για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η λειτουργία ενός ΧΥΤΥ σε μια επαρχία επιβάλλει τη λήψη μέτρων μείωσης των αποβλήτων όπως τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων, διαφορετικά οι χρεώσεις των σκυβάλων θα αυξηθούν πολύ όπως έχει ήδη γίνει στις περιοχές Λάρνακας Αμμοχώστου όπου λειτούργησε το πρώτο ΧΥΤΥ.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Http://perivallon.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails