Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έξυπνοι μετρητές για μικρούςλογαριασμούς

ΕΠΙΤΡ.?ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: «Θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ο καταναλωτής της ΑΗΚ τι κατανάλωσε και τι χρωστά»
Φωτογραφία
Πόσες φορές σας έτυχε να έρθει ταχυδρομικώς ο λογαριασμός του ηλεκτρισμού, να ανοίξετε τον γαλανόλευκο φάκελο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, να δείτε το περιεχόμενο και αμέσως να νιώσετε τάσεις λιποθυμίας; Πολλές; Εάν αυτό σας παρηγορεί, δεν είστε μόνοι. Πολλοί είναι οι καταναλωτές που βρέθηκαν στην ίδια με εσάς δυσάρεστη θέση πολλές φορές. Εκείνες τις ώρες, σίγουρα σκεφτήκατε ότι εάν ενημερωνόσασταν έγκαιρα για τις καταστροφικά ανοδικές τάσεις του λογαριασμού σας, θα πατούσατε φρένο σβήνοντας τις λάμπες φωτισμού όταν δεν είσαστε σε ένα δωμάτιο, μη θέτοντας σε λειτουργία το πλυντήριο χωρίς να είναι γεμάτος ο κάδος του, μη χρησιμοποιώντας τόσο συχνά το κλιματιστικό. 
Όλες αυτές οι σκέψεις έγιναν, βεβαίως, κατόπιν εορτής (κατόπιν κηδείας ορθότερα) και ήταν αργά για να ενεργήσετε προληπτικά. Αφού ανοίξατε το φάκελο και λάβατε το λογαριασμό που τίναξε τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκτός ορίων, με ένα μόνο τρόπο μπορούσατε να αντιδράσετε: να σκύψετε το κεφάλι και να πάτε στην πλησιέστερη τράπεζα ή στο κοντινότερο κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ και να πληρώσετε, στερώντας έτσι από την οικογένειά σας για το υπόλοιπο του μήνα, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που θα έκανε τη ζωή της πιο εύκολη. Λογαριασμοί της ΑΗΚ των 500 ή και περισσότερων ευρώ για μια διμηνία, είναι πλέον εφιάλτης για πολλούς οικογενειάρχες, που δεν ξέρουν τι να κάνουν, πώς να αντιδράσουν, πώς να ανακόψουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού για να μην ξαναβρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως, λαμβάνοντας το γαλανόλευκο φάκελο.
Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όχι μόνο χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας αλλά και πολύ περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δράσει. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Θεοπέμπτου, ένα από τα πράγματα που προωθεί η ΕΕ για την εξοικονόμηση της ενέργειας και το οποίο στοχεύει να αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, είναι οι μετρητές ενέργειας στο σπίτι. Οι αλλαγές αυτές επικεντρώνονται στη σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών ενέργειας με τους λεγόμενους έξυπνους μετρητές.
Με έναν τέτοιο μετρητή που θα καταγράφει όχι μόνο την κατανάλωση ενέργειας αλλά και την ώρα που χρησιμοποιήθηκε ενέργεια σε ένα σπίτι, θα μπορεί η ΑΗΚ να έχει διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με την ώρα χρήσης. 
Για παράδειγμα, κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού που παρατηρείται και η πιο μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, η χρέωση θα είναι πιο ψηλή, παρά για παράδειγμα μετά τις 10 το βράδυ που η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται αισθητά. Σε τέτοιες περιπτώσεις μια οικοκυρά θα μπορεί για λόγους οικονομίας να θέτει σε λειτουργία το πλυντήριο μετά τις 10 μ.μ. που το ρεύμα θα είναι φτηνό.
Σύμφωνα πάντα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες -σε αντίθεση με την Κύπρο- έχουν προχωρήσει πολύ με τους έξυπνους μετρητές, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα το ποθούμενο. Πολλοί καταναλωτές κάτοχοι έξυπνων μετρητών, εκφράζουν παράπονα γιατί ορισμένες εταιρείες προσφοράς ηλεκτρισμού (που είναι ιδιωτικές και δεν ελέγχονται όσο η ΑΗΚ από το κράτος) προσφέρουν τιμοκατάλογο που οδηγεί σε αυξημένο κόστος, χωρίς να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και αυτό επειδή οι εταιρείες προσφέρουν το φτηνό ρεύμα σε εντελώς ακατάλληλες για χρήση ώρες! Για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρουν το φτηνό ρεύμα μεταξύ 3 - 5 το πρωί και έτσι, οι οικοκυρές που θέλουν να το αξιοποιήσουν για χρήση του πλυντηρίου, πρέπει να ξενυχτούν.
Μέτρα της Ε.Ε. για εξοικονόμηση της ενέργειας
Επιπλέον μέτρα που προγραμματίζει η ΕΕ για καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, όπως αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου, είναι: 1 Οι κυβερνήσεις να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειάς τους ανακαινίζοντας κάθε χρόνο το 3% των κυβερνητικών κτηρίων. 2 Οι μεγάλες εταιρείες να κάνουν ενεργειακούς ελέγχους με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να δοθούν κίνητρα σε πιο μικρές εταιρείες να κάνουν το ίδιο. 3 Η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αλλαγές στο δίκτυο για πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας. 4 Μεγάλες εταιρείες πώλησης ενέργειας όπως π.χ. η ΑΗΚ, θα πρέπει να δίνουν συμβουλές και να προσφέρουν κίνητρα στους πελάτες τους ούτως ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας μέσω πιο αποδοτικής χρήσης κατά 1,5% κάθε χρόνο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι στο τέλος του 2020 όλα τα νέα κτήρια πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομα. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με σχεδόν μηδενική ενέργεια. Τέτοια κτήρια υπάρχουν πολλές χιλιάδες στην Ευρώπη αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα γιατί αυτά είναι για κρύα κλίματα. Τα νέα αυτά κτήρια, θα δικαιούνται να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται πάνω στο κτήριο ή δίπλα. «Ελπίζω ότι θα γίνονται σταδιακά όλο και πιο αυστηρές οι ενεργειακές απαιτήσεις, ούτως ώστε να φτάσουμε ανώδυνα στο 2020. Επίσης, χρειαζόμαστε πολλή ερευνητική εργασία και πρότυπα», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου.
Δωρεάν πληροφόρηση για την κατανάλωση ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ λοιπόν να γίνει για να γλυτώσει ο καταναλωτής από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρισμού που προκαλούν τάσεις λιποθυμίας; Λέει σχετικά ο κ. Θεοπέμπτου:
«Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας με ορίζοντα εφαρμογής το 2014 είναι οι καταναλωτές να έχουν δωρεάν καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειάς τους με τρόπο που να τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη διαχείριση της ενέργειας. Να ξέρουν δηλαδή ανά πάσα στιγμή, πόση ενέργεια κατανάλωσαν στο σπίτι και τι χρήματα οφείλουν μέχρι εκείνη την στιγμή στην εταιρεία που τους παρέχει ηλεκτρισμό.
Για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν καλό, για παράδειγμα, ο καταναλωτής να μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή από το διαδίκτυο την κατανάλωσή του.
Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη συμπεριφορά αλλά και θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ελέγχει αν έχει αφήσει κάποια συσκευή σε λειτουργία. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, προϋποθέτει οι έξυπνοι μετρητές να είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο.
Η τεχνολογία ήδη υπάρχει και λειτουργεί εδώ και καιρό και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι για να γίνουν τέτοιες συνδέσεις θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλες τις κατοικίες. Η καλύτερη υποδομή θα ήταν η δικτύωση των πόλεων με οπτικές ίνες μέσω των οποίων η κατοικία θα παίρνει όχι μόνο πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και τηλεφωνία, πρόσβαση στο διαδίκτυο και ψηφιακή τηλεόραση, όπως δηλαδή στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σχόλια

Ο χρήστης Moonlight είπε…
Έτσι για την ιστορία, εγώ απορώ πώς καταφέρνουν να φκάλλουν λοαρκασμούς €500. εμείς πάνω που €140 τη διμηνία εν επληρώσαμε φέτος ασπούμε...
Ο χρήστης CONSTANTINOS είπε…
Πότε επιτελούς θα προσφέρει η ΑΗΚ τους έξυπνους μετρητές ως ο μοναδικός παροχέας ηλεκτρικής ενέργειας; έχω την εντύπωση ότι είναι συμβατική υποχρέωση λόγω ΕΕ μέχρι το 2020 να έχουν μεγάλο ποσοστό των κυπριακών νοικοκυριών από ένα. Μήπως υπάρχουν εισαγωγείς στην Κύπρο που προσφέρουν αντίστοιχα συστήματα με ιδιοεγκατάσταση με λειτουργίες όπως αυτές που προσφέρει η Google στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο;
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Moonlight
Εξαρτάται πολύ και από τη θέρμανση που έχεις και πόσα πλυντήρια βάζεις και πόσο μαγειρεύεις με ηλεκτρική κουζίνα, τα κλιματιστικά ... έχει πολλούς λόγους ...
@Κωνσταντίνος
Έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο για έξυπνους μετρητές.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Η πρώτη διπλωματική που έκαμα το 1994 ήταν να προγραμματίσω έναν έξυπνον μετρητήν. Στο γκρούπ που εδούλεψα επιάσαν έναν φωτοκύτταρον τζιαι εβάλαν το να στέλλει ένα παλς κάθε φορά που επέρναν η γραμμούα του δίσκου του μετρητή. Εγώ έκαμα έναν πρόγραμμαν με visual basic (1) αναβαθμίζοντας μιαν αρχαιότηταν του DOS τζιαι αφφισάρισκα την γραφικήν παράστασην της κατανάλωσηνς online. Το κέντρον που εδούλεψα επούλαν τον πρόγραμμαν μου 10΄000 Φράγκα. Επουλήσαν καμιάν δεκαρκά.

Αθθημούμαι στο ξενοδοχείον που το εβάλαμεν, είχαν 200 Κιλοβάτ pick power. Που το εβάλαμεν το μηχανούδιν εκαταλάβασιν ότι η ώρα 11 το πρωίν οι καθαρίστριες εβάλλαν το πλυντήριον τζιαι το στεγνοτήριον των σεντονιών τζιαι επααίνναν να πκιούν καφέν, ο μάειρας άννοιεν ούλλα τα αμμάθκια για να βράσουν οι σώπες ναν έτοιμος πον να ρτουν οι πελάτες το μεσομέριν, τα φώτα ήταν εις το φούλ. Τελικά με το να βάλουν τες καθαρίστριες να ξεκινούν το πλυντήριον πριν να φύουν το δείλις, Στεγνοτήριον μόλις έρτουν το πρωϊν τζιαι τον μάειραν να μεν άφτει που τες 11 τα αμμάθκια, εμοιράσαν το πικ πάουερ διά δύο τζιαι εκάμαν τζιαι 30% εξοικονόμησην διότι εκαταλάβαν ότι δεν χρειάζονται πολλά που τζιείνα που εκάμναν.

Ήβραμεν ότι έχει αξίαν άμαν έχει ο καταναλωτής πληροφόρησην τζιαι feedbakcκ για την κατανάλωσην του. Αλλιώς εν η κουβέντα των εξυπνοβλακειών να πληρώννει ο άλλος λλιόττερα χωρίς να έχει περιβαλλοντικόν κέρδος. Η ενεργειακή συμπεριφορά αλλάσσει άμαν έχει ο καταναλωτής feedback για το τί καταναλώννει, πότε τζιαι γιατί.

Αυτήν τη στιγμήν έχει πολλά ερευνητικά προγράμματα που δουλεύκουν πάνω σε τούτον το ζήτημα. Εχτές εμίλουν με έναν μιτσήν που ετλέλειωσεν το phd του κάμνοντας μιαν έξυπνην πρίζαν που την προγραμματίζεις που το τηλεφωνούιν σου ή που το κκομπιούτερ πότε να άφτει τζιαι πότε να σβήννει, δείχνει σου το τηλέφωνον σου την γραφικήν παράστασην της κατανάλωσης του τελευταίου χρόνου, τζιαι τούτα ούλλα για έναν δεκάφραγκο. Έκαμεν την εφεύρεσην του πατένταν, εκατασκέυασεν το στην Κίναν τζιαι για δέκα εύρω την πρίζαν επαράλαβεν ήδη τες πρώτες 200. Ξεκινά την πούλησην είπεν μου λίαν συντόμως.

Ένας άλλος πρώην φοιτητής μου ετέλειωσεν σήμμερα το μάστερ του ερεύνώντας πως θα συμπεριφέρεται το κύκλωμαν αν βάλλει τα ψυγεία να άφτουν όταν έχει πολλήν παραγωγήν. Τωρά με τες ανανεώσιμες, δυστυχώς δεν έχει αέραν την ώραν που το θέλουμεν το ρεύμαν τζιαι φυσά όταν δεν το θέλει το δίκτυον. Αν τα ψυγεία ξέρουν πότε έχει φτηνόν ρεύμαν, όπως έχουν κάποιαν θερμικήν αδράνειαν, μπορούν να το εκμεταλλεύτούν.

Ο κόσμος προχωρεί εν η αλήθκεια τζιαι έχουν πλάκαν τούτα ούλλα για τζιείνους που τα μάχουνται.
Ο χρήστης Moonlight είπε…
πολλά ενδιαφέροντα τούτα του ασέρα...

όσο για το ρεύμα μας, είμαστε 3 ή 4 άτομα μες στο σπίτι, κάθε μέρα αλλάσσουμε ρούχα δόξα σοι ο θεός.
τώρα για θέρμανση και ηλεκτρική κουζίνα είναι επιλογές του καθενός μας (ειδικά στα πιο παλιά σπίτια) τι θα βάλει. αλλά παραπάνω είναι το πόσο το χρησιμοποιεί το κάθε πράμα. Ούτε πετρέλαιο για τη θέρμανση εν τρώμε όσο άλλα νοικοκυριά που ρωτώ τζαι μάλιστα με μικρότερα σπίτια.
Ο χρήστης CONSTANTINOS είπε…
@Theopemptou
Πως μπορώ να λάβω μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α