Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κομισιόν: Τα συμφέροντα «κατάπιαν» τον Ακάμα

Ιδιωτικά συμφέροντα οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην εξαίρεση χιλιάδων εκταρίων γης στον Ακάμα από την προτεινόμενη ζώνη προστασίας Natura, καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε πρόσφατη επιστολή της στις κυπριακές αρχές, η Επιτροπή κατηγορεί την Κύπρο για παραβάσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών στο θέμα του Ακάμα. Υποστηρίζει ότι η κυπριακή πολιτεία άφησε έξω από την προστατευόμενη περιοχή τόπους αναπαραγωγής και σίτισης ειδών όπως η πασίγνωση χελώνα Caretta caretta και η μοναδική – στην Ευρώπη – αιγυπτιακή νυχτερίδα.

Στην επιστολή της η Επιτροπή σημειώνει ότι οι ίδιες οι κυπριακές αρχές κάνουν αναφορά σε μη επιστημονικούς λόγους που επηρέασαν την κατάρτιση των προστατευόμενων περιοχών και που οδήγησαν στον κατακερματισμό του προστατευόμενου Ακάμα σε οκτώ διαφορετικές και μη συνδεδεμένες μεταξύ τους περιοχές.

Το ιστορικό

Μέσω του πρόγραμματος Life, από το οποίο προέκυψαν τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία για προστασία του Ακάμα, η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση είχε καθορίσει το 2006 ως κατάλληλη περιοχή κοινοτικής σημασίας έκταση 25,541 εκταρίων. Ο καθορισμός των ορίων περιοχών έγινε στη βάση επιστημονικών κριτηρίων.

Έκτοτε προέκυψαν όμως και άλλα κριτήρια, που σμίκρυναν την προστατευόμενη περιοχή σε 18,082 εκτάρια, τα οποία προτάθηκαν το 2010 από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας.

Το 57% των τόπων είναι χερσαίοι χώροι και το 43% θαλάσσια περιοχή.

Δηλαδή, η περιοχή που προτείνει να εντάξει το κυπριακό κράτος στη ζώνη προστασίας είναι 7,5 χιλ. εκτάρια μικρότερη από αυτή που με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που προέκυψαν από το πρόγραμμα Life έπρεπε να προστατευθεί.

Εκτός νομιμότητας

Η Κομισιόν σε επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η StockWatch, επισημαίνει εμφαντικά ότι η παρούσα παράβαση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά τον ανεπαρκή χαρακτήρα του καταλόγου προτεινόμενων τόπων Κοινοτικής Σημασίας και τον ανεπαρκή καθορισμό των ορίων της χερσονήσου του Ακάμα ως Τόπο Κοινοτικής Σημασίας.

Η Ευρωπαική Επιτροπή υποστηρίζει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει με βάση τα άρθρα 3 παράγραφος 1 και 4 της οδηγίας 92/43ΕΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».

Οι παραβιάσεις εστιάζονται, σύμφωνα με την ΕΕ και με βάση σχετική επιστολή της ΚΔ στα εξής:

Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει διαβιβάσει εξαντλητικό κατάλογο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας.

Και ότι ο προτεινόμενος ΤΚΣ δεν καλύπτει επαρκώς τα διάφορα βιολογικά είδη και τα οικολογικά ενδιαιτήματα χωρίς να παράσχει νέα επιστημονικά στοιχεία για να δικαιολογήσει τις εξαιρέσεις ή να επικαιροποιήσει τα υφιστάμενα δεδομένα. Δηλαδή, ότι η εξαίρεση μεγάλου μέρους των περιοχών του Ακάμα δεν γίνεται στη βάση επιστημονικών κριτηρίων.

Καταγγέλλει επίσης τις Κυπριακές Αρχές ότι απέκλεισαν περιοχές οι οποίες θα έπρεπε να περιληφθούν στα ΚΤΣ του Ακάμα για λόγους, όπως σημειώνει, μη επιστημονικού χαρακτήρα.

Τοπικά συμφέροντα

Στη διακριτικά διατυπωμένη της επιστολή, η Επιτροπή δεν μένει πάντως μόνο στην καταγγελία για παράβαση της οδηγίας, αλλά αναφέρεται σε αρκετά σημεία σε διάφορες σκοπιμότητες.

Σημειώνει ότι από την προστατευόμενη περιοχή εξαιρέθηκε ιδιωτική κυρίως γη, και σημειώνει ότι οι ίδιες οι κυπριακές αρχές στις απαντήσεις που έδωσαν «φαίνεται να υπονοούν ότι κοινωνικο-οικονομικοί ενδεχομένως λόγοι οδήγησαν στις συγκεκριμένες αποφάσεις χαρακτηρισμού ορισμένων τόπων».

Παραθέτοντας σχετικούς χάρτες, που βρίσκονται στην επισυναπτόμενη επιστολή, η Επιτροπή κάνει λόγο για διαχωρισμό στη βάση αυθαίρετων γραμμών, αντί επιστημονικών κριτηρίων.

«Επιπλέον, φαίνεται επίσης ότι οι αποκλειόμενες περιοχές περιλαμβάνουν κυρίως ιδιωτικές περιουσίες», σημειώνει.

Τονίζεται επίσης ότι η ίδια η Δημοκρατία έχει αναφέρει ότι εξαίρεσε περιοχές από τη ζώνη προστασίας γιατί η γη ήταν γεωργικής χρήσης.

Η ΕΕ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση, με βάση το άρθρο 258 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με τα προαναφερθέντα εντός δύο μηνών από την παραλαβή της εν λόγω επιστολής.

Σημειώνει επίσης ότι «αφού λάβει τις παρατηρήσεις αυτές ή αν οι παρατηρήσεις αυτές δεν της διαβιβασθούν εμπρόθεσμα, διατηρεί, όπως τονίζει, το δικαίωμα να διατυπώσει εφόσον συντρέχει λόγος την αιτιολογημένη γνώμη που προβλέπεται στο άρθρο».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου
 
Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να βρεθεί στα πιο κάτω αρχεία
PDF  

Σημείωση:
Μπορείτε να κάνετε κλικ στου συνδέσμους πιο πάνω για να ανοίξει η ανακοίνωση σε άλλο παράθυρο του browser σας ή να κάνετε κλικ στο δεξί κουμπί του mouse πάνω στον σύνδεσμο και να επιλέξετε το Save Target As...

Σχόλια

Ο χρήστης χριστακης ο σιατης είπε…
κυριε χαραλαμπε το κινημα οικολογων πρεπει να καταγγειλει στην ευρωπαικη ενωση και οχι μονο το κρατιδιο μας.το τριτοκοσμικο μας κρατιδιο.αυτη ειναι η πρασινη πολιτικη του χριστοφια.καταστρεφει το πρασινο.μαλλον πρασινο λεει για την ομονοια.να φερουμε τους δημοσιογραφους που cnn bbc που παντου να γινουν ρεζιλι.η να φερουμε τους ακτιβιστες της green peace τζινους που καμνουν πολεμο στο εξωτερικο με φαλαινοθηρικα.τζινοι τολμουν.η να γινουμε ανταρτες.οικολογοι ανταρτες ετσι θα ειναι στο μελλον το ανταρτικο.καθε δεντρο που κοβεται μια μαχαιρια στο κορμι μας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά κάποια πράγματα μου φαίνονται αδιανόητα. Καταρχήν δεν ξέρω τι έχει κάνει μέχρι τώρα το κίνημα των Οικολογων για αυτό το θέμα αλλά οτι και να έχει κάνει φαίνεται δεν προσπάθησε αρκετά. Πως γίνεται πάντα να τα ακούμεν να τα ξέρουμεν και κανένασ να μην κάνει τίποτα. Και κυρίως όχι ο απλός ο κόσμος αλλα αυτοί που πληρώνονται απο το κράτος άρα απο εμάς να προστατεύουν και να προ΄σεχουν τα δικαιώματα των πολιτών και όχι των 20- 30 ατόμων? Τι κάνει η υπηρεσία Περιβάλλοντος????????????????

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ