Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Φωτογραφία
 Φρίξος Δαλίτης - Φιλελεύθερος 06/06/2011
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η χθεσινή, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από πολλούς. Πέρα από τις εκδηλώσεις και τα διάφορα πανηγυράκια που στήθηκαν, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι μια μέρα περιβαλλοντικής περισυλλογής, για όλα αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν…
Το θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος αφορά όλο τον πλανήτη. Ήδη, έχουμε αρχίσει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές από τις συνέπειες της καταστροφής του.
Κάποιες από αυτές, μέχρι πριν μερικά χρόνια φάνταζαν απλά ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, οι κλιματικές αλλαγές, η ποιότητα του αέρα, τα απόβλητα, το νερό, τα σοβαρά προβλήματα των πόλεων, οι ελλείψεις στο θέμα της ευημερίας των ζώων και η καθημερινή καταστροφή της φύσης είναι μόνο μερικά από τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
«Δεν πάει πολύς καιρός που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έστειλε στο δικαστήριο για την αδυναμία μας να πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους πολίτες από την πολύ κακή ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας», εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου. «Δεν υπάρχει κανένας που να μην ήξερε τα προβλήματα με την ποιότητα του αέρα.
Όμως εξακολουθούμε να δίνουμε περισσότερα λεφτά στο να κάνουμε αυτοκινητόδρομους και δρόμους υψηλών ταχυτήτων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, παρά να βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια, να κάνουμε διαβάσεις πεζών, να κάνουμε ποδηλατόδρομους και να αυξήσουμε το πράσινο».
Τέτοια μέρα, το ερώτημα για το τι κάνουμε ως κοινωνία και ως άτομα για την προστασία του Περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η απάντηση βέβαια είναι αποκαρδιωτική. «Έχουμε μετατρέψει τη γη των παιδιών μας σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο αφού πετούμε παντού χωρίς κανέναν ενδοιασμό ψυγεία, πλυντήρια, αυτοκίνητα, χαλάσματα, λάστιχα και βόθρους», αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αμέλειας που για πολλά χρόνια τώρα το κράτος επιδείκνυε στα θέματα αποβλήτων. Για τον ίδιο λόγο είχαμε και έχουμε ακόμη και τα προβλήματα με το νερό. Ακόμη και μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις πισίνες, τα πρατήρια βενζίνης πλένουν αυτοκίνητα με πόσιμο.
Επιπλέον, υπάρχουν χιλιάδες παράνομες διατρήσεις, δεν έχουμε κανόνες για τον εξοπλισμό σε σπίτια, δεν αξιοποιούμε το νερό της βροχής και δεν έχουμε κατασκευάσει αποχετευτικό σύστημα σε μεγάλες οικιστικές περιοχές για να δίνουμε επεξεργασμένο νερό στη γεωργία», προσθέτει.
Επισημαίνει ακόμα ότι η σπατάλη ενέργειας ποτέ δεν μας απασχόλησε σοβαρά αφού τα δημόσια κτήρια δεν έχουν πάρει κανένα σοβαρό μέτρο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας αλλά ούτε και κτίζουμε τα κτήρια-πρότυπο που συστήνει η ευρωπαϊκή οδηγία.
Μαζί με αυτά και οι σοβαρές ελλείψεις στη νομοθεσία που αφορά στην ευημερία των ζώων, τα μέτρα για μείωση των ρύπων και πάει λέγοντας. Τουλάχιστον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας κάνουμε μια υπενθύμιση στον εαυτό μας για όλα αυτά που θα έπρεπε να γίνουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails