Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όπου αρπάξει …

Τέσσερα χρόνια μετά από τις πρώτες κινητοποιήσεις, τον Μάιο του 2011 ο Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς ανάλαβε μέσω σύμβασης από το Τμήμα Δασών την ευθύνη διαχείρισης του κατασκηνωτικού χώρου.

Η έγνοια εδώ είναι να μην καταλήξει και αυτός ο κατασκηνωτικός χώρος όπως τους υπόλοιπους στην Κύπρο όπου κυριολεκτικά ισχύει το “όποιος προλάβει να αρπάξει”.
Η όλη υπόθεση θυμίζει παλιό κινηματογράφο της άγριας δύσης όπου ο πρώτος που έφτανε σε μια νέα τοποθεσία, σημείωνε με φράκτη τη δική του περιοχή όπως τον βόλευε.
Κατ’ ακρίβεια στους κυπριακούς κατασκηνωτικούς χώρους δεν έγινε οτιδήποτε διαφορετικό. Όσοι πρόλαβαν και μετακόμισαν μέσα στο χώρο ρίζωσαν για τα καλά τα τελευταία 15 με 20 χρόνια με ένα ετήσιο ενοίκιο €600 περίπου παίρνεις μόνιμο χώρο σε προνομιούχα περιοχή. Τα αντίσκηνα έγιναν τροχόσπιτα και τα τροχόσπιτα παράγκες και τώρα κανονικές κατοικίες που επεκτείνονται με τις δικές τους εγκαταστάσεις!

Όλοι θεωρούν ο τόπος είναι πλέον δικός τους και δεν βλέπω ποιος μπορεί να τα βάλει μαζί τους, εφόσον οι αρχές αδυνατούν ή δε θέλουν να βάλουν μια τάξη.
O κατασκηνωτικός χώρος στο Τρόοδος που συνεχώς εισβάλλει στο δάσος, ο γνωστός κατασκηνωτικός χώρος Κάλυμνος στην Ακτή του Κυβερνήτη (που μάλλον θυμίζει χωριό) και ο κατασκηνωτικός χώρος στα Λουτρά της Αφροδίτης είναι καλά παραδείγματα των πιο πάνω.

Υπάρχει φυσικά και ο παράνομος κατασκηνωτικός χώρος πάνω στο κύμα, δίπλα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, για τον οποίο γίνονται κατά καιρούς συσκέψεις των υπευθύνων αλλά και πάλι δεν προχωρά τίποτα.
Ένα νέο πρόβλημα αυτής της αναρχίας είναι και η κατασκευή παραπηγμάτων σε ωραία σημεία όπως για παράδειγμα στον Μέσα Ποταμό στην περιοχή Μονιάτη.

Αν είναι να προχωρήσουμε μπροστά όσον αφορά τους κατασκηνωτικούς χώρους θα πρέπει:
1) Να κλείσουν άμεσα όλοι οι χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο και να αποσταλούν ειδοποιήσεις σε όλους να αφαιρέσουν τις εγκαταστάσεις τους για όσο διάστημα είναι κλειστός ο χώρος. Με τη λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα όσα έχουν μείνει εκεί.
2) Να ετοιμαστεί νομοθεσία ή/και κανονισμός που θα διέπει τη λειτουργία τέτοιων χώρων. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχεται όρος που να υποχρεώνει όλους τους κατασκηνωτές να φεύγουν με όλο τον εξοπλισμό τους για τουλάχιστο ένα μήνα κάθε χρόνο. Με το άνοιγμα να δικαιούνται όλοι οι πολίτες να κάνουν κράτηση για συγκεκριμένο διάστημα με προτεραιότητα σε νέους και όσους δεν έχουν ξαναπάει πρόσφατα.
3) Να κλείσει άμεσα ο παράνομος χώρος στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
4) Να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλων τοποθεσιών για δημιουργία και άλλων τέτοιων χώρων εφόσον με τι κρίση και ιδιαίτερη με την ανεργία ανάμεσα στους νέους οι χώροι αυτοί θα έχουν αυξημένη ζήτηση.

Όσον αφορά δε το χώρο στην Πόλη, μετά από τη δημόσια παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων θα πρέπει μετά από τις οποιεσδήποτε αλλαγές να προχωρήσει  όσο το δυνατό πιο σύντομα η ανάπλαση του χώρου, αφού το όλο θέμα χρονολογείται από το 2008.
 
Αλλά και πάλι παραμένει το ερώτημα, με ποιους κανόνες θα λειτουργεί;
   

  
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος περιβάλλοντος
Τηλ: +357 22803460 Fax: +357 22803464
Ιστοσελίδα: Perivallon.eu Blog: Theopemptou.blogspot. com

Σχόλια

Ο χρήστης petros dias είπε…
Καλά τα λες επίτροπε, αλλά στην τελική τι γίνεται; Για μερικούς επιτήδειους οι πολίτες χάνουν το δικαίωμα να κατασκηνώνουν και οι τοπικές αρχές είναι ανίκανες να το σταματήσουν. Στην τελική, οι κατασκηνωτικοί χώροι φαίνεται να είναι πολυτέλεια για τον κύπριο πολίτη, όχι λόγω κόστους αλλά λόγω οργάνωσης...
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Οι παράπανω Κυπραίοι στα camping δεν καμνουν camping αλλά κουλλουφκιόν. Κάμπινγκ είναι να μείνεις σε ένα τσιατιρούι όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται, όϊ να κουβαλάς ψυγεία τηλεοράσεις, μουσικές στη διαπασών ως τα ξημερώματα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ