Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Η αλλαγή στην ψηφιακή τηλεόραση δημιουργεί απόβλητα

Με την αλλαγή σε λίγες μέρες στην ψηφιακή τεχνολογία, πολλές τηλεοράσεις και άλλος εξοπλισμός θα αχρηστευθούν.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό πώς να φροντίσει για την ανακύκλωση αυτών των συσκευών τους. Η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και το αν θα γίνει καινούρια αγορά.

Μικροσυσκευές
Μικροσυσκευές όπως κινητό, ράδιο, τηλεόραση μπορούν να παραδοθούν στα καταστήματα από οπού θα προμηθευτούμε την καινούργια μας συσκευή.

Εάν απλά έχουμε παλιές συσκευές που θέλουμε να ανακυκλωθούν χωρίς καινούρια αγορά, τότε μπορούμε να επισκεφτούμε καταστήματα-μέλη του οργανισμού WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd όπου μπορούμε ανά επίσκεψη να αφήσουμε μέχρι και 2 μικροσυσκευές, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε καινούργια από τα εν λόγω καταστήματα.
Τα κινητά τηλέφωνα με τα εξαρτήματα τους, καθώς επίσης σταθερά και ασύρματα τηλέφωνα και αυτόματους τηλεφωνητές, μπορείτε εκτός από τους πιο πάνω χώρους να τα μεταφέρετε και σε ειδικούς κάδους συλλογής οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί από εταιρείες που ασχολούνται με την τηλεφωνία σε συγκεκριμένα σημεία.
Τις συσκευές κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μπορούμε επίσης να τις ανακυκλώσουμε τοποθετώντας τις στους ειδικούς κάδους συλλογής του προγράμματος ανακύκλωσης Cytamobile Vodafone – Teli Recycling Ltd, τοποθετημένους σε συγκεκριμένα σημεία.

Επίσης υπάρχουν ειδικά παλετοκιβώτια σε διαφορά καταστήματα Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών ειδών όπου δέχονται τέτοιες συσκευές των οποίων η μέγιστη διάσταση δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά.

Οι λαμπτήρες συλλέγονται για ανακύκλωση σε ειδικούς κάδους στα σημεία πώλησης λαμπτήρων. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (κοινοί λαμπτήρες) δεν ανακυκλώνονται.

Ηλεκτρικές Συσκευές Μεγάλου μεγέθους
Οι ηλεκτρικές συσκευές μεγαλύτερου μεγέθους, όπως τα ψυγεία, μπορούμε να τα αφήσουμε στις εταιρείες από όπου θα πάρουμε την καινούργια μας συσκευή. Εάν δεν μπορούμε να τις μεταφέρουμε εκεί, μπορεί η εταιρεία να αναλάβει την μεταφορά για λογαριασμό μας, χρεώνοντας μας ίσως ένα ποσό για τη μεταφορά.
Μπορούμε επίσης να αφήσουμε τις συσκευές μας στα ειδικά εμπορευματοκιβώτια τύπου HOOK CONTAINERS τοποθετημένα σε αποθήκες εταιρειών εισαγωγής Ηλεκτρικών ειδών

Πολλές συσκευές
Εάν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικών συσκευών προς ανακύκλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον οργανισμό WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd (www.electrocyclosis.com.cy), τηλέφωνο 70009333 για τις ανάλογες διευθετήσεις. Επίσης εάν υπάρχει εξοπλισμός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στον ίδιο οργανισμό.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails