Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε ξεχωριστά ράφια τα μεταλλαγμένα


ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στο Φιλελεύθερο
Υποχρεωτική καθίσταται η τοποθέτηση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε ξεχωριστά ράφια στα καταστήματα πώλησης, με την παράλληλη τοποθέτηση σε περίοπτη θέση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ευδιάκριτα και ευκρινώς στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα η φράση «Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα/Τρόφιμα που περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένα Συστατικά».
Το πράσινο φως για την εφαρμογή της νομοθεσίας έδωσε η Βουλή εγκρίνοντας ομόφωνα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη βάση πρότασης νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.
Μέσα από τη νομοθεσία καθορίζονται ποινές, σε περίπτωση που καταστηματάρχης παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με τις πρόνοιές της. Η έναρξη ισχύος του νομοθετήματος καθίσταται υποχρεωτική τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ώστε να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τις προτεινόμενες διατάξεις. Κατά την ψήφιση της νομοθεσίας έξω από τη Βουλή στήθηκε πανηγυρική ατμόσφαιρα με δύο «μεταλλαγμένους» να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δίνουν ενημερωτικό σημείωμα σε όσους διακινούνταν από την περιοχή. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ότι η Κύπρος πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, θεωρώντας την απόφαση αυτή ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο αλλά και τον παγκόσμιο αγώνα για προστασία της δημόσιας υγείας από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Πρόσθεσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί το επισφράγισμα εννιά χρόνων προσπάθειας των Οικολόγων.
Πριν την ψήφιση, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν επέδωσε εύφημη μνεία στον κ. Περδίκη, που παλεύει για τη ραφοποίηση των μεταλλαγμένων για πολλά χρόνια.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση αυτή ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Ο Χρίστος Πουργουρίδης εκ μέρους του ΔΗΣΥ κάλεσε τους καταναλωτές να κρατηθούν μακριά από μεταλλαγμένα τρόφιμα είτε αυτά είναι σε ξεχωριστά ράφια, είτε όχι. Παράλληλα, έκανε έκκληση στους κτηνοτρόφους να αποφύγουν να δώσουν μεταλλαγμένες ζωοτροφές στα ζώα τους.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ακριβώς το ίδιο με την πρόταση του βουλευτή των Οικολόγων.
Η Ρούλα Μαυρονικόλα από την ΕΔΕΚ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών επισημαίνοντας ότι το κίνημα αναμένει την ανακήρυξη της Κύπρου ελεύθερη από μεταλλαγμένα.
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου από το ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι όταν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κ. Θεοπεμπτου πως εννα καταλαβω αν ενναν προιον εν μεταλλαγμενο.
Αναγραφεται ρητως πανω στην συσκευασια?
Εγω που επροσπαθησα να παρατηρησω πανω σε καλαμποκι που εισηχθη που την ισπανια (ο παραδεισος των μεταλλαγμενων στην ευρωπη) εν εμπορεσαν να διαπιστωσω αν ηταν μεταλλαγμενο η οι.

Andreas
Ο χρήστης Disciple είπε…
πάρα πολλά ωραίο νέο. Τέθκοια να ακούμε!
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ανώνυμος
Αν μέσα στο προϊόν περιέχεται περισσότερο από 0.9% από μεταλλαγμένα θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία.
ΟΜΩΣ αν στην Κύπρο βρούμε κάποιον να παρανομεί δεν το μαθαίνουμε γιατί δεν ανακοινώνονται οι παραβιάσεις. Μόνο αν αποδείξεις ότι έχει σοβαρό κίνδυνο η υγεία σου αν το καταναλώσεις γίνονται ανακοινώσεις.
Δεν ενοχλεί ας πούμε το γεγονός ότι έκανε ψευδή αναγραφή στην ετικέτα.
Βασικά προστατεύουμε όπως και με άλλες νομοθεσίες τους βιομηχάνους.
Ο χρήστης Disciple είπε…
Επίτροπε εν το ήξερα ότι εν αναγράφεται στην Κύπρο... Δαμέ (στην Γερμανία) στα συστατικά γράφει πχ "μεταλλαγμένο καλαμπόκι". Με πολλά μικρά γραμματάκια, αλλά πάλε...

Άρα πως εννα μπαίνουν τα μεταλλαγμένα σε ξεχωριστό ράφι αν δεν ηξέρουμε ποια είναι;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τουτο που περιγραφεται ως ανεπαρκης νομος , εν θεμα δημοκρατιας ή ε.ε?

Αν νεν θεμα δημοκρατιας , ποιος βουλευτης θα αντιτιθετουν γι αλλαγη μιας τεθκια νομοθεσιας αφου τζιαι τζινος τζιαι οι οικειοι του κινδυνευκουν να φαν μεταλλαγμένα.

Andreas
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Αππωμένη
Μα και εδώ το επιβάλει η νομοθεσία απλά πολλοί το παραβλέπουν. Η ποινή είναι χαμηλή, δημοσιότητα δεν δίνεται άρα συμφέρει να παρανομείς.
Γερμανία;; Θέλει να μου στείλεις στο email μου 2 μμε 3 προιόντα που το αναγράφουν στη συσκευασία και νομίζεις ότι τα έχουμε και στην Κύπρο αλλά θέλω και μια φωτογραφία μιας λάμπας του δρόμου σε μια πόλη !

@Ανώνυμος
Είναι πρόβλημα της κυπριακής νομοθεσίας που επαναλαμβάνει δίνει πολλή προστασία στους βιομηχάνους και εμπόρους. Για αυτό για παράδειγμα δεν λειτουργεί στην Κύπρο το Name and Shame με ονόματα προϊόντων και εταιρειών που κάνουν το ένα ή το άλλο.
Το πιο απλό είναι να μπορώ να πω κάτι για μια εταιρία που να είναι αλήθεια π.χ. γράφει έξω φρέσκος χυμός και μέσα να είναι άλλο. (κάτι που είχαμε πριν λίγα χρόνια και το απέσυραν διακριτικά μετά από καταγγελία!)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κ. Θεοπεμπτου εν τραγικο τουτο που μου λαλειτε.
Στειλτε σας παρακαλώ μιαν αναφορα στον υπουργο και να δουμε τι απαντηση θα σας δωκει.
Εν γινεται να καμνεται τοσα βηματα και να σας - μας κρατα στασιμους μια ηλιθιθα νομοθεσια που εξυπηρετει μια συγκεκριμενη καστα.
Την δε απαντηση του υπουργου αναρτηστε την αυτουσια και ο καθενας ας κρινει.


Andreas
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ανώνυμος
Η νομοθεσία αυτή ανήκει στο Υπ. Εμπορίου και είναι εκτός της δικής μου δικαιοδοσίας γιατί καλύπτει γενικά θέματα εμπορίου.
Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι δεν γνωρίζει το πόσο προστατευτική είναι για τους επιχειρηματίες.
Τα προβλήματα εν πολλά ...
π.χ. τι σημαίνει ότι κάτι είναι νηστίσημο ;
είναι όλα τα χαλούμια που γράφουν πάνω light πραγματικά Light?

Θα εκπλαγείτε ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εαν π.χ κ. Θεοπεμπτου πειτε στον υπουργο οτι ο συγκεκριμενος νομος καλο θα ηταν ν αλλαξει γιατι υπάρχει προφανες προβλημα που επηρεαζει και την δικη σας δουλεια?
Ως αν θελετε συμβουλη, νουθεσια , παροτρυνση προς το υπουργειο και να δουμε τι θα απαντησει ο υπουργος.
Γιατι εννεν αστειο τουντο πραμα.
Εν απιστευτα τουντα πραματα.


Andreas

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ