Επειδή γίνεται αυτές τις μέρες συζήτηση για τη νομιμότητα των "Λαμπρατζιών" θα ήθελα να υπενθυμίσω τις πιο κάτω νομοθεσίες που απαγορεύουν το άναμμα φωτιάς.
1 Η υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης της Στοκχόλμης και η αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία Νόμος 42(III) του 2004 (άρθρο 5 και σελίδα 3801) για περιορισμό των ρύπων και με σαφείς αναφορές στις καύσεις.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στο έγγραφο του με τίτλο Σχέδιο Υλοποίησης της Σύμβασης στη σελίδα 23 κάνει αναφορά και πάλι στις λαμπρατζιές.
Παράλληλα, το Εθνικό Σχέδιο Εφαρμογής της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους Έμμονους Οργανικούς Ρύπους κάνει σαφή αναφορά για την έκκληση επικίνδυνων διοξίνων στην ατμόσφαιρα από τις λαμπρατζιές (σελίδα 28).
Παράλληλα, το Εθνικό Σχέδιο Εφαρμογής της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους Έμμονους Οργανικούς Ρύπους κάνει σαφή αναφορά για την έκκληση επικίνδυνων διοξίνων στην ατμόσφαιρα από τις λαμπρατζιές (σελίδα 28).
2 Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο του 2007, αναφέρει (σελ. 20) την ανάγκη έκδοσης κανονισμών που να απαγορεύουν την ανεξέλεγκτη καύση σε Τοπικό επίπεδο.
3 Ειδική νομοθεσία του 2008 που απαγορεύει τη καύση σε χώρους εντός Δημοτικών Ορίων η οποία αναφέρει κατά λέξη:
Οποιοδήποτε πρόσωπο καίει εντός οποιωνδήποτε δημοτικών ορίων οικιακά, οικοδομικά, γεωργικά ή βιομηχανικά απόβλητα, όπως υπολείμματα τροφΙμων, χαρτική ύλη, χόρτα, κλαδεύματα, οποιεσδήποτε συσκευασίες οποιωνδήποτε υλικών, αντικειμένων ή πραγμάτων, πλαστικά ή υλικά αντικείμενα ή πράγματα ή οποιαδήποτε άλλης φύσης υλικά, αντικείμενα ή πράγματα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα οκτακόσια εξήντα ευρώ (€860,OO) ή σε ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή και στις δύο ποινές μαζί.
4 Επίσης υπάρχει πρόταση νόμου που δεν έχει περάσει ακόμη από τη Βουλή που απαγορεύει την ανεξέλεγκτη καύση και σε Κοινότητες όπως ακριβώς και στις Δημαρχούμενες περιοχές.
Νομίζω ότι είναι εμφανές από όλα τα πιο πάνω επίσημα κυβερνητικά και διεθνή έγγραφα ότι οι ρύποι που εκλύονται από καύσεις όπως π.χ. οι λαμπρατζιές είναι επικίνδυνοι για την υγεία αλλά και παράλληλα η ειδική νομοθεσία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι οι λαμπρατζιές απαγορεύονται.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Σχόλια
Είναι αυτονόητο ότι το άναμμα λαμπρατζιάς ρυπαίνει και είναι αντιοικολογικό κλπ κλπ, αλλά μπορούμε οι Κυπραίοι να κάμουμε Πάσχα χωρίς λαμπρατζιά;
Διερωτώμαι κι εγώ η ίδια δηλαδή, μήπως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει μια εξαίρεση ή μήπως τα νέα μας δεδομένα -που προέχουν- είναι η οικολογική συνείδηση που πρέπει να αποκτήσουμε (επιτέλους);
Σκέφτομαι ως παράδειγμα και το έθιμο των ταυρομαχιών. Σίγουρα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και παλιά ισπανικά έθιμα, αλλά αμφιβάλλει κανείς για τη βαρβαρότητά του; Δλδ εγώ προσωπικά θα υπέγραφα για την κατάργησή του. Γιατί να μην μπορώ να ζήσω και χωρίς λαμπρατζιές;;
Δεν έχω ένσταση αλλά να μην ξεχνούμε όμως και τα πολλά δέντρα που κόβονται παράνομα και τις περιουσίες που κλέβουν και τα λάστιχα που καίουν. Αυτή τη στιγμή είναι εκτός ελέγχου.
Έχω ένα φίλο που του έκοψαν όλα τα δέντρα μέσα από την αυλή του που είχε κατα μήκος του οικοπέδου για την λαμπρατζιά !
Από την άλλη, είναι και αυτό που λέτε με το παράδειμα του φίλου σας, δλδ ότι με έρεισμα το έθιμο, και σε αυτή την περίπτωση, στην Κύπρο δεν λαμβάνουμε υπόψη ούτε τα όρια ούτε τους νόμους ούτε, στην προκειμένη, την ιδιωτική περιουσία. Να μεν μιλήσω τζαι για το οικολογικό κομμάτι, εσείς ξέρετε καλλύττερα!
Παραπονιέστε που είμαστεν σπίτιν ούλλη μέρα τζιαι ένα που τα λλία πράματα που ενισχύει την κοινωνικότητα μεταξύ μας εννα μας το απαγορεύσετε. Τζιαι μιλούμε για κάτι που γίνεται μια φορά το χρόνο.
Το ένα απαγορεύεται το άλλον εν επικίνδυνο το άλλο καταστρέφει το περιβάλλον το άλλο εν κακό το άλλον έσιει πρόβλημα.
Ε κανεί, δείξετε λλίον έλεος. Γιατί μας τρομοκρατείτε; Δέτε τα πράματα απλά.
Νομίζω εν καλή ιδέα να γίνει σελίδα στο facebook τζιαι να ανάψουμε ηλεκτρονική λαμπρατζιά στο ίντερνετ! Με ρύπους με τίποτε, άσε που μπορεί να έσιει τζιαι πιο πολλή κόσμο. Αφού ήδη έσιει τζιαι ηλεκτρονική φάρμα(farmville), τζιαι ηλεκτρονική πόλη(cityville), μέχρι τζιαι ηλεκτρονική ζωή(second life), να κάμουμε το lampratziaville
+Εν θα χρειάζετε να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητό μας στον τόπο της λαμπρατζιάς αφού θα είμαστε σπίτι μας. Μειωμένοι ρύποι yeah!!
Όπα, αλλά το να έχουμεν ανοικτό το κομπιούτερ στο facebook σημαίνει ότι εννα καίγουνται παραπάνω καύσιμα για να στέλλουν ηλεκτρισμό σπίτι μας.
Χμμ, νομίζω άσε καλύτερα, να μεν κάμουμε λαμπρατζιά.
Για το περιβάλλον ρε γαμώτο! Που τα τελευταία 4,6 εκατομμύρια χρόνια επέρασε σεισμούς, ανεμοστρόβιλους, ηφαίστεια, αντιστροφές πόλων, κομήτες κλπ τζιαι επιβιώνει αλλά ρε κουμπάρε μου εν μπορεί να τα φκάλει πέρα με κάποιες δεκαετίες λαμπρατζιών στην Κύπρο. Παράξενος πλανήτης έννεν;
Και εγω πηγαίνω εκεί κάθε Πάσχα και μου αρέσει :)
Αλλά ο νόμος το απαγορεύει και έχουμε και πάρα πολλά προβλήματα με κλοπές και καταστροφές.
Γι αυτό στην επίσημη ανακοίνωσή μου έγραψα στο τέλος ότι:
Η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές είναι εκτός ελέγχου αφού κόβονται δέντρα, καίγονται ελαστικά και κλέβουν περιουσίες άλλων για κάψιμο.
Αν η πολιτεία επιθυμεί να νομιμοποιήσει τις λαμπρατζιές θα πρέπει να τροποποιήσει τα κείμενα πιο πάνω αλλά να φροντίσει επίσης να υπάρχει κάποιος έλεγχος στο χώρο, στο μέγεθος, στα υλικά, στην ασφάλεια και φυσικά να μη καταστρέφονται δέντρα και περιουσίες.
γεια.ειμαι κατοικος ΧΧ.εδω και μια βδομαδα νεαροι μεταφερουν ξυλα σε οικοπεδα παρα το αμφιθεατρο και κοντα σε νεοκτιστη οικια. αρχισαν ηδη οι λεγομενες πομπουες να ριχνονται.εγω μαραζωνω διοτι προχτες ειδα ενα μεγαλο κορμο να συρεται πισω απο αυτοκινητο και συνηδειτοποιησα οτι το δασονομειο δεν κανει περιπολιες αλλα και να κανει μετα απο καταγγελια μου δεν θα γινει κατι.μπορει να σωθηκαν τα δεντρακια που κοβονταν για τα χριστουγεννα αλλα τωρα κοβονται μανιακα δεντρα για την λαμπρατζια,και για ξυλεια ελεω οικονομικης κρισης