Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΕ - Πάλι μας παίρνουν δικαστήριο

Περιβάλλον – Ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία παραπέμπονται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση στην Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να συμμορφωθούν με τις οριακές τιμές της ΕΕ που διέπουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, γνωστά ως PM10. Τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά τις πέραν των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπές PM10. Κατόπιν τούτου, μετά από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Ευρωπαίου Επιτρόπου Janez Potočnik, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Η οδηγία 2008/50/EΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερου αέρα για την Ευρώπη απαιτεί από τα κράτη μέλη να περιορίζουν την έκθεση των πολιτών στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια που είναι γνωστά ως PM10. Στη νομοθεσία καθορίζονται οριακές τιμές έκθεσης, οι οποίες έπρεπε να έχουν επιτευχθεί το αργότερο το 2005 και οι οποίες καλύπτουν ετήσια τιμή συγκέντρωσης (40 μg/m3) και τιμή ημερήσιας συγκέντρωσης (50 μg/m3) που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται περισσότερο από 35 φορές κατά τη διάρκεια οιουδήποτε ημερολογιακού έτους.
Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση εξαιρέσεων από τις οριακές τιμές για τα PM10 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, πλην όμως οι εν λόγω εξαιρέσεις υπόκεινται σε όρους. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος οφείλει να αποδείξει ότι έλαβε μέτρα συμμόρφωσης κατά την παραταθείσα προθεσμία και ότι εφαρμόζει σχέδιο ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα όπου καθορίζονται μέτρα μετριασμού για κάθε ζώνη ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.
Από τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή προκύπτει ότι οι οριακές τιμές για τα PM10 δεν έχουν τηρηθεί σε πολλές ζώνες της Κύπρου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αφότου ετέθη σε ισχύ η νομοθεσία, το 2005. Ενώ και τα τέσσερα κράτη μέλη έχουν υποβάλει αίτηση για παρατάσεις των προθεσμιών, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι όροι χορήγησής τους δεν πληρούνται για αρκετές, μη συμμορφούμενες, ζώνες ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.
Κατόπιν τούτου, παραπέμπει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιστορικό: επιπτώσεις στην υγεία
Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) απαντούν κυρίως στις ρυπαίνουσες εκπομπές από τη βιομηχανία, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση. Μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρους θανάτους.
Για περαιτέρω πληροφορίες:
Κατάλογος ζωνών που παρουσιάζουν υπέρβαση των τιμών ανά κράτος μέλος:
Ιστότοπος όσον αφορά τις παρατάσεις:
Για τρέχουσες πληροφορίες όσον αφορά τις παραβάσεις εν γένει:

2 σχόλια:

χριστακης ο αγανακτισμενος και αιμοβορος είπε...

πρεπε να μας καταδικασουν και 1 χαραξη δρομων πανω σε βουνα ελεω τουρισμου 2 ανεξελεγκτη κατασκευη φραγματων 3 απορριψη λυματων σε θαλασσα ποταμια και δαση 4 μη προωθηση σχεδιων ανακυκλωσης 5 σφαγη χιλιαδων ζωων στους δρομους απο αυτοκινητα απο πυρα κυνηγων η απο δηλητηρια 6 εκκοπη δεντρων για σκοπους επεκτασης αγροτικης γης ανεγερσης κατοικιας κ α .. 7 ανεξελεγκτη λαθροθηρια 8 μη προωθηση των λεωφορειων και των ποδηλατων 9 ανεξελεγκτη ανεγερση οικιων παγκυπρια απο ντιβελοπερ.10 το πιο σημαντικο υπαρξη ενος αχρειου πολιτικου συστηματος που αδιαφορει για τον πολιτη και ενδιαφερεται για το μεγαλο κεφαλαιο τους ξενους τις μεγαλες δυναμεις και την τουρκια

the Idiot Mouflon είπε...

Να απευθυνθούμε στον... εεε... στο παραδικαστικό παρακράτος; Ε;

Related Posts with Thumbnails