Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόβλητα, ανακύκλωση και χρεώσεις

Αυτό είναι σχόλιο που έγραψα σε ανάρτηση στο blog του Anef_Oriwn

Πολύ καυτό θέμα έθιξες εδώ και για το οποίο ο πολίτης θα πληρώνει πολλά λεφτά για σκύβαλα.
Έχουμε είτε υποχρεωτικά ποσοστά να πετύχουμε για κάθε είδος απόβλητο, είτε απαγόρευση απόρριψης, π.χ. συσκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά, οργανικά απόβλητα, μηχανέλαια, μπάζα κλπ. Ο κάθε κύπριος παράγει περισσότερα από 750 κιλά απόβλητα κάθε χρόνο!
Υπόψη ότι έχουμε 113 καταγραμμένους και  εκατοντάδες άλλους διάσπαρτους σε όλη την Κύπρο (μια απλή καταμέτρηση έδειξε περίπου 1000 ). Γι αυτό έκανα και το φιλμάκι αυτό.

1. Η ΕΕ παροτρύνει όλους να εφαρμόσουν πολιτικές μείωσης των αποβλήτων. Εμείς απλά τρέχουμε να τα μαζέψουμε. Για παράδειγμα, άμα ανακυκλώνουμε και κάνουμε κομποστοποίηση μειώνονται κατά 50% τουλάχιστον ! Θέλουν π.χ. οι Λεμεσιανοί να επεκτείνουν το Βατί (εδώ και εδώ) κάνοντας μεγάλης αξίας απαλλοτριώσεις γης αλλά δεν κάνουν καμιά εκστρατεία μείωσης των αποβλήτων.

2. ΤΟ ΧΥΤΥ στην Κόσιη κάνει αυτόματα διαχωρισμό με διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης μετάλλων και μέχρι 3 ειδών πλαστικά. Κάνει επίσης και κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων.

3. Η χρέωση στο ΧΥΤΥ γίνεται με το βάρος των αποβλήτων που η κάθε τοπική αρχή στέλνει εκεί (λίγο πιο πολλά από €70 τον τόνο). Επειδή μέχρι τώρα πληρώναμε μόνο συλλογή και μεταφορά με ελάχιστα η πολύ λίγα στο σκυβαλότοπο, τώρα η προσθήκη του κόστους του ΧΥΤΥ σχεδόν διπλασίασε τη χρέωση στα νοικοκυριά. Δες εδώ την απόδειξη και εδώ

4. Τα ΧΥΤΥ τα διαχειρίζεται επιτροπή που καθορίζεται από τη νομοθεσία μας και που αποτελείται από εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Όμως το συμβόλαιο με τον κατασκευαστή προβλέπει ελάχιστα έσοδα κάθε χρόνο, είτε παν σκουπίδια εκεί είτε όχι. Όπως έγινε δηλ και με τις αφαλατώσεις.

5. Ο διακοσμητικός σταθμός (π.χ. αυτός στην Σκαρίνου) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο δωμάτιο όπου φτάνουν τα σκυβαλοφόρα της περιοχής που αφήνουν εκεί τα σκουπίδια τους για να μην κάνουν μεγάλες αποστάσεις. Εκεί φορτώνονται σε μεγάλα φορτηγά και πάνε στο ΧΥΤΥ. Εκεί υπάρχει σύστημα επεξεργασίας των υγρών, ζυγίζονται τα σκυβαλοφόρα και έχει πρόνοιες για το πλύσιμό τους.

6. Η νομοθεσία μας υποχρεώνει όσους βάζουν στην αγορά συσκευασμένα προϊόντα να συλλέγουν πίσω τις συσκευασίες και να τις ανακυκλώνουν. Η Green Dot είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ο οποίος αναλαμβάνει να συλλέγει τις συσκευασίες εκ μέρους των παραγωγών. Αυτό επιτρέπεται από το νόμο και ονομάζεται "συλλογικό σύστημα". Η χρέωση γίνεται με βάση το υλικό της συσκευασίας και τις ποσότητες που διοχετεύονται στην αγορά.

7. Η Green Dot χρεώνει ένα ποσό τις Τοπικές Αρχές επειδή με τη συλλογή των ανακυκλώσιμων τους μειώνει τον όγκο των σκυβάλων. Υπόψη ότι η Green Dot συλλέγει και χαρτί που δεν είναι νομική τους υποχρέωση αφού μια εφημερίδα π.χ. δεν είναι συσκευασία. Τα υλικά διαχωρίζονται και στέλνονται στο εξωτερικό.

Άφησα κάτι πίσω;
[ θα το βάλω και στο blog μου :)  ]

Σχόλια

Ο χρήστης stalamatia είπε…
Kαλή βδομάδα να έχετε και καλή δύναμη στην εργασία σας.
Ο χρήστης ιων είπε…
Πως θα πεισθούν / αναγακστούν όλοι να ανακυκλώνουν, τουλάχιστο στις περιοχές που εχουν ήδη ενταχθεί;

Είναι πολλοί που δεν ενδιαφέρονται και εξακολουθούν να βάζουν στα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Από ότι πληροφορήθηκα από συγγενείς στο Λονδίνο βγάζουν σε ειδικές σακκούλλες και τα φυτικά απορρίμματα σε συγκεκριμένες μέρες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
επιτροπε σε κοινοτητες ενω πληρωνει η οικογενεια κανονικα 50 και βαλε ευρω σκυβαλα στελνουν επιστολες στα παιδια που ειναι πανω απο 20 και δουλευουν επιστολες για να πληρωσουν και αυτοι!μιλαμε για επαγγελματιες απατεωνες κλεφτες.καταφερα να μαθω δυο κοινοτητες οπου νεαροι εκαμαν καβγα για αυτα τα παραλογα θεματα.κορνος και σια
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Στις αναπτυγμένες χώρες η ανακύκλωση και μείωση των σκουπιδιών δεν είναι θεματα προσωπικής επιλογής. Στο Βέλγιο πληρώναμε με την σακούλα βάσει του τύπου και ποσότητας αποβλήτων που παρήγαμε, π.χ. τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα κόστιζαν 10 φορές πιο πολύ από τα απόβλητα φαγητού και κήπου (που δεν περιλαμβάνονται στο σύστημα ανακύκλωσης στην Κύπρο). Αν δεν ανακύκλωνες κατ' επανάληψη τότε υπήρχαν κάτι ωραία πρόστιμα με 4 ψηφία. Υπήρχε μάλιστα ειδική υπηρεσία για να ανακαλύπτει τους παρανομούντες. Αν σε πολυκατοικία έστω και ένα διαμέρισμα έκανε αταξίες με την ανακύκλωση εκτός από πρόστιμο για όλη την πολυκατοικία (αν δεν μπορούσαν να βρουν σχετικά εύκολα ποιος έφταιγε) σταματούσαν να μαζεύουν όλα τα σκουπίδια και σε ανάγκαζαν να αποταθείς σε εταιρεία η οποία θα τα μάζευε και θα τα διαχώριζε για ανακύκλωση (με "ενδιαφέρον" κόστος βέβαια)!

Στην Αυστραλία ο κάλαθος για τον κάθε τύπο αποβλήτων διέθετε RFID tag και το φορτηγό συλλογής τον ζύγιζε και έπαιρνες στο τέλος του μήνα το λογαριασμό ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο των αποβλήτων.

Επίσης, κάτι το οποίο λείπει από την Κύπρο, είναι το ολοκληρωμένο και απλό σύστημα ενημέρωσης για όλα τα θέματα ανακύκλωσης!!! Γενικά είμαστε ακόμη στο εμβρυικό στάδιο στα θέματα ανακύκλωσης και μείωσης αποβλήτων. Έχουμε ακόμη πολλή δρόμο μπροστά μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν δοκιμάσουν να χρεώσουν τους Κυπραίους με το βάρος των σκουπιδιών, απλως θα τα πετάσσουν στο απέναντι οικόπεδο

Μπανανιστανός
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
@Μπανανιστανός

Συμφωνώ για την Κυπριακή νοοτροπία αλλά θα πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί αλλιώς κάνουμε απλά μια τρύπα στο νερό. Με την αναγκαστική ανακύκλωση καταλήγεις σε σημαντική μείωση του κόστους και κάθε σπίτι πληρώνει λιγότερα σε σχέση με το να μην ανακυκλώνεις. Αν το εξηγούσαν πρακτικά στον κόσμο ίσως να είχε αποτέλεσμα. Ή αν εφάρμοζαν αλλά υποβοηθητικά μέτρα, π.χ. στην πόλη μου στο Βέλγιο η εταιρεία ανακύκλωσης επιδιόρθωνε ανακυκλωμένα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και σε συνεργασία με τον Δήμο τα έδιναν (ή ενοικίαζαν με συμβολικό κόστος) σε άτομα/οικογένειες που τα είχαν ανάγκη π.χ. μεγάλο ψυγείο με 60 ευρώ/έτος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...