Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

8 βαθμοί Κελσίου πάνω από τη κανονική είναι η θερμοκρασία του Νοέμβρη

Τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι κλιματικές συνθήκες στην Κύπρο.  8 βαθμοί Κελσίου πάνω από τη κανονική είναι η θερμοκρασία του Νοέμβρη, ενώ η βροχόπτωση μέχρι στιγμής έφτασε μόλις το 25% της αναμενόμενης. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ότι ο ερχόμενος Χειμώνας θα είναι  από τους ξηρότερους και θερμότερους των τελευταίων χρόνων.

Κλιματικές συνθήκες  καλοκαιριού θα έχουμε αυτό το χειμώνα, με ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες έως και μηδαμινές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες σήμερα αλλά και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα είναι 8 βαθμοί πάνω από την κανονική.  
Οι μήνες Οκτώβρης και Νοέμβρης ήταν πολύ ξηροί στην Κύπρο, σε σχέση με τα μέσα κλιματολογικά στοιχεία. Η βροχόπτωση  φτάνει μέχρι στιγμής μόλις το 25% της αναμενόμενης. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξηγούν το γιατί.  
Παρά την ανομβρία που ταλαιπωρεί την Κύπρο, υπάρχουν αρκετά αποθέματα νερού ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι ανάγκες των πολιτών σε πόσιμο νερό.
Τα μαντάτα  δεν είναι το ίδιο καθησυχαστικά και  για τους γεωργούς αφού δεν είναι δυνατό να καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες τους. 
Σε μια προσπάθεια  αντιμετώπισης των προβλημάτων που τυχόν να προκύψουν από τις μειωμένες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ειδική ομάδα Ρώσων επιστημόνων θα έρθει στις 23 του μήνα στην Κύπρο, για να παρουσιάσει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, πρωτοποριακό πείραμα που έχει στόχο τη δημιουργία τεχνικής βροχής. Όπως πληροφορείται το Σίγμα, οι Ρώσοι επιστήμονες ευελπιστούν ότι  με ψεκασμό των νεφών με μικρά αεροπλάνα, θα προκαλέσουν βροχοπτώσεις. Εμείς πάντως ευχόμαστε να στεφθεί με επιτυχία το ρωσικό πείραμα και επιτέλους να έχουμε βροχές έστω και τεχνικά.

1 σχόλιο:

ιων είπε...

Πρώτιστα πρέπει να γίνεται ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο νερό. Παντού κρατούν τα λάστιχα και σπαταλούν νερό, πλένουν δρόμους, πεζοδρόμια, αυλές. Πισίνες, γρασίδια. Τουλάχιστον να πότιζαν δέντρα. ΄Ασε που όσοι έχουν διάτρηση νομίζουν ότι το νερό είναι δικό τους και αφού, ω τι αφέλεια, δεν είναι πόσιμο, μπορούν να σπαταλούν όσο θέλουν.

Χρησιμοποιούμε νερό που μαζεύτηκε πριν εκατοντάδες χρόνια στα υπόγεια στρώματα και που δεν αναπληρώνεται με καμμία δύναμη. Από την άλλη εισρέει το θαλασσινό νερό για να καλύψει το κενό.

Ποιός θα εφαρμόσει τους νόμους και ποιος θα ενδιαφερθεί;

Related Posts with Thumbnails