Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

ΤΕΠΑΚ - ποδήλατα και κυκλοφοριακό

Σήμερα είχα συνάντηση στη Λεμεσό με την Πρόεδρο της Διοικούσας του ΤΕΠΑΚ και τοις τεχνικές υπηρεσίες του ΤΕΠΑΚ.
Μαζί και ο ξένος ειδικός του Υπ. Συγκοινωνιών για τις συγκοινωνίες και την προώθηση του ποδηλάτου. Τι προέκυψε από τη συζήτηση:
 1. Την μελέτη για το κυκλοφοριακό του ΤΕΠΑΚ που έκανε το Πολυτεχνείο την ανάθεσε ο Δήμος Λεμεσού και επικεντρώνεται σε υποδείξεις χώρων και μέγεθος χώρων στάθμευσης. Η μελέτη αυτή δεν δόθηκε στη δημοσιότητα μέχρι τώρα. Όπως αναφέρεται και στην γνωμάτευση για την Προκαταρκτική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ) δεν δόθηκε ούτε και στην υπηρεσία περιβάλλοντος. Ζήτησα να μου την στείλουν για να τη δημοσιοποιήσω.
 2. Το ΤΕΠΑΚ ετοιμάζει σε συνεργασία με ξένο οίκο μελέτη χωροθέτησης των τμημάτων και προτάσεις μετακίνησεις των φοιτητών στην πόλη. Αυτό σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.
 3. Όλα τα κτίρια του ΤΕΠΑΚ θα είναι "πράσινα" ενεργειακά θα αποτελούν πρότυπο.. Αυτό το είχα συζητήσει και πιο πάλιά με τη διεύθυνση αλλά δεν ήξερα ότι το προχώρησαν τόσο πολύ.
 4. Υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε σε λύσεις και προτάσεις για την προώθηση της ποδηλατοκίνησης των φοιτητών. Συζητήθηκε ακόμη και η παροχή ντους, αποδυτηρίων και lockers σε όσους έχουν ποδήλατο. Η ποδηλατική οργάνωση της Λεμεσού κατάθεσε και προτάσεις με διαδρομές και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
 5. Έγινε αναφορά στις 2 νομοθεσίες αναφορικά με τη διεξαγωγή Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και στην υποχρέωση των δημόσιων αρχών να δίνουν περιβαλλοντικές πληροφορίες και κείμενα σε όποιο τις ζητά.
 6. Έγινε αναφορά στην επιτροπή για την προώθηση του ποδηλάτου η οποία περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα υπηρεσιών και ΜΚΟ και τη δυνατότητα να βοηθήσει στην προώθηση λύσεων αλλά και χρηματοδότησης και ότι τα τελικά σχέδια θα πρέπει να εξεταστούν από την επιτροπή αυτή.
Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές εναντίων της χωροθέτησης του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης.

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

"Εν το πιστεύκω !" είπα για τις Αγγλισίδες

"Εν το πιστεύκω" ήταν η άμεση αντίδρασή μου όταν μου εξήγησαν τις λεπτομέρειες για το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων στις Αγγλισίδες.
Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως πριν χρόνια (θα πρέπει να μάθω αυτές τις λεπτομέρειες ..) κατασκεύασε κεντρικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της οικιστικής περιοχής στην κοινότητα των Αγγλισίδων.
Αγωγοί συλλέγουν τα λύματα από τα σπίτια και τα στέλνουν με αντλίες στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στην περίμετρο του χωριού. Όλα αυτά έγιναν ... ΑΛΛΑ ...
Δεν ανάλαβε κανένας τη λειτουργία του σταθμού ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί εντελώς και είναι κλειστός.
Τα λύματα εν τω μεταξύ συνεχίζουν να φτάνουν εκεί .... οπόταν μπορείτε να αφήσετε την φαντασία σας να δουλέψει ή να δείτε την πιο κάτω παρουσίαση από φωτογραφίες που έβγαλα σήμερα εκεί. Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη ... ακόμη την νοιώθω στα ρουθούνια μου .. [για μεγέθυνση εδώ]

Ο χάρτης της περιοχής με τον σταθμό στο κέντρο ...

[Παρόμοιο θέμα έχει και στην Ελλάδα]
View Larger Map

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

Μύκονος - Η πόλη και η Ελιά


Πάνω η Χώρα (μεγέθυνση)
κάτω η Η Ελιά
(μεγέθυνση)

Micheal Jackson - They Dont Care About Us

Ακόμη ένα αγαπημένο του ...

In Memory Michael Jackson - Earth Song

What about sunrise
What about rain
What about all the things
That you said we were to gain
What about killing fields
Is there a time
What about all the things
That you said was yours and mine...
Did you ever stop to notice
All the blood we've shed before
Did you ever stop to notice
This crying Earth this weeping shore?

Aaaaaaaah Oooooooh
Aaaaaaaah Oooooooh

What have we done to the world
Look what we've done
What about all the peace
That you pledge your only son...
What about flowering fields
Is there a time
What about all the dreams
That you said was yours and mine...
Did you ever stop to notice
All the children dead from war
Did you ever stop to notice
This crying Earth this weeping shore

Aaaaaaaah Oooooooh
Aaaaaaaah Oooooooh

I used to dream
I used to glance beyond the stars
Now I don't know where we are
Although I know we've drifted far

Aaaaaaaah Oooooooh
Aaaaaaaah Oooooooh

Aaaaaaaah Oooooooh
Aaaaaaaah Oooooooh

Hey, what about yesterday (what about us)
What about the seas (what about us)
The heavens are falling down (what about us)
I can't even breathe (what about us)
What about Africans (what about us)
I ain't even you (what about us)
What about nature's worth (ooh ooh)
It's our planet's womb (ahat about us)

What about animals (what about it)
We've turned kingdoms to dust (what about us)
What about elephants (what about us)
Have we lost their trust (what about us)
What about crying whales (what about us)
We're ravaging the seas (what about us)
What about forest trails (ooh ooh)
Burnt despite our pleas (what about us)

What about the holy land (what about it)
Torn apart by creed (what about us)
What about the common man (what about us)
Can't we set him free (what about us)
What about children dying (what about us)
Can't you hear them cry (what about us)
Where did we go wrong (ooh ooh)
Someone tell me why (what about us)

What about babies born (what about it)
What about the days (what about us)
What about all their joy (what about us)
What about the man (what about us)
What about the crying man (what about us)
What about Abraham (what about us)
What about death again (ooh ooh)
Do we give a damn

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

Πόσιμο νερό για σχολεία

Έχω πάρει πολλά θετικά σχόλια για το θέμα του πόσιμου νερού στα σχολεία [σχετική επιστολή έχει ήδη σταλεί στον Υπ. Παιδείας] αλλά με ανησυχεί γιατί συνήθως η συζήτηση καταλήγει ότι "εν καλή η ιδέα αλλά που να βάλεις το ψυγείο, ποιος να παίρνει μπουκάλες του νερού" και διάφορα άλλα που δείχνουν ότι οι πολυταξιδεμένοι κύπριοι όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό έχουν κλειστά τα μάτια τους.
Ψάξτε στο Google για Drinking water fountains συνδέονται απευθείας με την παροχή και θα βρείτε μάλιστα και ορισμένα που είναι Vandal proof.
Ιδού ένα πολύ μικρό δείγμα ....

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι επαφές που έχω με κυπριακές εταιρείες που ενδιαφέρονται όχι μόνο απλά να προβάλουν αλλά και να κάνουν πραγματικό έργο για το περιβάλλον αυξάνονται συνεχώς.

Ιδιαίτερα μάλιστα το φθινόπωρο που πολλές εταιρείες ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τις εταιρείες στο εξωτερικό.
Σαν αποτέλεσμα αυτής τις δραστηριότητας βλέπετε για παράδειγμα ορισμένες διαφημίσεις εταιρειών με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αγοράστηκαν ποδήλατα για το προσωπικό, ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε στάθμευση ποδηλάτων στη Λευκωσία, έχουν γίνει καθαρισμοί παραλιών και αλυκών και το ενδιαφέρον συνεχίζεται.
Νομίζω ότι έφτασε πραγματικά η ώρα να προχωρήσει ο θεσμός είναι βήμα πιο κάτω και γι αυτό ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

1. Την ετοιμασία καλού έντυπου ενημερωτικού υλικού με πληροφορίες ειδικά για την Κύπρο και ιδέες για δράσεις.
2. Να προχωρήσουμε με μια μορφή αναγνώρισης – πιστοποίησης του συστήματος που εφαρμόζεται από μια εταιρεία. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα έχω ετοιμάσει ένα σετ με 10 απλούς κανόνες για διοργάνωση πράσινων συνεδρίων και είμαι σε συνεννόηση με εταιρείες όπως την IMH για να συμφωνήσουμε στην προώθησή τους.
3. Να προστεθούν όροι στις προσφορές κρατικών υπηρεσιών με απαιτήσεις προς αυτό τον τομέα. Αυτό πρέπει να πω ότι δοκίμασα να το προωθήσω πριν 2 χρόνια με τις Πράσινες Συμβάσεις με κάποια περίοδο χάριτος φυσικά, αλλά δεν τα "βρήκα" με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Μόλις όμως βρω την ευκαιρία θα το επαναφέρω.
4. Τον τελευταίο χρόνο έπαιρνα τηλεφωνήματα από εταιρείες που έψαχναν να βρουν δραστηριότητες να χρηματοδοτήσουν ή ΜΚΟ που έψαχναν χρηματοδότηση. Γι αυτό το λόγο έχω ετοιμάσει ένα ηλεκτρονικό mailing list όπου αν κάνετε εγγραφή θα παίρνετε τα αιτήματα των ΜΚΟ που αναζητούν χορηγούς. [Αν θέλετε να κάνετε εγγραφή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ή απλά να στείλετε ένα κενό email στο ecofunding+subscribe@googlegroups.com]

Τα πιο πάνω θα ήταν φυσικά έτοιμα μέχρι τώρα αν το γραφείο του Επιτρόπου ήταν στελεχωμένο.

Οι εμπειρίες μου με τα οικονομικά εργαλεία προώθησης των περιβαλλοντικών θεμάτων είναι πολύ καλές μέχρι τώρα και ιδιαίτερα η προσθήκη περιβαλλοντικών κριτηρίων στις Δημόσιες Συμβάσεις. Έτσι φτάσαμε τώρα στο σημείο όπου όλες οι εταιρείες που συνεργάζονται με το κράτος θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις νομικές τους απαιτήσεις σχετικά με τα θέματα ανακύκλωσης και απαγορευμένων ουσιών σε προϊόντα.

Αυτή την αγοραστική δύναμη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη χρησιμοποιούν ήδη για προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων, την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων "πράσινων" θέσεων εργασίας.

Με αυτό το σκεπτικό ετοιμάζω πρόταση προς τον Πρόεδρο της επιτροπής για την προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο το 2012.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα διοργανωθούν πολλά συνέδρια τα οποία μπορεί να είναι "Πράσινα", θα γίνονται πολλές μετακινήσεις και επομένως χρειαζόμαστε ποδήλατα, υβριδικά οχήματα και λεωφορεία, θα έχουμε πολλές διαμονές σε ξενοδοχεία στα οποία μπορούμε να θέσουμε περιβαλλοντικούς όρους όπως π.χ. συστήματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας για να διεκδικήσουν μέρος των διανυκτερεύσεων, μπορούμε να έχουμε γεύματα με βιολογικά προϊόντα και πολλά άλλα.

Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ανταποκριθούν σε ορισμένες από τις απαιτήσεις πιθανό να χρειαστούν και δανειοδότηση γι αυτό το λόγο θα έχω σε λίγες μέρες συνάντηση για να προωθήσουμε την επέκταση των "Πράσινων" δανείων με ευνοϊκούς όρους για υλοποίηση ορισμένων έργων.

Θα ήθελα για μια φορά ακόμη να τονίσω ότι μια εταιρεία μπορεί να επιδείξει την Εταιρική Περιβαλλοντική της Ευθύνη με:

• Τους όρους που βάζει στους συνεργάτες και προμηθευτές της π.χ. να ανακυκλώνουν
• Την έγνοια στις εσωτερικές διαδικασίες, τα κτίρια και τα οχήματα της εταιρείας π.χ. φωτισμός του κτιρίου, θερμομόνωση, μείωση της κατανάλωσης νερού
• Με τον σχεδιασμό των προϊόντων που προσφέρει και την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας π.χ. περιορισμό της εκπομπής ρύπων και σκόνης, σχεδιασμό της συσκευασίας προϊόντων
• Με τις καλές συνήθειες και την στήριξη που δίνει στο προσωπικό της για να αποκτήσουν πιο περιβαλλοντικά σωστές συνήθειες π.χ. αγορά οικολογικών καθαριστικών, εκπαίδευση και δωρεάν κάδου κομποστοποίησης, δωρεά ποδηλάτου
• Δράσης εκτός της εταιρείας π.χ. δεντροφυτεύσεις, καθαρισμοί, χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ κλπ

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Μαθητικές μπουκάλες νερού


Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου σε σχολεία άκουσα εκπαιδευτικούς να μου το αναφέρουν αλλά δεν έδωσα την απαιτούμενη σημασία, αλλά τώρα τελευταία αυτό γινόταν πιο συχνά μέχρις ότου οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου έγιναν πολύ πιεστικοί.

"Ο κάθε μαθητής στο σχολείο μας αγοράζει τουλάχιστο 2 μπουκάλες νερό την ημέρα" μου είπαν "γιατί τότε δε βάζετε ψυγεία νερού;" ήταν η ανόητη μου ερώτηση για να πάρω την απάντηση "δεν δέχεται η ιδιοκτήτρια της καντίνας".

Από τότε όποτε πήγαινα σε σχολείο ρωτούσα για τις μπουκάλες του νερού, αν έχουν ψυγεία νερού και αν τις ανακυκλώνουν.

Δεν βρήκα ψυγεία του νερού ούτε γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης. Σε ένα σχολείο είδα μόνο ένα βαρέλι δίπλα από τον κάλαθο όπου οι μαθητές έριχναν το υπόλοιπο νερό της μπουκάλας μέσα για πότισμα των κήπων, προτού τη ρίξουν στο κάλαθο.

Τα ψυγεία αυτά πρέπει να αγοραστούν με μεγάλη προσοχή όσον αφορά τις προδιαγραφές τους και να τοποθετηθούν σε χώρους όπου θα προστατεύονται από βανδαλισμούς.

Παράλληλα θα πρέπει οι εταιρείες που εμπορεύονται το εμφιαλωμένο νερό σε σχολεία να αναλάβουν την ευθύνη της συλλογής και ανακύκλωσης των μπουκαλιών νερού.

Η Κύπρος υποφέρει σοβαρά από τα θέματα αποβλήτων τα πλαστικά είναι από τη μια από τα χειρότερα είδη αποβλήτων λόγω της μακροζωίας τους αλλά έχουν και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ανακυκλώνονται πάρα πολύ εύκολα.

Ο τομέας της παιδείας έχει μια ευκαιρία να δώσει για ακόμη μια φορά το καλό παράδειγμα όσον αφορά το περιβάλλον.


Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Ζωολογικός Κήπος Λάρνακας

Υπ. Γεωργίας:

"Έχω λάβει φωτογραφίες από το ζωολογικό κήπο Λάρνακας οι οποίες με έχουν ανησυχήσει για το περιεχόμενο τους.

Σας παρακαλώ όπως με ενημερώσετε αν ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος έχει άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας."

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Διευθυντής Ενέργειας προς τον Επίτροπο

[Βρήκα το τεύχος του Μάρτη 2009 του ΕΤΕΚ στο διαδίκτυο. Εκεί δημοσίευσαν στη σελίδα 16 το χαιρετισμό που έκανα τον Ιανουάριο του 09 στην ημερίδα της υπηρεσίας ενέργειας, τον ανάρτησα την ίδια μέρα στο Blog και τον είχα δημοσιοποιήσει 2 μέρες μετά. Στη σελίδα 12 δημοσιεύεται και η επίσημη θέση του ΕΤΕΚ για τα θέματα ενέργειας /εκπομπών. Επομένως όλος αυτός ο θυμός πιο κάτω είναι γαι το χαιρετισμό που έκανα στο συνέδριο τους ενώπιον του Υπουργού ο οποίος σηκώστηκε και με διόρθωσε για το τι θα γίνει στο Προεδρικό. ΟΚ "I will be back"]

11 Ιουνίου 2009
κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου , Επίτροπο Περιβάλλοντος
Θέμα: Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα
Με κατάπληξη διαπιστώνω ότι πολλής λόγος γίνεται σήμερα για υποτιθέμενη κρατική αδράνεια και αδιαφορία, για μη ανάληψη πρωτοβουλιών και απουσία δραστικών μέτρων εκ μέρους των αρμόδιων Αρχών όσον αφορά τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Η κατάπληξη δε, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν τέτοιου είδοuς κριτική, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΤΕΚ τον περασμένο Μάρτιο, εκφράζεται από ευυπόληπτους πολίτες που οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες του κράτους στο τομέα αυτό, όχι μόνο δεν είναι ισχνές αλλά συνεχείς, άμεσες και δραστικές.
Η εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και 2006/32 για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίας και η μεταφορά τους στην εθνική νομοθεσία έχει θέσει ξεκάθαρα την υποχρέωση της Κύπρου για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων ασφαλώς και των φορέων του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Όσον αφορά την οδηγία 2002/91 που ρυθμίζει την Πιστοποίηση της Ενεργειακής Απόδοση των κτιρίων και την υποχρεωτική Επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με μια σειρά Νόμων, Κανονισμών και Διαταγμάτων. Τα υπό αναφορά νομοθετήματα θέτουν ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις των δημοσίων κτιρίων οι οποίες ορίζουν ότι:
• Όλα τα νέα Δημόσια Κτίρια και τα υφιστάμενα Δημόσια Κτίρια συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας άνω των 1000τμ που υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο εκδίδεται από ειδικευμένο εμπειρογνώμονα και καταχωρείται στο Μητρώο ΠΕΑ της Υπηρεσίας Ενέργειας.

• Από Ιανουαρίου 2010 όλα τα υφιστάμενα Δημόσια Κτίρια συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας άνω των 1000τμ που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό προσώπων θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο εκδίδεται από ειδικευμένο εμπειρογνώμονα και καταχωρείται στο Μητρώο ΓιΕΑ της Υπηρεσίας Ενέργειας και τοποθετείται σε ευδιάκριτη από το κοινό θέση.

• Όλα τα Δημόσια Κτίρια που διαθέτουν συστήματα κλιματισμού ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης των 12kW, καθώς και τα συστήματα κλιματισμού που αθροιστικά η ωφέλιμη ισχύς τους σε ένα κτίριο υπερβαίνει τα 50kW θα πρέπει να επιθεωρούνται από επιθεωρητή μηχανολογικών εγκαταστάσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα που καθορίζονται στο εκάστοτε περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (Επιθεώρηση Συστημάτων Κλιματισμού) Διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Με βάσει τις εξουσίες που παρέχονται στην αρμόδια Αρχή, η Υπηρεσία Ενέργειας έχει ήδη ενεργοποιήσει μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου όλων των νεοανεγειρόμενων δημόσιων κτιρίων όσον αφορά τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης για τις ελάχιστες απαιτήσεις θερμομόνωσης κελύφους, ενώ συμμετέχει ενεργά σε συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα σχεδιαζόμενα νέα κτίρια με στόχο να εισηγηθεί και να επισημάνει τα μέτρα που θα πρέπει εξαρχής να ληφθούν ούτως ώστε τα νέα δημόσια κτίρια να εξασφαλίζουν ψηλή ενεργειακή κατηγορία (Α) στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που θα εκδοθεί.
Παράλληλα, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των υποψήφιων Ειδικευμένων Εμπειρογνωμόνων που θα εκδίδουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την πλήρη εφαρμογή του Νόμου 142(1) του 2006 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η Υπηρεσία Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει από το Μάιο του τρέχοντος έτους σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στα οποία περιλαμβάνεται εκπαίδευση ικανοποιητικού αριθμού δημόσιων λειτουργών και λειτουργών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Όσον αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σημειώνεται ότι εδώ και τέσσερις περίπου μήνες το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εργοδοτήσει μηχανικό αποκλειστικά για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στον οποίο έχει ανατεθεί η μελέτη και εφαρμογή των βέλτιστων τρόπων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου.
Ταυτόχρονα για ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των εμπλεκομένων με το θέμα μηχανικών και μελετητών, η Υπηρεσία Ενέργειας έχει εκδώσει μια σειρά ενημερωτικών και συμβουλευτικών οδηγών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, την επιθεώρηση και σωστή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, οι οποίοι διατίθενται δωρεάν στο κοινό. Οι υπό αναφορά εκδόσεις, τα σχετικά νομοθετήματα καθώς και όλα τα θέματα και οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την εφαρμογή της οδηγίας 2002/91 σε εθνικό επίπεδο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να έχει άμεση, πλήρη και σωστή ενημέρωση.
Η οδηγία 2006/32 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τις ενεργειακές υπηρεσίας μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία στις 26 Μαρτίου 2009, με τη ψήφιση του Περί Ενεργειακής Απόδοσης κατά την Τελική Χρήση και τις Ενεργειακές Υπηρεσίες Νόμο του 2009 -Ν.31(ί)/2009, ενώ αναμένεται σύντομα η έκδοση σχετικών κανονισμών και διαταγμάτων για την πλήρη εφαρμογή της. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή απόδοση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον lούνιο του 2007, έχουν καθοριστεί τα μέτρα που υιοθετεί η Κύπρος ειδικά για το Δημόσιο Τομέα οποία περιλαμβάνουν:
• Την υιοθέτηση των προνοιών του σχεδίου δράσης για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και την ενσωμάτωση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις προδιαγραφές που τίθενται για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και σαν κριτήριο κατά την αξιολόγηση σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων καθώς και στις απαιτήσεις για την αγορά αποδοτικών ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών Α κατηγορίας, Energy Star γραφειακός εξοπλισμός, λάμπες φθορισμού κλπ).
• Την εφαρμογή των προνοιών της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την Πιστοποίηση της Ενεργειακής Απόδοση των κτιρίων και την υποχρεωτική Επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης στα δημόσια κτίρια
• Τη συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου στο Σχέδιο Παροχής Χορηγιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, για επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης και ΑΠΕ στο δημόσιο τομέα, με διαθέσιμο ποσό
900,000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα δε με την εν λόγω οδηγία, ο Δημόσιος Τομέας καλείται να διαδραματίσει παραδειγματικό ρόλο όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες του και να γνωστοποιεί, τόσο στους απλούς πολίτες αλλά και στις ιδιωτικές εταιρείες, τις δράσεις που έλαβε και την εξοικονόμηση ενέργειας που πέτυχε από την εφαρμογή τους, όπως επίσης και να παρέχει κατάλληλους μηχανισμούς, για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τόσο μεταξύ των κρατικών φορέων, όσο και προς τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Ενέργειας είχε ζητήσει τον Αύγουστο του 2008 με εγκύκλιο επιστολή της τον ορισμό Λειτουργών Εξοικονόμησης Ενέργειας στα κτίρια του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, με σκοπό να εκπαιδευτούν ούτως ώστε πρόσθετα με τα καθήκοντά τους, να είναι σε θέση να αναλάβουν δράση και να συντονίσουν τις ενέργειες για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα Δημόσια Κτίρια και να ενημερώνουν σχετικά την Υπηρεσία Ενέργειας αλλά και τους πολίτες δημοσιοποιώντας τις δράσεις αυτές και την εξοικονόμηση ενέργειας που έχει επιτευχθεί στην ετήσια ημερίδα εξοικονόμησης ενέργειας που διοργανώνει η Υπηρεσία Ενέργειας, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου, με ανοιχτή πρόκληση προς το κοινό και τις ιδιωτικές εταιρείες.
Η πρώτη ημερίδα, στην οποία είχατε απευθύνει χαιρετισμό και συγχαρήκατε την Υπηρεσία Ενέργειας για την ανάληψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 16 Ιανουαρίου 2009, κατά την οποία η υπήρξε μαζική προσέλευση των λειτουργών εξοικονόμησης ενέργειας και πλήθος άλλων ενδιαφερόμενων και περιελάμβανε μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των λειτουργών για απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια αλλά και για μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που οδηγούν σε μεγαλύτερες εξοικονομήσεις ενέργειας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συμμετοχής στο σχέδιο Παροχής Χορηγιών. Λεπτομερές εκπαιδευτικό και διαφωτιστικό υλικό, καθώς το σύνολο των 14 ενημερωτικών εντύπων και των οδηγών που εκδίδει κάθε χρόνο η Υπηρεσία Ενέργειας διανεμήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους. Επισυνημμένα βρίσκονται όλα τα ενημερωτικά έντυπα του προηγούμενου έτους, εν αναμονή της εκτύπωσης της νέας σειράς των εντύπων για το 2009.
Οι 229 λειτουργοί εξοικονόμησης ενέργειας του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα είναι σήμερα οι πρεσβευτές των προσπαθειών για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους διάφορους φορείς που εκπροσωπούν και έχουν αναλάβει δράση και πρωτοβουλία για εφαρμογή απλών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και μέτρων χαμηλού και ψηλού κόστους σε κάθε κυβερνητικό κτίριο.
Παράλληλα έχουν αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών των Τμημάτων!Υπηρεσιών τους όσον αφορά τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας για τα Δημόσια Κτίρια ενώ τους έχει ανατεθεί η ευθύνη για την ετοιμασία ετήσιας έκθεσης καταγραφής μηνιαίων ενεργειακών καταναλώσεων (ηλεκτρισμού και άλλων καυσίμων) και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που θα υποβάλλεται στην Υπηρεσία Ενέργειας τη 15η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, το περιεχόμενό της οποίας θα αξιολογείται και θα δημοσιοποιείται κατά την ετήσια ημερίδα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Όλο το εκπαιδευτικό υλικό και τα έγγραφα που σχετίζεται με την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα καθώς και οι ανακοινώσεις που εκδίδει η Υπηρεσία Ενέργειας προς τους Λειτουργούς Εξοικονόμησης Ενέργειας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες.
Εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς σε τι ωφελεί να γίνεται λόγος για υποτιθέμενη αδιαφορία εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, όταν η αρμόδια για το θέμα Υπηρεσία Ενέργειας, του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, έχει αναλάβει σημαντική δράση ειδικά για το Δημόσιο Τομέα, που όχι μόνο δεν απέχει από τις απαιτήσεις των σχετικών Ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά τις υπερβαίνει. Η ανταπόκριση των Δημοσίων φορέων, διορίζοντας 229
λειτουργούς εξοικονόμησης ενέργειας παγκυπρίως καθώς και η συμμετοχή δημοσίων λειτουργών στα σεμινάρια Ειδικών Εμπειρογνωμόνων για τη πιστοποίηση των κτιρίων καταδεικνύουν ότι ο εξαναγκασμός και η επιβολή προστίμων δεν αποτελούν το μέσο επούλωσης των ενεργειακών πληγών του Δημόσιου Τομέα.
Ο σωστός συντονισμός, η επαρκής ενημέρωση, η αλλαγή νοοτροπίας της διοίκησης και των εργαζομένων, η καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης, η ανάληψη ευθυνών και η μετατροπή της ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας σε προσωπική ευθύνη αποτελεί σήμερα το θεμέλιο λίθο για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Η ορθή ανάδειξη των ενεργειών των αρμοδίων Αρχών και η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί θεωρώ υποχρέωση όλων εμάς που προωθούμε τις προσπάθειες για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη διαμόρφωση πρότυπων ενεργειακών συμπεριφορών.
Τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Ενέργειας και του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου καθώς και εγώ προσωπικά, παραμένουμε πάντοτε στη διάθεση σας αλλά στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη επιθυμεί να έχει πλήρη και σωστή ενημέρωση για την ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζει η Κύπρος όσον αφορά την Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλους τους τομείς.

Με τιμή,
Σόλων Κασίνης
για Γενικό Διευθυντή
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Συντακτικής Επιτροπής του Ενημερωτικού Δελτίου ΕΤΕΚ

Θόρυβος - Κέντρο Υγείας Αγλαντζιάς

Προς Υπ. Συγκοινωνιών:
Οχληρία από το κεντρικό σύστημα κλιματισμού στο Κέντρο Υγείας Αγλαντζιάς

Έχω γίνει δέκτης εντόνων παραπόνων από πολίτες που διαμένουν πλησίον του Κέντρου Υγείας Αγλαντζιάς για οχληρία που δημιουργείται από τους κομπρεσόρους του Κέντρου αφού υποβαθμίζεται σοβαρά η ποιότητα ζωής από το συνεχή θόρυβο μαζί με απειλές ότι αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί θα προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τέτοια παράπονα θορύβου παίρνω συχνά από έργα που κάνουν ιδιώτες αλλά θεωρώ ότι δεν είναι σωστό ένα κυβερνητικό έργο και μάλιστα στον τομέα της υγείας να προκαλεί τόσα προβλήματα.

Υπάρχει αρκετή αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών για το θέμα από το 2007 με διάφορες εισηγήσεις και μετρήσεις, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει αληθινή πρόθεση για επίλυση του προβλήματος και από ότι έχω αντιληφθεί από άλλες μου εμπειρίες, λύση υπάρχει και θα πρέπει να προωθηθεί σύντομα.

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

Πόλη του 21ου Αιώνα

Στα 3 μου λεπτά πριν τη συζήτηση για την Πόλη του 21ου Αιώνα στο ΔΗΣΥ που είναι απόψε στις 7.30 θα αναφερθώ στα πιο κάτω:
• Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι για εύκολη μετακίνηση στην πόλη και εκτενές δίκτυο Μέσων Μαζικών Μεταφορών
• "Πράσινες Διαδρομές" για πεζούς και ποδήλατα για γρήγορη και ασφαλισμένη πρόσβαση π.χ. σε γήπεδα, σχολεία, πάρκα και χώρους πρασίνου, εμπορικά κέντρα κλπ.
• Ασφαλισμένη διαδρομή για να μπορούν οι μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία. Αυτό περιλαμβάνει προστασία από τα αυτοκίνητα με περιτοίχισμα στα πεζοδρόμια και υπέργειες διαβάσεις
• Προγραμματισμένη τοπική εμπορική ανάπτυξη και πρόσβαση σε πεζούς και ποδηλάτες προς τα καταστήματα, έστω και με χώρους στάθμευσης, για να μην χρειάζονται οι πολίτες να πηγαίνουν μακριά για είδη καθημερινής ανάγκης. BUY LOCAL
• Προστασία στο φυσικό δάσος και πράσινο στην περιοχή. Πλατείες, ανοικτοί χώροι και πάρκα και διατήρηση ενός ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο της πόλης.
• Καθαρή χωροθέτηση τουριστικών περιοχών και κέντρων αναψυχής.
• Δεντροφυτεύσεις και μέτρα (π.χ. ηχοπετάσματα) για προστασία από τη σκόνη, τη μόλυνση και το θόρυβο από διερχόμενα αυτοκίνητα.
• Κατάργηση του θεσμού της Μεμονωμένης Κατοικίας, περιορισμό της επέκτασης της οικιστικής περιοχής και αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες για ανέγερση οικοδομών

Και όταν έχω χρόνο: Ενέργεια, νερό , απόβλητα, λύματα, ποιότητα του αέρα

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009

Μπουκάλια νερού σε σχολεία

Μέρος επιστολής προς Υπουργό Παιδείας:
....
Από ότι έχω πληροφορηθεί κάθε μαθητής από τους 101700 των δημοσίων σχολείων αγοράζει τουλάχιστο ένα μπουκάλι νερό κάθε μέρα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την οικονομική επιβάρυνση των παιδιών αλλά και την παραγωγή τεραστίων ποσοτήτων αποβλήτων.
.......
Θα ήθελα να σας εισηγηθώ όπως τοποθετηθούν στα σχολεία μικρά ψυγεία νερού για τους μαθητές. Το κόστος είναι χαμηλό και το κέρδος για το περιβάλλον πολύ μεγάλο.
...
Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς των προμηθευτών και ίσως πιο έντονες αντιδράσεις από τους κυλικειάρχες όμως η συνήθεια αυτή θα πρέπει να αλλάξει.

[Κάθε φορά που πήγαινα σε σχολείο έκανα ερωτήσεις για τις μπουκάλες:
* είναι πιο πολλές από ότι γραφω
* δεν δέχονται οι καντινιέριδες να μπουν ψυγεία νερού
* δεν ανακυκλώνονται]

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Ζώα σε τσίρκο 2 - Η απάντηση του Υπουργού

[Η επιστολή μου:Ζώα σε Τσίρκο]
Αναφέρομαι στην επιστολή σας με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2009, σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Τόσο το ίδιο το Υπουργείο, όσο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, συμμεριζόμαστε τη θέση σας σχετικά με τη χρήση ζώων στα τσίρκα, ή σε άλλες δραστηριότητες που έχουν στόχο τη ψυχαγωγία του κοινού. Κρίνουμε ότι, η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιεσδήποτε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις είναι πλέον αχρείαστη, αφού τα μέσα εκπαίδευσης, φροντίδας, ή μετακίνησης τους, είναι αμφίβολο κατά πόσο έχουν ως πρώτιστο μέλημα την ευημερία και προστασία των ζώων αυτών.
Για τους πιο πάνω λόγους το Υπουργείο έχει πάρει την απόφαση όπως προχωρήσει στη λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την απαγόρευση της χρήσης ζώων σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες, είτε αυτές αφορούν τσίρκο, ή άλλου είδους παραστάσεις. Ήδη, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες συνεργάζονται με στόχο την ολοκλήρωση του πλαισίου που θα διέπει τη ρύθμιση αυτή, κάτι που ευελπιστούμε να γίνει στο άμεσο μέλλον.
Σημειώνεται ωστόσο ότι, μέχρι σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί οποιοιδήποτε ειδικοί Κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την προστασία των ζώων στα τσίρκα. Αυτό που υπάρχει σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται και από την Κύπρο, είναι ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1739/2005, ο οποίος καθορίζει τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν τη μετακίνηση των ζώων τσίρκου στη χώρα όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένο και την κράτηση αρχείου με τα ζώα που κατέχει, τα πιστοποιητικά CITES, αν απαιτούνται, καθώς και στοιχεία σχετικά με τους σταθμούς περιοδείας του.
Όσον αφορά τα σημεία που θίγεται σχετικά με την πρόκληση οχληρίας στις περιοχές που λειτουργούν τα τσίρκα, επιθυμώ να σας αναφέρω ότι με την απαγόρευση της χρήσης ζώων, δεν θα προκύπτουν τα περισσότερα από τα προβλήματα στα οποία αναφέρεστε. Για τα θέματα κυκλοφοριακής συμφόρησης που προκαλούνται, άποψη μας είναι ότι, αυτά θα πρέπει να τυγχάνουν ολοκληρωμένης προσέγγισης από τις εμπλεκόμενες Τοπικές Αρχές, πριν τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας για την εγκατάσταση του τσίρκου.

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Καταστροφή στην Αντρολύκου

Χτές πήρα τηλεφωνήματα ότι μηχανήματα είχαν κινηθεί προς τις σπηλιές που είναι οι νυκτερίδες στο φαράγγι της Αντρολύκου. Δημιουργήθηκε πολλή αναστάτωση αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.
Σήμερα όμως πάλι πήρα μηνύματα για την περιοχή.
Ξεσήκωσα όλους όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το θέμα περιλαμβανομένου και του υπουργού.
Στάλεικε λειτουργός επί τόπου ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πράγματι τα μηχανήματα άρχισαν να ετοιμάζουν το έδαφος για εκρήξεις ακριβώς πάνω από το πανέμορφο και προστατευόμενο φαράγγι της Αντρολύκου όπου είναι και η σπηλιά με τις νυκτερίδες. Έχουν ήδη κάνει μεγάλη ζημιά ....
Οι Οικολόγοι της Πάφου είχαν ήδη στείλει εκεί τα κανάλια από το πρωί.

Το λάθος είναι ότι για κάποιο ανεξήγητο λόγο έχει δοθεί άδεια για επέκταση της λατομεικής ζώνης από την υπηρεσία περιβάλλοντος!

Η πρώτη νυχτερίδα σε BatBox

Η πρώτη νυχτερίδα που εγκαταστάθηκε σε ειδικό batbox στην Κύπρο


Η νυκτερίδα είναι αρσενική, ενήλικας της οικογένειας Pipistrellus kuhli
Η φωτογραφία είναι του Χάρη Νικολάου του Τμήματος Δασών

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Συνέδριο "Πράσινη Ενέργεια"

Αγαπητοί φίλοι,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου έχετε κάνει για να χαιρετίσω το συνέδριό σας δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία να θυμίσω σε όλους πόσο επίκαιρο είναι αυτές τις μέρες το περιβάλλον γενικά, αλλά και το θέμα της ενέργειας με τις αντιδράσεις που ακούγονται σχετικά με την αύξηση του 3% στους λογαριασμούς μας.
Μια κατάσταση στην οποία φτάσαμε επειδή όλοι έχουν κλειστεί πίσω από τις νομικές αρμοδιότητες τους με ακριβώς τις ίδιες δικαιολογίες που λέγονται για το νερό και όλοι ξέρουμε πολύ καλά που μας κατάντησε αυτή η λογική.
Τα θέματα ενέργειας δε διαφέρουν από το νερό γιατί δεν είναι μόνο με ένα μέτρο μιας υπηρεσίας που θα πάμε μπροστά, αλλά από μια σειρά από μέτρα, πρακτικές και νομοθετήματα που χρειάζεται κάποιος που νοιάζεται για τον τόπο του να τα προωθήσει.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές και η αλλαγή του καυσίμου στις γεννήτριες της ΑΗΚ είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που αφορούν τη σωστή διαχείριση της παραγωγής και χρήσης ηλεκτρισμού.
Δε θα αναφερθώ στην επιλογή του καυσίμου γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα αντί να τύχει σοβαρής επιστημονικά τεκμηριωμένης ανάλυσης και δημόσιας διαβούλευσης, έχουμε πρωτοτυπήσει παγκόσμια αφού το παρακολουθήσαμε από τηλεοράσεως και εν μέσω δηλώσεων από πολιτικούς.
Όσον αφορά το θέμα της εξοικονόμησης, οι υποδείξεις από την ΕΕ είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε σημασία κυρίως στην πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας και στο τρόπο που κτίζουμε τα κτίρια μας.
Εδώ να αναφέρω ότι μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά της οδηγίας 32 του 2006 για την Ενεργειακή Απόδοση είναι και η υποχρέωση του Δημόσιου τομέα να μεριμνήσει ούτως ώστε "να επιτελεί υποδειγματικό ρόλο στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας". Το ερώτημα είναι αν έστω και τώρα ελέγξουμε τα νέα κτίρια που κατασκευάζει ή προτίθεται να κατασκευάσει ο Δημόσιος τομέας υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι αυτά θα είναι υποδειγματικά;
Αλλά από την άλλη, πόσο υποδειγματικά μπορεί να θεωρούνται τα κτίρια που με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία μπορεί να είναι και εξολοκλήρου από γυαλί αφού για ανεξήγητους λόγους αφαιρέσαμε το γενικό συντελεστή θερμομόνωσης;
Έχουμε μάλιστα επιδείξει και την απόλυτή μας εμπιστοσύνη στις εταιρείες ανάπτυξης ότι θα κατασκευάσουν τα κτίρια τους με βάση τα σχέδια που θα υποβάλουν για τις άδειές τους και έτσι δεν θεωρήσαμε αναγκαία την ύπαρξη ουσιωδών ελέγχων στη σχετική νομοθεσία.
Να υπενθυμίσω ότι οι μεγάλες ανακαινίσεις κτιρίων έχουν τραβήξει την προσοχή στις πλείστες χώρες της ΕΕ εφόσον θεωρείται ως ένα από τα πιο καλά Πράσινα Μέτρα αναζωογονήσεως της οικονομίας.
Έχουν λεχθεί πολλά μέχρι τώρα για το θέμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταικών και δεν θέλω να επεκταθώ πέραν από το να επαναλάβω ότι έχουμε μείνει πίσω και να υπενθυμίσω ότι έχουμε φτάσει σε αυτά τα περιβαλλοντικά χάλια σαν πλανήτης γιατί όποτε η απόφαση ήταν μεταξύ οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος πάντα κέρδιζαν και στην Κύπρο ακόμη κερδίζουν, τα λεφτά.
Πριν ακριβώς ένα χρόνο είχα κάνει την εισήγηση να υπάρχει υποχρεωτική πρόνοια σε νέες κατοικίες για τη μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακού θερμοσίφωνα. Μέχρι τώρα έχω πάρει θετικές τοποθετήσεις από τους διάφορους φορείς και ελπίζω ότι κάποτε θα προχωρήσει.
Ένας άλλος τρόπος προώθησης των ΑΠΕ, είναι και η προσφορά επιλογής στον καταναλωτή να αγοράζει πράσινη ενέργεια στα υποστατικά του.
Ο νόμος 162 του 2006 που είναι βασισμένος στην Οδηγία 2002/77/ΕΚ προσφέρει ακριβώς αυτό το απαραίτητο νομικό πλαίσιο πιστοποίησης, ούτως ώστε να μπορέσει η ΑΗΚ, μέσω δικών της επενδύσεων και τιμολογιακών ρυθμίσεων να προσφέρει αυτή την επιλογή στους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές της.
Στις 4 του Ιούνη, παραμονή της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος η ΔΕΗ στην Ελλάδα εξήγγειλε ένα εκτενές περιβαλλοντικό πρόγραμμα με επενδύσεις €7.1 δις εκ των οποίων τα €2 δις θα ξοδευτούν σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μέχρι το 2014.Στην Κύπρο δυστυχώς οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί και ιδιαίτερα η ΑΗΚ, δεν έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ούτε ακόμη και σαν μέρος της Εταιρικής Περιβαλλοντικής τους Ευθύνης.
Αν για παράδειγμα η ΑΗΚ προχωρήσει με επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε η μέθοδος τιμολόγησης πράσινης Ενέργειας θα δώσει στην ΑΗΚ τη δυνατότητα να ανακτήσει γρήγορα το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο φυσικά θα βελτιώνεται συνεχώς όσο προχωρεί η τεχνολογία και αυξάνεται το ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.
Με τη σωστή διαβούλευση ο πρώτος πιθανός πελάτης μπορεί να είναι η κυβέρνηση και άλλες Δημόσιες Αρχές, όπου μέσα στα πλαίσια των "Πράσινων Συμβάσεων" θα μπορούν να αγοράζουν ένα ποσοστό για παράδειγμα "Πράσινης Ενέργειας".Τέτοια παραδείγματα είναι επίσης οι σταθμοί αφαλάτωσης και τα γήπεδα γκολφ αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το καλό τους περιβαλλοντικό προφίλ.
Σχετική εισήγηση έχω κάνει και στην ΑΗΚ από το περασμένο Δεκέμβριο αλλά δεν έχω πάρει ακόμη γραπτή απάντηση.
Κλείνοντας θέλω να πω για ακόμη μια φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων και όλων των πολιτών. Άλλωστε το σύνθημα είναι "σκέφτου παγκόσμια, δράσε τοπικά"
Σας ευχαριστώ,
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Επίτροπος ΠεριβάλλοντοςHttp://perivallon.eu

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009

Ο Αχιλλέας Αχιλλέως έφυγε ...

Τον Αχιλλέα τον γνώρισα πριν 2 χρόνια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις Βρυξέλλες και από τότε άρχισε η φιλία και η συνεργασία μας.

Η πρώτη απόπειρα ήταν η δημιουργία του συλλογικού συστήματος στην επαρχία Λάρνακας μεταξύ των Δήμων και Κοινοτήτων για την εφαρμογή του περί σκύλων νόμου και τη δημιουργία καταφυγίου. Παρά το γεγονός όμως ότι αυτό ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και την στήριξη όλων για διάφορους λόγους αυτό ναυάγησε μετά.

Μετά η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην διοργάνωση ενός αυτόνομου καταφυγίου με βάση τις δυνάμεις του συνδέσμου και την βοήθεια της κυβέρνησης.
Ο Αχιλλέας ακούραστα έψαχνε για χώρο, συζητούσαμε στρατηγικές και τρόπους προώθησης της ιδέας με τις ώρες.
Τελικά βρέθηκε ο πρώτος χώρος, εξασφαλιστήκαν με πολλή κόπο και οι συναινέσεις και φτάσαμε στο τελευταίο βήμα αυτής της διαδικασίας που ήταν να δοθεί η γη στο σύνδεσμο.

Λίγο μετά από αυτό ο Αχιλλέας ζήτησε να με δει στο γραφείο μου.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη μας τη συνάντησή όπου ήρεμα και χωρίς πολλά λόγια μου εξήγησε το πρόβλημα υγείας του και με παρακάλεσε να κινηθούμε πιο γρήγορα γιατί ήθελε να προλάβει το καταφύγιο προτού έρθει το τέλος "θέλω να το κάνω πριν πεθάνω" μου είπε.

Μαζί σπρώχναμε υπουργούς και λειτουργούς όσο μπορούσαμε αλλά την τελευταία φορά που τον συνάντησα κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνουμε ακόμη πιο γρήγορα.

Πριν λίγες μέρες τον ειδοποίησα ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα του επόμενου υπουργικού συμβουλίου αλλά δυστυχώς δε πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία του.

Φίλε Αχιλλέα,
Έχεις εργαστεί σκληρά γι αυτό που πιστεύεις, έχεις βάλει γερά θεμέλια και πιστεύω ότι ο όλος αυτός ο κόπος που έχεις κάνει θα αποδώσει σύντομα.
Αν και λίγος, υπάρχει κόσμος με κοινές έγνοιες και αγάπη για τα ζώα και ελπίζω ότι ανάμεσά τους θα βρεθούν άξιοι συνεχιστές του έργου σου.

Φίλε μου, καλό σου ταξίδι
Αιωνία σου η μνήμη …

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

Ξανά στο Κάβο Γκρέκο

Νέες φωτογραφία από το σκυβαλότοπο και την περιοχή. Μετά από την τελευταία επίσκεψη και τους όρους που τέθηκαν, τώρα έχει περιφραχτεί ο χώρος, τα πιο πολλά σκουπίδια είναι σκεπασμένα με χώμα και έχει ασφάλεια.
ΏΜΟΣ, τα λύματα μόνο από λιποπαγίδες τώρα, έχουν γίνει λίμνη που έφτασε σχεδόν στη θάλασσα και ακόμη υπάρχουν φωτιές!
Αυτός είναι και ο δρόμος που θα πάρετε για να επισκεφθείτε τις θαλασσινές σπηλιές ...


Για μεγέθυνσή πατάτε εδώ

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Είσαι πατριώτης;

5η Ιουνίου 2009 – Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Πριν λίγες μέρες το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ, ο οργανισμός του οποίου ηγείται ο πρώην Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, ανακοίνωσε ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών υπολογίζεται ότι επί του παρόντος χάνουν τη ζωή τους 300 000 άνθρωποι το χρόνο και ότι το 2030 ο αριθμός των πληγέντων θα είναι 600εκ άνθρωποι με ένα οικονομικό κόστος των 300δις δολαρίων. Δυστυχώς κάθε νέα πρόβλεψη είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Από την εμφάνιση του πολιτισμού στη γη, ποτέ πριν ο άνθρωπος δεν είχε δράσει πιο καταστροφικά όσο τα τελευταία 100 χρόνια, με τα πρώτα σοβαρά πλήγματα να επιφέρονται στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης και να εντείνονται τα τελευταία 50 χρόνια.

Από το 1990 οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον. Ακολούθησε η διάσκεψη του Ρίο, το πρωτόκολλο του Κυότο και πολλές άλλες συμβάσεις, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση με την Κύπρο να βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο του πλανήτη και να προβλέπονται για τον τόπο μας μέγιστες καλοκαιρινές θερμοκρασίες αυξημένες κατά 50C, τροπικές νύκτες με έντομα και ασθένειες, μείωση της βροχόπτωσης και άλλα δεινά.

Η Κύπρος, με το μεσογειακό της κλίμα, διαθέτει ένα εντυπωσιακό περιβαλλοντικό πλούτο, που καταστρέφεται όμως καθημερινά όχι μόνο λόγω των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και της απληστίας. Είναι απούσα η έγνοια για τις γενεές που ακολουθούν και φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα ζωής στα υπόλοιπα όντα του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον ανάμεσα στους πολίτες έχει αυξηθεί, όπως έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις τους από τον κρατικό μηχανισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί κάνουν εξαιρετική δουλειά με τους μαθητές, και τα ΜΜΕ έχουν πλέον καθημερινές αναφορές για περιβαλλοντικά θέματα

Είναι όμως χρόνια που με βασανίζει πολύ το ερώτημα του πατριωτισμού και μου είναι δύσκολο να κατανοήσω κάποια πράγματα. Ο στρατιώτης πηγαίνει στον πόλεμο έτοιμος να θυσιαστεί για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Τι είναι ακριβώς αυτό που υπερασπίζεται;

Όποια επεξήγηση του όρου "πατρίδα" κι αν ψάξετε, θα βρείτε αναφορές στο πάτριο έδαφος, στον τόπο που γεννήθηκε κάποιος, στην κοινή κληρονομιά, στις κοινές αξίες. Όλα περιλαμβάνουν και τον περιβάλλοντα χώρο, το περιβάλλον της πατρίδας μας.

Όποιος αγαπά τον τόπο του και είναι αληθινός πατριώτης θα πρέπει επομένως να προστατεύει και να υπερασπίζει και το περιβάλλον της χώρας του είτε είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση είτε όχι.

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

HOME - Απόψε η απίθανη ταινία

5 Ιουνίου, παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα προβληθεί στις 19:45 στο K-Cineplex Mall στη Λευκωσία η ταινία του Arthus Bertrand (με τις υπέροχες φωτογραφίες από ψηλά ..) ταυτόχρονα σε όλο το κόσμο.


In 200,000 years on Earth, humanity has upset the balance of the planet, established by nearly four billion years of evolution. The price to pay is high, but it's too late to be a pessimist: humanity has barely ten years to reverse the trend, become aware of the full extent of its spoliation of the Earth's riches and change its patterns of consumption.
More than a movie, HOME will be a major event all over the globe : for the first time ever, a film will be released on the same day in over 50 countries and on every format : movie theatres, TV, DVD and Internet.

On June 5th we all have a date with the planet !
http://www.home-2009.com
http://www.ppr.com

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

1000 κότες, οι ψύλοι και 2 δημάρχοι

Αυτές είναι οι χτεσινές μου περιπέτειες:
(1) Δήμαρχος 1 - Τηλέφωνο από μια κυρία από μια μεγάλη πόλη
" ..... (μια πολύ γνωστή επιχείρηση) θα χτίσει δίπλα από το σπίτι μου και θα κάνουν και ΧΧΧ μα πως εν δυνατόν να γίνει έτσι μες στα σπίτια; "
- Δε νομίζω να επιτρέπεται αυτά πηγαίνουν σε βιοτεχνικές ζώνες πλέον όχι στα σπίτια
" ... ακριβώς πήρα τηλέφωνο τον Δήμαρχο και τον ρώτησα και είπε μου να μην ανησυχώ αλλά .."
- Και γιατί σου είπε έτσι;
" είπε μου ότι δεν ξέρει τι θα χτίσουν, να περιμένουμε να κτιστεί για να δούμε τι είναι και αν χρειαστεί να τους βάλει να κάμουν και περιβαλλοντική μελέτη"

(2) Δήμαρχος 2
" Μα κύριε Θεοπέμπτου νομίζεις εν εύκολο; Δεν έχουμε λεφτά να ξοδεύουμε για το σκυβαλότοπο, έχουμε πρόβλημα πετάσσουν μέσα όλων των ειδών τα πράγματα.... πριν λίγες μέρες κάποιος πέταξε 1000 κοτόπουλα!"

(3) Η πιο ωραία ιστορία που την άκουσα χτες και ντράπηκα !
Στην περιοχή Μάμμαρι - Δένειας έχει μια τεράστια νεκρόπολη με 1200 τάφους και δίκτυο με κατακόμβες!
Οι κάτοικοι της περιοχής έουν λεειλατήσει τους τάφους και τους έχουν καταστρέψει (ακόμη το κάνουν ..)
Το 2004 ήρθε στην Κύπρο αρχαιολογική αποστολή από την Αυτραλία να κάνει έρευνες στην περιοχή. Δυστυχώς όμως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή προτού συμπληρωθούν οι έρευνες από την αποστολή που είχε και πολλούς φοιτητές αρχαιολογίας !
Ο λόγος; Οι κάτοικοι πετούσαν μέσα στους τάφους ψόφια ζώα και κάποτε και σκουπίδια. Έτσι γέμισαν οι κατακόμβες αρουραίους (ποντίκες δηλαδή) οι οποίοι είναι φυσικά επικίνδυνοι. Με τους ποντικούς γέμισε ο τόπος ψύλλους και οι φοιτητές που εργάζονταν στις κατακόμβες αρρώστησαν με τύφο!
Έτσι έφυγε η αποστολή και τώρα συνεχίζονται οι λεειλασίες όπως πριν .. ότι έμεινε δηλαδή!

Typical ... πάρα πολλοί άλλοι όπως και εγώ τα λέγαμε γα τους ρύπους και τις χρεώσεις εδώ και καιρό! Τώρα ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκαν διάφοροι ...
[When the shit hits the fan ...]

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Επεξεργασία Οικιακών λυμάτων

Στις 29/05/2009 είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με διάφορους εκπροσώπους εταιρειών (προσκλήθηκαν 12 εταιρείες, παρουσιάστηκαν 6 και εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ) που κάνουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας οικιακών λυμάτων. Τα συστήματα αυτά είναι υποχρεωτικά π.χ. στη Βρετανία για νέες κατοικίες εκτός κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.
Το δικό μου ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μεμονωμένες κατοικίες.
Αυτέ είναι μακριά από τις οικιστικές περιοχές, έχουν μεγάλους κήπους, δεν πρόκειται να συνδεθούν με κεντρικό σύστημα επεξεργασμένων λυμάτων και μολύνουν τα υπόγεια νερά σε περιοχές όπου δεν υπήρχε τέτοια μόλυνση
Το σωστό?
 • Να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε νέες μεμονωμένες κατοικίες
 • Μετά από ένα λογικό χρόνο π.χ. 1 χρόνο, να υποχρεωθούν όλοι όσοι μένουν σε τέτοιες κατοικίες να εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα
Επομένως θα πρέπει να:
 1. Ετοιμαστούν ελάχιστες προδιαγραφές των συστημάτων με τα σωστά πρότυπα που θα είναι αποδεκτά από όλους
 2. Να λυθεί το πρόβλημα συντήρησης των συστημάτων εφόσον ο φόβος που υπάρχει είναι να μην το συντηρεί ο ιδιοκτήτης και τα λύματα να ρέουν στην επιφάνεια
 3. Να καθοριστεί το ποσό της επιχορήγησης που θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση.
 4. Και οι εταιρείες εισηγήθηκαν ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστο στα πετρώδη εδάφη όπου δεν έχει απορρόφηση και να εξεταστεί επίσης και το νομοθετικό πλαίσιο.
Η συνάντηση πήγε πολύ καλά νομίζω και έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού στις 10/06 για να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους.
Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία. Έγινε έτσι το πρώτο βήμα....

Έκθεση Φωτογραφίας και Περιβαλλοντικά Βραβεία

Έκθεση Φωτογραφίας:

O Δήμαρχος κος Σάββας Ηλιοφώτου και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Ανδρούλα Καμιναρά,

σας προσκαλούν στα εγκαίνια της 7ης Ετήσιας Έκθεσης Φωτογραφίας των μελών του Φωτογραφικού Ομίλου του Δήμου Στροβόλου με θέμα «Νερό, Πηγή Ζωής» καθώς και του Συντονιστή του Ομίλου Τάκη Δημητριάδη AFIAP, ESFIAP με θέμα «Κύπρος θαλασσοφίλητη» την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009 και ώρα 8.30 μ. στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 9 Ιουνίου 2009

Ώρες επισκέψεων:

Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 πμ – 2:00 μμ και 5:00 – 9:00 μμ

Σάββατο: 10:00 πμ - 1:00 μμ και 4:00 – 9:00 μμ

Π.Α. τηλ. 22470341

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Επιτρόπου Περιβάλλοντος ΥΓ: Εκθέτω και εγώ 2 φωτογραφίες
___________________________________________________________

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009

Ταμιευτήριο Λεμεσού και ΚάκτοιΑυτό είναι το δώρο που έδινε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού στους προσκεκλημένους τους όταν έκαναν παρουσίαση της νέας τους εταιρικής ταυτότητας.
Όλα αυτά έγιναν με τη βοήθεια του Συνδέσμου Κάκτων και Παχυφύτων Κύπρου, πληροφορίες mary.michaelides@ithakiconsulting.com
Related Posts with Thumbnails