Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Τώρα έχουμε και Γουρούνες ..

Από το περασμένο καλοκαίρι άρχισα να παίρνω τα πρώτα μηνύματα από διάφορους για τις Γουρούνες στην Πάφο.
Από άρχισαν για πρώτη φορά να προσφέρουν excitement στους τουρίστες με εκδρομές στη φύση με τις τετράτροχες μοτόρες που στην Ελλάδα και εδώ τις αποκαλούν Γουρούνες.
Στην αρχή είχαμε απλό ενοίκιο, μετά σαφάρι, μετά για να γινει πιο ελκυστικό και με τη βοήθεια εκσκαφέα έκαναν ανοίγματα για να μπορούν να τρέχουν και στον άμμο. Εκεί βλέπετε μπορείς να κάνει τρέλες χωρίς να κτυπήσεις. Ο Ακάμας βουίζει από τα groups με 10 - 20 γουρούνες να τρέχουν παντού.
Τώρα έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις και στα βουνά. Κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Διαθέτουν εκσκαφείς με τους οποίους γκρεμίζουν όλα τα εμπόδια και με τους οποίους ανοίγουν νέες διαδρομές.
Χτες κάποιος μου το θύμισε πάλι γιατί αυτή τη φορά πρόσθεσαν και το γεφύρι του Τζιελεφού αφού εμπόδια από μεγάλες πέτρες που τους είχαν βάλει τα μετακίνησαν. Ο άνθρωπος ήταν έξω φρενών!
Όταν μου δίδασκαν το μάθημα του Reliability στο πανεπιστήμιο έδιναν πολύ μεγάλη προσοχή στα vibrations γιατί με το χρόνο μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές ιδιαίτερα στις ενώσεις. Δεν ξέρω για πόσο θα αντέξει το μεσαιωνικό αυτό γεφύρι, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου τέτοια μεταχείριση. Θα αντέξει ;
Ζήτησα από το διευθυντή δασών να τοποθετήσει εμπόδια και το περασμένο Μάρτιο έστειλα την πιο κάτω διερευνητική επιστολή στον Υπ. Συγκοινωνιών. Τα στοιχεία είναι από ότι μου έχουν μεταφέρει διάφοροι από την περιοχή της Πάφου.
.......
Έχω πάρει έντονα παράπονα σχετικά με τη χρήση των γνωστών «Γουρούνων» στην Πάφο.
Συγκεκριμένα, μου έχουν αναφέρει ότι:
- Ορισμένοι επιχειρηματίες τις ενοικιάζουν σε τουρίστες χωρίς αυτές να έχουν κόκκινους αριθμούς εγγραφής.
- Οργανώνονται εκδρομές στο δάσος του Ακάμα όπου γίνονται «διάφορα» στους χωματόδρομους με το θόρυβο να είναι εκκωφαντικός.
- Έχουν δημιουργηθεί προσβάσεις σε διάφορα σημεία των ακτών για να μπορούν τα οχήματα αυτά να τρέχουν στην άμμο, ακόμα και στην περιοχή της Λάρας.
Από ότι γνωρίζω απαγορεύεται η οδήγηση οχημάτων στην παραλία. Αν όμως η νομοθεσία επιτρέπει σε αυτά τα οχήματα να χρησιμοποιούνται έτσι, τότε θα πρέπει να εξεταστούν ορισμένα περιοριστικά μέτρα."

Πραγματικά ντρέπομαι ...
[Νοιώθω όμως άσχημα και για ακόμη ένα πράγμα, υποσχέθηκα μιας αρχαιολόγου να τη βοηθήσω με την καταγραφή των μεσαιωνικών γεφυριών και το αμέλησα ... Αν το διαβάζεις αυτό δεν σε ξέχασα!]

6 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Συμμερίζομαι την σικκίρτιση σου επίτροπε. Όπου την πελλάρα που μας έρκεται από έξω είμαστεν έτοιμοι να την υιοθετήσουμε.

Αντρέπουμαι επίσεις τζιαι γώ που σου υποσχέθηκα να σου στείλω ένα άνυδρο ουρητήριο σε φωτογραφία. Δεν σε ξήχασα ούτε γώ, απλά δεν ξέρω πως έχασα την. Το καλό όμως ότι τες τελευταίες τρεις βδομάδες αλλάξαν όλα τα δημόσια ουρητήρια στην κοντινή πόλη του χωριού που μένω τζαι εγκαταστήσαν όλον άνυδρα. Δεν έκοψεν πάνω μου η φωτογραφική αλλά τωρά που ξέρω που είναι είναι εύκολο να κάμω άλλη φωτογραφία.

The Passenger είπε...

Σε άλλες χώρες ήταν να τους συνάει η αστυνομία τζιαι ήταν να τους να τους βάλλει να πιερώννουν τα μαλιοτζέφαλα τους σε πρόστιμα.

No offence τζιαι μακάρι να έχω λάθος αλλά νομίζω ότι οι επιστολές στη Κύπρο εν έχουν πολλύν διαφορά που το κωλόχαρτο. Εθκιέβασεν την ο υπουργός; Οι βουλευτές ενημερωθήκαν; Η μόνο εγώ ο aceras τζιαι κανένας άλλος περαστικός εννά ξέρουμε για τούτο το θέμα; Εννά γίνει τίποτε σύντομα ή μετά που 2-3 χρόνια όταν εννά ππέσει τζιαι το γεφύρι τζιαι εννα καταστραφεί τζιαι η λάρα; Δαμαί για να κάμει το κράτος ένα δρόμο 200 μέτρα θέλει ένα χρόνο....

Οπως είπα τζιαι πριν, μακάρι να έχω λάθος.

Μιχάλης Ονησιφόρου είπε...

Κατά την διάρκεια ενός πικ-νικ στο γεφύρι του Τζιελεφού πριν μερικούς μήνες, είδα ένα νεαρό να δοκιμάζει τις αντοχές του jeep του μέσα στο ποτάμι για να εντυπωσιάσει την φιλενάδα του.
Σκέφτηκα να παρέμβω αλλά το ξανασκέφτηκα γιατί το μόνο που θα πετύχαινα θα ήταν ένας μεγάλος καβγάς.
Τι να του έλεγα άλλωστε, για τα καβούρια ή το οικοσύστημα;
Εδώ μιλάμε έδειχνε τις αντοχές του jeep του στην φιλενάδα του!!!
Η κατάσταση είναι απογοητευτική δυστυχώς. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός σε αυτό τον τόπο...

ΙΩΝ είπε...

Τους σιοίρους, ρε. Δεν σκέφτονται τίποτε μπροστά στο κέρδος και την πελλάρα. Εχει δίκαιο ο/η Aceras, όπου την πελλάραν είμαστε πρώτοι. Νουν τζιαι ανανούν που ελάλεν η γιαγιά μου, γιατί νουν έχουν τζιαι οι γαδάροι. ΄Οσο για το τι κάμνει η κυβέρνηση, τι κάμνουν οι υπουργοί,οι βουλευτές, οι γενικοί διευθυντές κλπ. είναι θέμα του πόσο νοιαζόμαστε όλοι για το τι συμβαίνει γύρω μας. Τι να σου πρωτοκάμει λ.χ. ένας υπουργός όταν γύρω του εκατοντάδες κρατικοί υπαλλήλοι δεν είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον. ΄Η τι να κάμει ένας επίτροπος περιβάλλοντος ανάμεσα σε χίλια συμφέρονται και αδιαφορία; Από την άλλη πλευρά όμως σίγουρα αν πάρουν βούρδουλα αυτοί που εχουν την εξουσία δεν θα κάτσουν ήσυχα οι γουρούνες και οι διάφοροι σιοίροι;

Μαρίνα Θαλασσινού είπε...

Καλησπέρα! Δίκαιος ο προβληματισμός σας, δίκαια και η αγανάκτηση σας. Δίκαιη και η ροπή των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας. Τι εννοώ; Είναι τόσο πολλά που οφείλουμε να κοιτάξουμε και απλά τα προσπερνάμε. Κι ο πληθυντικός αφορά το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών. Προσωπικά αυτό με αγανακτεί, γιατί εδώ είναι η ρίζα του κακού. Εϊμαστε μια μορφωμένη κοινωνία που απλώνουμε την μόρφωση μας στην μικροαστική μας διάσταση και μόνο. Έχουμε απωλέσει όλες τις ευαισθησίες, αν ευαισθησία θεωρείται η έμπρακτη θέση και στάση απέναντι στα πράγματα. Θα μπορούσα να πω πολλά, δεν χρειάζεται , όλοι τα ξέρουμε.
Όι γουρούνες και οι άτσαλες βόλτες τους στον Ακάμα είναι δείγμα ασέβειας απέναντι στη ίδια τη γη μας, ακόμα και απέναντι στον εαυτό μας. Ναι, μάλλον αυτόν δεν σεβόμαστε.
Αιτίες υπάρχουν πολλές. Θα βάλω στο τραπέζι την πιο θεμελιώδη.
Την Παιδεία αγαπητέ κ. Θεοπέμπτου.

Εδώ πρέπει να επανατοποθετήσουμε την ελπίδα, αλλά και την προοπτική μας σαν κοινωνία και σαν πολιτεία. Ας προβληματιστούν οι αρμόδιοι. Γιατί μεταρρύθμιση δεν είναι να ξεφλουδίζεις την ιστορία- ειδικά σε κρίσμους εθνικά καιρούς. Μεταρρύθμιση είναι να τολμάς να ανοίγεις ορίζοντες, να δημιουργείς συνθήκες ανοικτής σκέψης, να επεκτείνεις την γνώση με συμμετοχικά βιώματα κλπ κλπ.

Βλέπετε οι γουρούνες μας πήραν μια πιο μακρινή βόλτα. Κι ίσως κάπως έτσι να βρούμε την αφετηρία για να το πάμε απ την αρχή ξανά!

Νάστε καλά!

Theopemptou είπε...

@Μαρίνα
Πιστεύω πολύ στην Παιδεία γι αυτό και ταξιδεύω σε όλη την Κύπρο μιλώντας σε σχολεία.
Πάτα εδώ και θα δεις τι εννοώ

Related Posts with Thumbnails