Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χ. Θεοπέμπτου: Ανεπαρκής η πολιτική για τα απόβλητα

Έντονα επικριτικός κατά της διαχρονικής πολιτικής του κράτους στον τομέα των σκουπιδιών, παρουσιάζεται ο βουλευτής των Οικολόγων και πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντας Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως αναφέρει, από το 2003 κακώς ανατέθηκε η ευθύνη πολιτικής στο Εσωτερικών, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέμα.

Δηλώνει ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αξία του πορίσματος είναι περιορισμένη διότι περιορίστηκε στην καταγραφή των θέσεων του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ δεν ρωτήθηκαν άλλοι εμπλεκόμενοι. Και δυστυχώς, όπως αναφέρει, όλοι αυτοί, όχι μόνο δε ρωτήθηκαν αλλά κατηγορούνται επίσης ότι εξυπηρετούσαν ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά στην πολιτική του κράτους στον τομέα των αποβλήτων και καταγγέλλει λάθη και παραλείψεις που έγιναν όσον αφορά στις μονάδες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων σε Κόσιη και Πεντάκωμο.

- Τελικά τίποτα δεν έγινε όπως έπρεπε σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών;
- Πολύ λίγα πράγματα πάνε καλά σε σχέση με τα απόβλητα και σε αυτό βοήθησε από τη μια η κάκιστη πολιτική που εφάρμοσαν οι διάφορες κυβερνήσεις, αλλά δυστυχώς και η αδιαφορία του κόσμου. Είναι ντροπή σε μια πολιτισμένη χώρα να βρίσκεις παντού πεταμένα σκουπίδια. Ούτε η φύση, ούτε η θάλασσα, ούτε οι δρόμοι, αλλά ούτε και οι πόλεις μας γλύτωσαν από εμάς. Ο Κύπριος νιώθει μεγάλη άνεση να πετά έπιπλα, μπάζα και σκουπίδια όπου να ‘ναι χωρίς ντροπή.
Οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι ξεκάθαρες ως προς τον τρόπο που έπρεπε να χειριστούμε τα απόβλητά μας. Δυστυχώς το 2003 λίγο πριν την ένταξή μας και για κάποιο ανεξήγητο λόγο, το Υπουργείο Εσωτερικών που δεν έχει καμιά σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων, έτρεξε να αναλάβει την ετοιμασία της πολιτικής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων και μετέπειτα ανέλαβε και τα απόβλητα από κατασκευές, εκσκαφές και κατεδαφίσεις. Όταν μετά απέτυχε και στα δύο αυτά θέματα, η ευθύνη μεταφέρθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

- Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη διαχείριση αποβλήτων; Θεωρείτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν;
- Η αξία του πορίσματος είναι πολύ περιορισμένη διότι η ερευνητική επιτροπή αρκέστηκε να μιλήσει μόνο με το υπουργείο Εσωτερικών που τότε είχε την ευθύνη. Όλος ο κόσμος που ασχολείται με απόβλητα, οι ανακυκλωτές, το ΕΤΕΚ και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είχαν εκφράσει πάρα πολλές φορές την αντίθεσή τους στην πολιτική του κράτους. Και δυστυχώς όλοι αυτοί, όχι μόνο δεν ρωτήθηκαν, αλλά κατηγορούνται επίσης ότι εξυπηρετούσαν ιδιωτικά συμφέροντα. Να υπενθυμίσω εδώ, ότι πέραν από τις καταδίκες για τα ΧΥΤΑ /ΧΥΤΥ συνεχίζεται ακόμη δίκη για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία εμπλέκουν τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και παραδοχή της ίδιας της εταιρείας για χρηματισμό. Κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι ακόμη πιο περίεργο γιατί η έρευνα περιορίστηκε μόνο στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και για ποινικές ευθύνες.

- Γιατί τελικά δεν εφαρμόστηκαν οι ενδεικνυόμενες λύσεις με την ευθύνη, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, να είναι διαχρονική; Λόγω συμφερόντων, λόγω ασυνεννοησίας ή για άλλους λόγους;
- Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη των προβλημάτων του πορίσματος που εκφράζει άποψη η οποία προέρχεται από αυτούς που είχαν την ευθύνη διαχείρισης. Αντίθετα μάλιστα θα ήταν καταστροφή αν προχωρούσε η Κυβέρνηση με όλα όσα σχεδίαζε τότε το υπουργείο. Ο λόγος που δεν προχώρησαν ήταν ότι πλέον δεν μπορούσαν να κρυφτούν τα προβλήματα των κακών σχεδιασμών. Σκεφτείτε απλά ότι όταν το υπουργείο Εσωτερικών είχε τον απόλυτο έλεγχο της μονάδας στην Κόσιη η χρέωση ήταν πέραν των €80 τον τόνο ενώ τώρα είναι περίπου €36. Και ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση για να πάρουμε μέτρα να μειώσουμε τα απόβλητά μας, βάλανε όρο στο συμβόλαιο της Κόσιης ότι αν μειώνονταν τα απόβλητα που παίρνουμε εκεί θα πληρώναμε πρόστιμο. Ένα πρόστιμο που μια φορά πληρώσαμε πέραν του ενός εκατομμυρίου γιατί δεν πήραμε αρκετά απόβλητα. Το υλικό που παράγεται από την Κόσιη αλλά και το Πεντάκωμο που έγινε μόλις πρόσφατα είναι εντελώς ακατάλληλο και δεν υπήρχε προγραμματισμός τι να το κάνουν μετά. Φυσικά κυκλοφορούσαν τότε και φήμες για καυστήρα των €280 εκατομμυρίων τη στιγμή που τους εγκαταλείπουν στην Ευρώπη. Έγινε επίσης και ο κακός σχεδιασμός των λεγόμενων πράσινων σημείων, που βασικά είναι προσωρινά σημεία πριν το πέταγμα αντί να βοηθούν στην ανακύκλωση, στην επαναχρησιμοποίηση και στη διαχείριση των κλαδεμάτων. Στοίχισαν εκατομμύρια να κατασκευαστούν, δεν προβλέφθηκε ο τρόπος λειτουργίας τους και χωρίς πρόνοια για το ετήσιο κόστος που απαιτείται με αποτέλεσμα να κάθονται εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΧΡΗΣΤΟ ΥΛΙΚΟ
- Το κόστος τώρα καλείται να πληρώσει ο πολίτης; Και τι σημαίνει αυτό; Πέραν της οικονομικής πτυχής του ζητήματος, ποιες άλλες επιπτώσεις θα υπάρξουν;
- Η δυναμικότητα της μονάδας στην Κόσιη είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει πρόβλημα να δεχτεί επιπλέον ποσότητες από τη Λευκωσία. Υπάρχουν όμως προβλήματα με περιοχές που είναι απομακρυσμένες όπως για παράδειγμα οι ορεινές περιοχές. Το κύριο πρόβλημα που θα εμφανιστεί είναι το ότι η μονάδα στην Κόσιη παράγει ένα υλικό το οποίο είναι εντελώς άχρηστο και το οποίο θάβεται. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων θα έχουν σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες υλικών για θάψιμο. Δυστυχώς, παρά τις κακές εμπειρίες με την Κόσιη, η Κυβέρνηση προχώρησε και με τη μονάδα στο Πεντάκωμο να παράγει τέτοιο υλικό το οποίο δεν είχε φροντίσει από πριν πώς θα το διαθέτει. Εδώ να σημειωθεί ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντίθετες με αυτή τη διαδικασία και θα πρέπει σύντομα να αλλάξουμε πολιτικές, γιατί σύντομα θα έχουμε πάλι πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που προωθείται η Κυκλική Οικονομία.

Να εισαγάγουμε συστήματα «Πληρώνω όσα Πετώ»
- Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι πρέπει η πολιτεία απ’ εδώ και πέρα να χειριστεί το θέμα των αποβλήτων;
- Οι Οδηγίες 31/1999 και 98/2008 της ΕΕ είναι ξεκάθαρες για το πώς έπρεπε να διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας.
Το πιο σημαντικό βήμα με βάση την ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων της ΕΕ είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων. Έπρεπε να ετοιμαστεί μελέτη για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και μετά να ξεκινήσει η εφαρμογή της. Τέτοια μελέτη έγινε πριν χρόνια αλλά είναι στα συρτάρια. Δεύτερο σε σημασία είναι η ανάπτυξη πολιτικών που να προωθούν την επαναχρησιμοποίηση. Σε αυτό δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα. Ακόμη και τα λεγόμενα πράσινα σημεία που έπρεπε να είναι σημαντικοί παίχτες δεν έχουν τέτοιες πρόνοιες. Δεν υπάρχει π.χ. χώρος όπου κάποιος να αφήσει έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο που είναι σε καλή κατάσταση και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους. Τρίτο σε σημασία είναι η ανακύκλωση. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολλά νοικοκυριά που δεν ανακυκλώνουν. Έπρεπε επίσης η ανακύκλωση όχι μόνο να είναι παντού, αλλά να είναι και υποχρεωτική. Τέταρτο σε σημασία είναι η ανάκτηση ενέργειας, η οποία όμως με την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή της και τέλος απόβλητα τα οποία δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε μπορούν να πάνε σε σκυβαλότοπο.
Παράλληλα όμως με όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Οδηγία μας υποχρεώνει να διαχειριζόμαστε ξεχωριστά τα βιοαποδομίσημα απόβλητά μας (κλαδέματα, φυτικά και ζωικά κατάλοιπα κουζίνας, χαρτί κ.λπ.). Ο στόχος ήταν τον Ιούνιο του 2016 να είχαμε διαχειριστεί με αυτό τον τρόπο το 75% αυτών των αποβλήτων αλλά ούτε και εδώ δώσαμε σημασία. Αυτά τα είδη των αποβλήτων μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε μέσω κομποστοποίησης, παραγωγής βιοαερίου, ενέργειας και κομπόστας. Η κομπόστα είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο εδαφοβελτιωτικό που υπάρχει, αλλά δυστυχώς παρά το ότι τα εδάφη μας είναι φτωχά σε οργανική ύλη δεν αξιοποιούμε σωστά αυτή τη δυνατότητα. Παράλληλα, η χρήση οργανικών αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου και μετέπειτα ενέργειας έχει το φοβερό πλεονέκτημα ότι είναι η μοναδική ΑΠΕ που μπορεί να δώσει ενέργεια όποτε ζητηθεί όπως π.χ. το μεσημέρι που υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, όταν υπάρχει σε λειτουργία σωστή διαλογή στην πηγή και υποχρεωτική ανακύκλωση, τότε θα μπορούμε πολύ εύκολα να εισαγάγουμε συστήματα «Πληρώνω όσα Πετώ» που είναι και ο πιο δίκαιος τρόπος χρέωσης.

  Φρίξος Δαλίτης    22/07/2018
http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/557665/ch-theopemptoy-aneparkis-i-politiki-ga-ta-apoblita

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ