Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κυβερνητική αδιαφορία για την ευημερία των ζώων

Πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε την απίστευτα τραγική υπόθεση της Πετράνα της κοπέλας που έχασε τη ζωή της από επίθεση σκύλων. Πέρα από τις άλλες τραγικές πτυχές της υπόθεσης, ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε για λίγο, ήταν αν το νομοθετικό πλαίσιο ήταν ελλιπές και ως αποτέλεσμα φτάσαμε εδώ. Η απάντηση είναι ότι αν εφαρμοζόταν και τώρα ο νόμος ως έχει και αν το κράτος πραγματικά νοιαζόταν, ίσως να μην είχαμε αυτό και άλλα τραγικά ή επικίνδυνα γεγονότα.
Δυστυχώς όμως όταν κάποιος εξετάσει το θέμα της ευημερίας των ζώων θα βρει μόνο υποσχέσεις, αναβλητικότητα και δράση μηδέν.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα πιο κάτω:

Καταστήματα πώλησης ζώων.
Από το 2008 μέχρι και σήμερα οι εκάστοτε υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μέσα από οκτώ διαφορετικές επιστολές αναφέρονται σε κανονισμούς λειτουργίας υποστατικών πώλησης ζώων συντροφιάς (pet shops) που ετοιμάζονται. Γίνονται μάλιστα αναφορές για διαβουλεύσεις και για βελτιώσεις, χωρίς όμως να βλέπουμε αποτελέσματα. Η κατάσταση με την πώληση ζώων έχει ξεφύγει και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την ευημερία των ζώων στην Κύπρο.
Σε πρόσφατη (25/09/2017) απάντηση του σε ερώτηση μου στη Βουλή, ο κος Κουγιάλης είπε ότι αποσύρθηκε το προσχέδιο του κανονισμού το 2015 για να περιλάβουν και ζώα ιδιωτικής κατοχής και για να καθοριστούν τα είδη των ζώων που θα είναι δυνατό να πωλούνται και να κατέχονται ως ζώα συντροφιάς. Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης είναι να συναντά κανείς σε κυπριακά σπίτια και επαύλεις τάρανδους, ελάφια, πιθήκους, αγριόγατες, ερπετά και φίδια και δεν ξέρουμε τι άλλο.
Τώρα είναι 2018 και 10 ολόκληρα χρόνια μετά, φυσικά δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Σχέδιο Κανονισμών για καταφύγια ζώων, ξενοδοχεία και εκτροφεία.
Το 2014 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν κάνει προεργασία για την ετοιμασία κανονισμών που θα αφορούσαν τη λειτουργία των καταφυγίων σκύλων αλλά 4 χρόνια μετά ακόμη περιμένουμε.

Βελτίωση του περί σκύλων νόμου.
Μετά από πολλά χρόνια διαβουλεύσεων ήρθε στη Βουλή, το απέσυραν και το κατέθεσαν δυο φορές και μετά αποφάσισαν να μεταφέρουν την ευθύνη στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Και φυσικά, όπως σε όλα τα θέματα ευημερίας των ζώων ακόμη περιμένουμε.

Αστυνομία ζώων.
Μετά από πραγματικά πολύχρονες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων η κυβέρνηση εξήγγειλε το φθινόπωρο του 2017, στα μέσα της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών, την ετοιμασία νομοσχεδίου για τη σύσταση αστυνομίας ζώων για τη διερεύνηση υποθέσεων κακομεταχείρισης /κακοποίησης ζώων.
Ο φόβος είναι να μην πάρει και αυτό το νομοσχέδιο χρόνια και να μην φτάνει ποτέ στη Βουλή όπως και τα υπόλοιπα πιο πάνω.
Θα περιμένουμε και για αυτό τόσα πολλά χρόνια;

Εκτροφείς σκύλων
Ακόμη ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί το κράτος αλλά αποφεύγει επιμελώς, ίσως επειδή επηρεάζει τη μεγάλη ομάδα των κυνηγών είναι η νομική ρύθμιση αυτών που αναπαράγουν σκύλους για πώληση.
Δε γίνεται μια μερίδα ανθρώπων να αναπαράγει συνεχώς και ανεξέλεγκτα σκύλους και άλλοι να τρέχουν να τους μαζέψουν. Κανονικά θα πρέπει η νομοθεσία να θεωρεί όσους έχουν αστείρευτα σκυλιά ως εκτροφείς, να πληρώνουν για να εξασφαλίσουν άδεια και να ελέγχονται. Φυσικά ούτε και αυτό το θέμα απασχόλησε την κυβέρνηση.

Πολιτική για τα αδέσποτα.
Επειδή υπάρχει μια διαχρονική κυβερνητική αδιαφορία για τα αδέσποτα, οι φιλοζωικές οργανώσεις αναγκάστηκαν να λάβουν δράση και να συμπληρώσουν, όσο μπορούσαν, το κενό που άφησε η πολιτεία.
Όμως χωρίς καμιά ουσιαστική πολιτική που να περιλαμβάνει αστυνόμευση, ενημέρωση, εκστρατείες και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Οι φιλοζωικές χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος δεν μπορούν πλέον να χειριστούν τους μεγάλους αριθμούς ζώων που απαιτούν, κόπο, χρόνο και λεφτά για να λειτουργήσουν. Και όταν βρουν κάποιο στο εξωτερικό για να υιοθετήσει το ζώο η κυβέρνηση τους τιμωρεί και από πάνω με χρέωση €35 για την έκδοση του πιστοποιητικού TRACES!
Πέραν τούτου ακόμη και οι Τοπικές Αρχές που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής του νόμου αδιαφορούν εντελώς. Μάλιστα ορισμένες ΤΑ δεν έχουν καν μηχανή να διαβάζουν τα chips σε αδέσποτα ή δεν πληρώνουν το μερίδιο τους στα καταφύγια.

Για πόσα χρόνια να περιμένουμε ακόμη;

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,
Βουλευτής,
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ