Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αστυνομίας Ζώων

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αστυνομίας Ζώων

Το θέμα της δημιουργίας Αστυνομίας Ζώων τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης της οποίας προέδρευσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου μαζί με τις φιλοζωικές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπηρεσιακούς φορείς.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου δήλωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και την Αστυνομία Κύπρου, αφού μελέτησαν τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση της Αστυνομίας των Ζώων.

«Σε αυτή θα παραχωρηθεί η αρμοδιότητα της διερεύνησης υποθέσεων κακοποίησης και κακομεταχείρισης ζώων και η εφαρμογή των διατάξεων που την αφορούν την Αστυνομία, όπως προκύπτουν από τις σχετικές νομοθεσίες. Της Αστυνομίας των Ζώων προΐσταται ο υπεύθυνος αξιωματικός που θα ορίζεται από τον Αρχηγό Αστυνομίας, θα λειτουργεί παγκύπρια και τα μέλη που θα τοποθετηθούν σε αυτή θα τυγχάνουν κατάλληλης και τακτικής εκπαίδευσης όσον αφορά την προστασία των ζώων και τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν την κακομεταχείριση και κακοποίηση των ζώων», είπε.

Όπως πρόσθεσε «το κεντρικό γραφείο θα βρίσκεται στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ σε κάθε Επαρχία θα οριστούν αστυνομικοί, οι οποίοι θα χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές», για να σημειώσει ότι «η Αστυνομία Ζώων θα συνεργάζεται με την Κοινοτική Αστυνόμευση, με τους 79 Αστυνομικούς της Γειτονιάς που η Αστυνομία έχει θεσμικά τοποθετήσει παγκύπρια, οι οποίοι θα λάβουν, επίσης, την κατάλληλη εκπαίδευση».

Είπε ακόμα ότι «μαζί με τους Αστυνομικούς Σταθμούς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο διερεύνησης αυτού του είδους των υποθέσεων», συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν ένα θεσμό, ο οποίος να μπορεί ν’ ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία των ζώων και την τιμωρία εκείνων που κακοποιούν τα ζώα, που εμείς όλοι αγαπούμε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε παράλληλα πως «είναι καιρός πια οι νοοτροπίες που υπάρχουν από κάποιους ανθρώπους, τις οποίες δυστυχώς είδαμε κατά καιρούς να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, να σταματήσουν, μέσα από την παρουσία της Αστυνομίας και των αποτελεσματικών διώξεων».

Επιπλέον, είπε πως «φαίνεται ότι η ανοχή που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα, λόγω πολλών αδυναμιών που υπήρχαν, θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με την Αστυνομία των Ζώων».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, είπε ότι «προωθείται η δομική λειτουργία Αστυνομίας των Ζώων, ώστε να μπορεί αποτελεσματικά και πιο συντονισμένα να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Αστυνομία ετοίμασε ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη, την άμεση ανταπόκριση και παρέμβαση της Αστυνομίας και τη διερεύνηση υποθέσεων κακομεταχείρισης/ κακοποίησης ζώων.

«Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατευθυντήριες γραμμές προς τα μέλη της Αστυνομίας, για τη διερεύνηση υποθέσεων καθώς και τη δυνατότητα συνεργασίας της με άλλες συναρμόδιες Αρχές. Το σχέδιο αυτό θα μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ώστε συντονισμένα τα μέλη της Αστυνομίας γενικότερα και τα μέλη της Αστυνομίας των Ζώων να μπορούν να ανταποκριθούν», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι δόθηκε σήμερα σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις το σχετικό νομοσχέδιο, για σκοπούς διαβούλευσης και αναμένεται σε περίοδο τριών εβδομάδων, να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους και στη συνέχεια το νομοσχέδιο να υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι «με τις ευαισθησίες που έχουμε όλοι για το θέμα αυτό, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ