Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΕ, δομικά υλικά και ο Πενταδάκτυλος

Την 1η Ιουλίου του 2013 μπήκαν σε εφαρμογή πολλά από τα άρθρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 305/2011 ο οποίος υποχρεώνει την εφαρμογή τεχνικών προδιαγραφών, καλύτερη επεξήγηση και υποχρεωτική σήμανση CE, σε μια σειρά από δομικά προϊόντα όσον αφορά τη συμπεριφορά τους.
Η αξιολόγηση των υλικών θα είναι πλέον ομοιόμορφη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Εναρμονισμένων Ευρωπαϊκών προτύπων και των Ευρωπαϊκών Τεχνικών Αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση πιο πάνω θα χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές των προϊόντων για να δηλώνουν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των προϊόντων τους αλλά και από τους αγοραστές των προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί.
Με τον Κανονισμό αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον τεχνικά προβλήματα και θα διευκολυνθεί η εμπορία των υλικών αυτών ανάμεσα στα κράτη μέλη εφόσον θα είναι και πιο εύκολη η προδιαγραφή των υλικών αυτών από όσους ετοιμάζουν όρους αγορών.

Για σωστή εφαρμογή του Κανονισμού χρειάζεται να γίνει ενημέρωση όλων των επαγγελματιών του κλάδου, του κοινού και των ΜΚΟ αλλά αυστηρή επίβλεψη και εφαρμογή της νομοθεσίας εφόσον και τα λεφτά εδώ είναι πολλά.

Στην Κύπρο όμως έχουμε ακόμη ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσουμε τον τρόπο χειρισμού του. Αυτό αφορά τον τρόπο εφαρμογής από τη δημοκρατία του Κανονισμού 866/2004 της Πράσινης Γραμμής ο οποίος ρυθμίζει τη διακίνηση εμπορευμάτων και ο οποίος έχει ανανεωθεί 4 φορές μέχρι τώρα.

Τα οικοδομικά υλικά που εισέρχονται από τα κατεχόμενα δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών. Θα πρέπει επομένως να εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχουν τα απαραίτητα εργαστήρια και γνώσεις για την σήμανση των υλικών στα κατεχόμενα, ή αν αυτά πιστοποιούνται από εργαστήρια στο εξωτερικό.
Όπως όμως με τα κυπριακά αλλά και τα νόμιμα εισαγόμενα προϊόντα, θα πρέπει να γίνονται και εδώ αυστηροί έλεγχοι χωρίς εξαιρέσεις.

Μέχρι σήμερα τα οικοδομικά υλικά από τα κατεχόμενα δημιουργούν πολλά προβλήματα στις αντίστοιχες βιομηχανίες στις ελεύθερες περιοχές γιατί πέραν από τη χαλαρότητα που αντιμετωπίζουμε μέχρι τώρα το θέμα, αυτά πωλούνται και σε χαμηλότερη τιμή αφού δεν εφαρμόζουν καμιά περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά δεν πληρώνουν ούτε και ΦΠΑ. Και επειδή οι ιδιώτες που κτίζουν από μόνοι τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν πίσω το ΦΠΑ (όπως π.χ. μια εταιρεία) αυτοί αποτελούν και τους μεγαλύτερους πελάτες των υλικών αυτών.

Δε γίνεται να βλέπουμε τόσα χρόνια τον Πενταδάκτυλο να καταστρέφεται από τα πολλά λατομεία που παράγουν υλικά που αγοράζουμε και εμείς, και απλά να μένουμε στις δηλώσεις χωρίς έστω και μια απλή προσπάθεια.
Με προσεκτικούς χειρισμούς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση με δίκαια και ίση αντιμετώπιση χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα σε άλλους τομείς ή με την Επιτροπή της ΕΕ.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Λέκτορας
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος


Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ