Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προτύπου CYS EN 13383-1 στην Κύπρο

του Σταύρου Κυριάκου 
Πολιτικός Μηχανικός    
Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)

Για πολλούς αιώνες οι ακτογραμμές κάθε χώρας συνιστούν περιοχές μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη. Είναι συχνά ελκυστικές αφού αποτελούνται από επίπεδη και εύφορη γη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για λιμενικούς σκοπούς, και ως βάση για την αλιεία. Ωστόσο, αυτές οι περιοχές είναι επιρρεπείς σε φυσικά θαλάσσια φαινόμενα και επομένως για να προστατευθούν, κατασκευάζονται παράκτια τεχνικά έργα όπως είναι οι κυματοθραύστες ενώ στις εν λόγω περιοχές κατασκευάζονται επίσης λιμάνια / μαρίνες, αλιευτικά  καταφύγια και άλλα συναφή έργα.

Για την κατασκευή των πιο πάνω έργων αλλά και έργων μικρότερου μεγέθους όπως η στήριξη πρανών, οδικών έργων, έργων ύδρευσης και άρδευσης αλλά και άλλων τεχνικών έργων χρειάζονται μεγάλες ποσότητες φυσικών ογκόλιθων. Η ευρεία χρήση των ογκόλιθων συνίσταται σε οικονομικούς κυρίως λόγους αλλά και στο γεγονός ότι οι κατασκευές ότι πρέπει να είναι περιβαλλοντικά συμβατές, να συνάδουν με τις κατάλληλες δομές και να πληρούν τις υπάρχουσες νομοθεσίες.
Το ζήτημα της διατηρησιμότητας των ογκόλιθων σχετίζεται με τις φυσικο-χημικές και μηχανικές ιδιότητες του κάθε πετρώματος, το περιβάλλον στο οποίο είναι εκτεθειμένοι και θα χρησιμοποιηθούν, τα φορτία που τους επιβαρύνουν, τη μέθοδο εξόρυξης τους και ο χειρισμός τους πριν και κατά την τελική τοποθέτηση τους. Με την πάροδο του χρόνου επιδράσεις των εξωτερικών δυνάμεων όπως πχ. η κυματική ενέργεια πιθανό να προκαλέσουν την μερική απώλεια της αρχική τους ποιότητας.
Λόγω της σημαντικότητας των προαναφερθέντων έργων ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης (CEN) μέσω της Ομάδας Εργασίας 10 (WG10) της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης 154 (CEN/ TC 154) προχώρησε στην έκδοση του Εναρμονισμένου Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 13383-1:2002  (Armourstones – Part 1: Specification) το οποίο καθορίζει τις ιδιότητες των αδρανών τα οποία συλλέγονται από την επεξεργασία φυσικών, βιομηχανοποιημένων ή ανακυκλωμένων υλικών και μίγματα αυτών των υλικών για τη χρήση τους ως ογκόλιθοι. Επιπλέον η Επιτροπή προχώρησε με την έκδοση του Προτύπου  ΕΝ 13383-2:2002  (Armourstones – Part 2: Test Methods) που αναφέρεται  στις μεθόδους ελέγχου των ογκόλιθων.  
Στο Πρότυπο ΕΝ 13383-1:2002 καθορίζονται τόσο οι φυσικές όσο και οι χημικές ιδιότητες των ογκόλιθων ανάλογα με τη χρήση τους. ής Εργοστασίου (Factory Production Control). Επίσης το Πρότυπο κάνει αναφορά στον Έλεγχο Παραγωγής Εργοστασίου (Factory Production Control) αλλά και στις ιδιότητες που πρέπει να έχει το υλικό με βάση και τη σήμανση CE.
Οι κύριες ιδιότητες των Ογκόλιθων οι οποίες καθορίζονται και εξετάζονται από το Πρότυπο είναι οι ακόλουθες:
Σχήμα - Κατηγοριοποίηση του υλικού με δεδομένο την σχέση αναλογίας μήκους και πάχους.
Διαβάθμιση - Διαβάθμιση του υλικού και κατηγοριοποίηση βάσει της αναλογίας του θρυμματισμένου υλικού σε χονδρό, ελαφρύ και βαρύ υλικό.
Πυκνότητα - Η τιμή της Πυκνότητας, μία από τις πιο σημαντικές φυσικές ιδιότητες των ογκόλιθων για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των θαλάσσιων έργων, είχε αρχικά καθοριστεί στο Πρότυπο ΕΝ 13383-1:2002 στα 2.3 Μg/m3. Η εν λόγω τιμή καθιστά την κατασκευή των θαλασσίων έργων στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου ασύμφορη αλλά και σε μερικές περιπτώσεις αποτρεπτική για τα δεδομένα της χώρας αφού η πυκνότητα της πλειονότητας των ογκόλιθων που εξορύσσονται στην Κύπρο είναι ασβεστολιθικός ψαμμίτης με πυκνότητα περί τα 2.0 Μg/m3.
Μετά από πολλές προσπάθειες η Κυπριακή αντιπροσωπεία στην Ομάδα Εργασίας 10 (WG 10 – Armourstones) της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης για τα Αδρανή Υλικά (CEN/TC 154) πέτυχε όπως η προκαθορισμένη τιμή της Πυκνότητας (2,3Kg/m3), στο Πρότυπο EN 13383-1:2002, να αναθεωρηθεί και να καθορίζεται στο στάδιο της μελέτης / σχεδιασμού του κάθε έργου ξεχωριστά και να δηλώνεται από τον προμηθευτή. Σημειώνεται επίσης ότι το αναθεωρημένο Πρότυπο αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαική Τεχνική Επιτροπή για τα Αδρανή Υλικά (CEN TC 154) περί τα μέσα του 2013.
Απορροφητικότητα – Η απορροφητικότητα του υλικού καθορίζεται στο Πρότυπο ΕΝ 133383-1:2002 και χρησιμοποιείται ως ένδειξη κατά πόσο το υλικό είναι ανθεκτικό στην ψύξη / απόψυξη και στην κρυσταλλοποίηση αλάτων. Στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται, η ανθεκτικότητα σε ψύξη/απόψυξη τότε αυτή καθορίζεται με βάση το Πρότυπο ΕΝ 133383-2:2012 (Παρ. 9) ενώ η αντίσταση στην κρυσταλλοποίηση αλάτων, με βάση το Πρότυπο ΕΝ 1367:2009 (Παρ.9). 
Ανθεκτικότητα – Ελέγχεται ανάλογα με την τελική χρήση του υλικού αλλά και τον τόπο προέλευσης του.

Χρώμα / Ακαθαρσίες / Ουσίες διαλυτές σε νερό
Αντίσταση στη θραύση - προσδιορίζεται με τον έλεγχο της θραύσης σε συμπίεση σύμφωνα με το Πρότυπο EN 1926:2006 – Annex A και λαμβάνει υπόψη τον αριθμό τω δειγμάτων που ελέγχονται.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της σήμανσης CE ο έλεγχος των ογκόλιθων πραγματοποιείται με το σύστημα βεβαίωσης πιστότητας (+2) για υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας και με σύστημα βεβαίωσης πιστότητας (4) για υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις χαμηλών προδιαγραφών ασφαλείας σύμφωνα πάντα με την Οδηγία 89/106/EEC (CPD).   
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας για την υιοθέτηση και εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων στην Κύπρο παρακολουθεί στενά το εν λόγω θέμα και  θα ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Πηγή: - The European Committee for Standardisation (CEN) – WG10 / CEN TC 154.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ