Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιβαλλοντικά ευαίσθητες επιχειρήσεις


Τα τελευταία χρόνια άρχισαν και στην Κύπρο οι εταιρείες να ασχολούνται με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – ΕΚΕ στην οποία η περιβαλλοντική πλευρά είναι αναπόσπαστα πολύ σημαντική.
Το λυπηρό όμως είναι ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις την ευθύνη εφαρμογής την έχουν αναλάβει το τμήμα Marketing και αυτό δεν είναι καλό σημάδι γιατί αυτή μπορεί να σημαίνει έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος αλλά μια προσπάθεια green washing – δηλαδή εκμετάλλευσης  του ενδιαφέροντος του κοινού για το περιβάλλον.
Μια εταιρεία που πραγματικά ενδιαφέρεται θα διορίσει μια ομάδα από άτομα που γνωρίζουν καλά όλες τις εσωτερικές διαδικασίες τις εταιρείας, το προσωπικό, την κοινωνία και τους προμηθευτές.

Αυτές τις μέρες του Facebook όπου δεν υπάρχει λογοκρισία και ο καθένας λέει ότι θέλει, οι φωτογραφίες αφθονούν και όλοι έχουν άποψη, τα πράγματα για τις εταιρείες είναι πολύ δύσκολα. Γνωρίζουμε όλοι πού να μην πάμε για φαγητό, ποιος χρεώνει πολλά, ποιου το προσωπικό δε συμπεριφέρεται σωστά και πολλά άλλα.
Κάθε λάθος προβάλλεται έντονα και οι εταιρείες είτε δεν παίρνουν είδηση είτε τρέχουν άτσαλα να πάρουν διορθωτικά μέτρα μετά από τη ζημιά που έχει γίνει. Πάνε άδικα τα λεφτά στις διαφημίσεις!
Κλασσικό παράδειγμα τα περασμένα Χριστούγεννα όπου μια εταιρεία στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στο χώρο στάθμευσης της. Το λάθος εδώ ήταν ότι επέλεξε τον χώρο αναπήρων για να το τοποθετήσει. Η φωτογραφία έκανε το γύρο στο Facebook και σε πολλά μηνύματα, η εταιρεία είχε βγάλει ανακοίνωση ότι το μετακίνησε αλλά άργησε πολύ να αντιδράσει και η ζημιά έγινε.
Όλα αυτά ήταν επόμενο να συμβούν και στην Κύπρο όπου εν τωμεταξύ οι εταιρείες προστατεύονται πολύ από το νόμο, εφόσον ήδη κολοσσοί στο διεθνές εμπόριο έχουν υποφέρει στο εξωτερικό από την αδιαφορία και τις λάθος επιλογές στους προμηθευτές τους.
Γι αυτό το λόγο θα πρέπει και οι κυπριακές εταιρείες να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα έναντι των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος.
Το να πετάς τα απόβλητα σε παρακείμενα χωράφια, να εκπέμπεις μυρωδιές και να μολύνεις τη γειτονιά ή ολόκληρη την κοινότητα αλλά και να χρησιμοποιείς υπερβολικές συσκευασίες δεν είναι πλέον ανεκτές πρακτικές.

Οι κυπριακές εταιρείες θα πρέπει επομένως να εξετάσουν με προσοχή όλες τις πτυχές της Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής τους ευθύνης.
Χρειάζεται να ετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης το οποίο να περιλαμβάνει δράσης για:
·         το προσωπικό της εταιρείας, την ενημέρωσή τους για ορθές συνήθειες και υγιεινή ζωή,
·         τη περιβαλλοντική διαχείριση των κτηρίων της εταιρείας ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, νερού αλλά και την επιλογή καθαριστικών που χρησιμοποιούνται στο κτήριο,
·         την προσεκτική επιλογή των συνεργατών της εταιρείας αποφεύγοντας όσους δεν έχουν σωστή συμπεριφορά ή και που παρανομούν αποφεύγοντας για παράδειγμα τις νομικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την ανακύκλωση,
·         και την εκτέλεση έργων, την ενημέρωση του κοινού και την προώθηση κοινωφελών περιβαλλοντικών έργων στην κοινωνία.

Πολλοί θεωρούν ότι η περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά από τις εταιρείες πέραν από τα περιβαλλοντικά οφέλη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και επηρεάζει πολύ θετικά το προσωπικό, την τοπική κοινωνία και τους συνεργάτες της.
Τέτοιο κλασσικό παράδειγμα είναι η δημιουργία από μια εταιρεία μιας «κοινωνική επιχείρησης» για να επιλύσει ένα συγκεκριμένο θέμα όπως την επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση οικιακού εξοπλισμού και επίπλων τα οποία καταλήγουν σε φτωχές οικογένειες ή και μετα-πωλούνται αλλά δεν καταλήγουν σε σκυβαλότοπους!


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Λέκτορας - ΤΕΠΑΚ

Σχόλια

Ο χρήστης Γιώργος Μιλής είπε…
Δυστυχώς στην Κύπρο οι εταιρείες παρασύρονται από τη γενική νοοτροπία της προχειρότητας και της ανευθυνότητας/ευθυνοφοβίας. Τις προάλλες μου συνέβηκε το εξής σε γνωστή αλυσίδα φούρνων (μόνο έμμεσα σχετίζεται με το θέμα σας, αλλά θα το αναφέρω):
Μετά από υπόδειξη μου για ληγμένα προϊόντα στο ψυγείο, ο υπεύθυνος/manager του υποκαταστήματος μου απάντησε ότι φταίει ο προμηθευτής γιατί αυτός είναι υπεύθυνος να τα αλλάζει! Δεν μπορούν καν να σκεφτούν ότι τον πελάτη δεν τον ενδιαφέρουν οι εσωτερικές τους συμφωνίες με τους προμηθευτές; Πως θα σκεφτούν και την περιβαλλοντική ευθύνη;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ