Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Μερικά προβλήματα με την ευημερία των ζώων στην ΚύπροΠαρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές και πολύ δραστήριες οργανώσεις για την προστασία των ζώων στην Κύπρο, υστερούμε σημαντικά γι αυτό χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και βελτιώσεις και σε νομοθεσίες και σε πρακτικές. Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι είμαστε και από τις πρώτες χώρες σε αδέσποτους γάτους στον κόσμο χωρίς να υπάρχει σε εφαρμογή κανένα πρόγραμμα ελέγχου των αριθμών.

Νομοθεσία για σκύλους
Η νομοθεσία για τους σκύλους βρίσκεται αυτή την εποχή κάτω από διαβούλευση, η οποία όμως και πάλι δεν έγινε με ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής προς όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέμα.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας από τις Τοπικές Αρχές οι οποίες χρειάζονται και τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντεπεξέλθουν.
Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με την αστυνόμευση και τη διαχείριση παραπόνων /καταγγελιών γι αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αυτοχρηματοδοτούμενη αστυνομία ζώων η οποία θα μπορεί να δρα άμεσα και μέσω της ειδικής τους εκπαίδευσης να μπορούν να χειριστούν εύκολα τα δύσκολα θέματα που χρονίζουν. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν και είναι πολλά από παράπονα για τους πολλούς σκύλους του γείτονα, τους δηλητηριασμούς, το θόρυβο και την κακομεταχείριση.
Επιπλέον έχουμε και τις εγκαταλείψεις μεγάλου αριθμού σκύλων από κυνηγούς, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να δημιουργούνται αγέλες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Υπάρχει και αντιδικία μεταξύ γεωργών και κυνηγών όπου οι γεωργοί βάζουν δηλητήρια για να κρατήσουν τους κυνηγούς μακριά από την περιουσία τους γιατί ορισμένοι ασυνείδητοι κάνουν ζημιές.
Παραλίες σκύλων δεν υπάρχουν και υπάρχει και πρόβλημα με το περπάτημα των σκύλων εφόσον υπάρχουν παντού απαγορεύσεις αλλά και σύγχυση για το τι επιτρέπεται και τι όχι.
Και τέλος, ο νόμος απαγορεύει την εισαγωγή ορισμένων ειδών σκύλων αλλά βρίσκεις ότι θες!

Πέραν από τα πιο πάνω έχουμε και νομοθετικές ελλείψεις για τους εκτροφείς σκύλων, τις υποχρεώσεις και την επιθεώρησή τους.

Καταφύγια σκύλων
Υπάρχει μια σειρά από ηρωικούς εθελοντές που τρέχουν μόνοι να συμπληρώσουν τα σοβαρά κενά της νομοθεσίας, την αδιαφορία του κοινού και των κρατικών ελλείψεων με τη λειτουργία των καταφυγίων.
Η στήριξη στα καταφύγια είναι σχεδόν ανύπαρκτη και χρειάζεται να θεσμοθετηθεί. Το σύστημα πρέπει να μπει σε τάξη για να μη χρειάζεται οι εθελοντές να εκλιπαρούν συνεχώς για να βρουν τροφή, κτηνιατρική φροντίδα και χώρους για τα ζώα που εμείς εγκαταλείπουμε.
Τι ζώα εγκαταλείπουμε είναι ακόμη ένα θέμα γιατί καταλήγουν σε καταφύγια μεγάλοι αριθμοί ζώων ακόμη και ζώα που δεν έπρεπε καν να βρίσκονται στα θερμά κλίματα της Κύπρου και η ευθανασία δεν είναι λύση.

Καταστήματα πώλησης ζώων – Pet Shops
Η νομοθεσία είναι σε «τελικό στάδιο» εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει ανοικτή διαβούλευση όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1367/2006 για περιβαλλοντικά θέματα και από ότι φαίνεται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης ζώων δημιουργούν εμπόδια.
Ελάφια, πύθωνες, ύαινες, ρακούν, κροκόδειλους και ότι άλλο θέλετε μπορείτε να αγοράσετε σε αυτό το τόπο, χωρίς έλεγχο για το που θα καταλήξει το ζώο και χωρίς έλεγχο για την ευημερία του ζώου.
Η νομοθεσία πρέπει να μπει σε δημόσια διαβούλευση και να εφαρμοστούν πρόνοιες που να επιτρέπουν σε αδειοδοτημένους ειδικά για το σκοπό αυτό ιδιώτες κτηνιάτρους να κάνουν τις επιθεωρήσεις.

Πάντως ακόμη να αντιληφθώ το μέγεθος της μεγαλομανίας ορισμένων που θεωρούν ότι είναι ωραίο θέαμα να κυκλοφορεί ένα ελάφι ή κροκόδειλος στην αυλή της έπαυλης τους!


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails