Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ήρθε και η ώρα για τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρισμού



Ο έξυπνος μετρητής θα αντικαταστήσει σύντομα τον παραδοσιακό μετρητή ηλεκτρισμού που έχουμε στα σπίτια μας δίνοντας μας ένα εξαιρετικό βοήθημα στη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας μας.

Στόχος της ΕΕ είναι τα 80% των μετρητών της κάθε χώρας να είναι έξυπνοι μετρητές μέχρι το 2020 και με βάση την Οδηγία 2009/72/ΕΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2012 τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους.
Στο Παράρτημα 1 της Οδηγίας αναφέρεται ότι «η υλοποίηση αυτών των συστημάτων μέτρησης δύναται να υπόκειται σε οικονομική αξιολόγηση όλων των μακροπρόθεσμων στοιχείων κόστους και οφέλους για την αγορά και τους επιμέρους καταναλωτές, σε σχέση με τη μορφή ευφυούς μέτρησης που είναι οικονομικά περισσότερο εύλογη και αποδοτική, καθώς και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο είναι εφικτή η εξάπλωση των συστημάτων».
Η Οδηγία αναφέρει επίσης ότι «εάν η ανάπτυξη ευφυών μετρητών εκτιμηθεί θετικά, τουλάχιστον το 80 % των καταναλωτών πρέπει να εξοπλιστούν με ευφυή συστήματα μέτρησης έως το 2020»

Στη σύσταση για την προετοιμασία και σταδιακή εφαρμογή των έξυπνων μετρητών η ΕΕ δίνει και κατευθυντήριες γραμμές για το τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση με αναφορές στην:
  • προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες,
  • ανάλυση κόστους-οφέλους,
  • ανάλυση ευαισθησίας,
  • αξιολόγηση των επιδόσεων, των εξωτερικών επιδράσεων και του κοινωνικού αντίκτυπου,
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η περιγραφή για τις ελάχιστες υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι νέοι αυτοί μετρητές στους καταναλωτές με τη δυνατότητα ανάγνωσης μετρήσεων απευθείας από τον πελάτη και την ανανέωση των ενδείξεων μετρητών αρκετά συχνά ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση των πληροφοριών για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας από τους καταναλωτές.

Όσον αφορά τις εταιρείες πώλησης ηλεκτρισμού, με βάση τη σύσταση οι έξυπνοι μετρητές θα πρέπει να έχουν τις πιο κάτω ελάχιστες δυνατότητες:
  • Δυνατότητα εξ αποστάσεως ανάγνωσης των μετρητών.
  • Πρόβλεψη αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του ευφυούς συστήματος μέτρησης και εξωτερικών δικτύων για τη συντήρηση και τον έλεγχο του συστήματος μέτρησης.
  • Δυνατότητα μετρήσεων με επαρκή συχνότητα ώστε οι πληροφορίες να χρησιμοποιούνται για τον προγραμματισμό του δικτύου.
  • Υποστήριξη προηγμένων συστημάτων τιμολόγησης.
  • Δυνατότητα εξ αποστάσεως εκκίνησης/διακοπής της σύνδεσης.
  • Παροχή ασφαλών επικοινωνιών για δεδομένα.
  • Πρόληψη και ανίχνευση απάτης. Αυτή η λειτουργία σχετίζεται με την πλευρά της προσφοράς: ασφάλεια και προστασία από κακόβουλες πράξεις όσον αφορά την πρόσβαση.
Οι έξυπνοι μετρητές έχουν και τα προβλήματα τους και προκαλούν πολλές συζητήσεις στο εξωτερικό:
  • Υπάρχει θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων εφόσον η εταιρεία γνωρίζει από την κατανάλωση πότε κάποιος είναι στο σπίτι και στοιχεία από τον τρόπο ζωής του.
  • Μπορεί η κλιμακωτή και ανά ώρα χρέωση να είναι τέτοια που στο τέλος αντί εξοικονόμηση, η εταιρεία ηλεκτρισμού να αυξήσει τα κέρδη της, γιατί αν για παράδειγμα το φτηνό ρεύμα είναι στις 3 το πρωί δε θα μπορεί να το αξιοποιήσει η μεγάλη μάζα του πληθυσμού.
  • Στα φτωχικά νοικοκυριά όπου η κατανάλωση είναι ήδη χαμηλή το κόστος αγοράς του έξυπνου μετρητή είναι δυσανάλογα ψηλό και ίσως και αχρείαστο.
 Στην Κύπρο η ΑΗΚ ετοιμάζει πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ...ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.


The Great “Smart Meters” Hoax. Electromagnetic Fields Are Real And Dangerous To Our Health

http://wakeup-world.com/2012/10/23/the-great-smart-meters-hoax-electromagnetic-fields-are-real-and-dangerous-to-our-health/

How Do Smart Meters Affect Your Health?
Thousands of people have complained of tinnitus, headaches, nausea, sleeplessness, allergies, heart arrhythmia, and other symptoms after a ‘smart’ meter was installed. An increasing number of people are developing “electro-sensitivity”. There are also reports of ‘smart’ meter interference with pacemakers and other implants.

European surveys have shown at least 1 in 20 people are moderately or severely sensitive to RF EMF radiation, experiencing one or more of the symptoms above. Human, animal and cell culture studies indicate long term systemic health effects from radiation, including hormone disruption, DNA damage, leakage of blood-brain barrier, sperm count reduction and damage, sleep disorders, learning difficulties, ADHD, dementia and cancer. There is concern that pregnant women and children are particularly vulnerable.


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Ναι, πέραν από τις διάφορες άλλες έγνοιες σχετικά με τους μετρητές αυτούς πιθανόν να έχουμε και την έγνοια των ηλεκτρομαγνητικών αν επιλεγεί το wifi σαν τρόπος σύνδεσης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΣΥΜΦΩΝΩ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ?

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?

ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ Η ΟΧΙ? ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η/ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ?

ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Μα γι αυτό το έγραψα αυτό η μελέτη έπρεπε να σταλεί στην ΕΕ στις 3 του Σεπτέμβρη, μελέτη δεν έγινε, υποψιάζομαι ότι δεν θα ξέρουν ποιος πρέπει να την κάνει και η ΑΗΚ προχωρεί με την εγκατάσταση 3000 μετρητών από μόνη της!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΩΡΑΙΑ. ΜΙΑ ΧΑΡΑ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ?

LOVE CYPRUS... ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΜΑΣ.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΧΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ,ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΦΗΝΑ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.


ΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ.

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ LEED.
Ο χρήστης Dependent World είπε…
Απίστευτο συμβάν στις ΗΠΑ: Μητέρες συλλαμβάνονται γιατί δεν αποδέχονται την εγκατάσταση ''έξυπνων μετρητών''!!! (2 BINTEO)

http://dependent-world.blogspot.com/2013/01/miteres-sullamvanontai-stis-HPA-giati-den-apodexontai-tin-egkatastasi-exipnwn-metritwn.html


Σε αυτές τις καταστάσεις θα καταντήσουμε και εμείς κ. Θεοπέμπτου;
Σας ενημέρωσε κανείς απο την ΑΗΚ ή κάνουν ότι τους κατέβει;;;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ