Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην ανθρώπινη συμπεριφορά


Μια φορά προσπαθούσα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή να εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι το φυσικό περιβάλλον για τον άνθρωπο.
Φαίνεται ότι δεν τα κατάφερνα και πολύ καλά γιατί μετά από λίγο πήρε τηλέφωνο ένας ακροατής και είπε "γιατί ψάχνεις άλλες εξηγήσεις, δες πως περιγράφουν οι διάφορες θρησκείες τον παράδεισο!" και άρχισε να περιγράφει τον χριστιανικό παράδεισο.

Όλες οι θρησκείες βάζουν διάφορους όρους και περιορισμούς μέσω των οποίων μπορεί ένας να καταλήξει στον παράδεισο. Και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο πως περιγράφεται αυτός ο παράδεισος.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μιλούσαν για υπέροχους κυνηγότοπους, στη μυθολογία των Ιρλανδών σαν ένα νησί, για τους αρχαίους έλληνες τα Ηλύσια πεδία όπου μπορούσες να απολαύσεις όλα  όσα σου άρεσαν όταν ήσουν ζωντανός ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση μαζί με άλλους εκλεκτούς.
Στην παλιά διαθήκη γίνεται αναφορά στους κήπους της Εδέμ και στο Ισλάμ γίνεται και πάλι αναφορά σε κάποιο κήπο.

Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του West Virginia για τι σχέση της ευτυχίας με τις πολιτικές δέκα πόλεων όπου έγινε η μελέτη, τα στοιχεία έδειξαν τα πιο κάτω:

  1. Εύκολες δημόσιες μεταφορές
  2. Εύκολη πρόσβαση στα διάφορα καταστήματα
  3. Πολλά πάρκα και χώρους άσκησης
  4. Πολλά θέατρα, μουσεία και χώρους μουσικής
  5. Βιβλιοθήκες
  6. Καθαριότητα σε δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους
  7. Ασφάλεια όλες τις ώρες της μέρας
  8. Ποιότητα του αέρα
  9. Χαμηλό κόστος ζωής
  10. Καλής ποιότητας πόσιμο νερό
  11. Καλός τόπος για να μεγαλώνεις και να φροντίζεις παιδιά
  12. Καλά σχολεία

Από τα 12 σημεία πιο πάνω τα 5 έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον και διερωτούμαι πόσα από αυτά είναι στις προτεραιότητες των κυπριακών πόλεων όπου ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου κάνοντας αναφορές σε μεγάλα έργα όπως μαρίνες, shopping malls, ψηλά κτήρια και άλλα έργα άσχετα όμως με τις ανάγκες του κυπρίου πολίτη για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μέσα στο ίδιο μοτίβο, πριν λίγα χρόνια γινόταν μια έντονη συζήτηση για το δημοτικό κήπο στην Πάφο όταν η μητρόπολη πρότεινε να κτίσει εκεί μια εκκλησία.

Οι τοπικές αρχές δε δίνουν συνήθως την αρμόζουσα σημασία στις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ένα πάρκο σε μια πόλη, αφού δεκάδες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι επισκέψεις σε πάρκα και χώρους πρασίνου μειώνουν για παράδειγμα το άγχος και προωθούν την κοινωνικότητα αλλά δίνουν ιδιαίτερες ευκαιρίες διασκέδασης και ξεκούρασης σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους. Αυτά και πολλά άλλα φυσικά.

Γι αυτό το θέμα έστειλα επιστολές, μίλησα στα τοπικά ραδιόφωνα και δημοσίευσα και ένα άρθρο στο οποίο αράδιαζα τα επιστημονικά τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα των πάρκων.
Από ότι με έχουν πληροφορήσει αυτός ήταν και ο λόγος γιατί οι εκκλησιαστικοί κύκλοι της πόλης άρχισαν να με αποκαλούν Θεομάχο αντί Θεοπέμπτου.

Σε λίγους μήνες οι πολιτικοί θα μας θυμηθούν και θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος γνωρίζει και ποιος έχει τη λύση των προβλημάτων μας στο μανίκι του.
Μην ξαφνιαστείτε για το ξαφνικό ενδιαφέρον τους, υπάρχει λόγος, έρχονται εκλογές.

Μια φράση που θα ακούσετε πολλούς να πιπιλίζουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είναι η «Ποιότητα ζωής».
Η φράση αυτή προέρχεται από τους αγώνες των οικολογικών κινημάτων και στην Κύπρο η φράση αυτή είναι πολυβασανισμένη αφού όλοι την χρησιμοποιούν πλέον αλλά ο καθένας εννοεί διαφορετικά πράγματα.

Στην Ευρώπη η ποιότητα ζωής θεωρείται πραγματικά σοβαρό θέμα και μετριέται κάθε δυο με τρία χρόνια. Αν κοιτάξει κανείς τα θέματα που ερευνούνται για παράδειγμα στην Αγγλία για να μετρηθεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών θα βρείτε ότι τα θέματα που εξετάζονται έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Τα περιβαλλοντικά φυσικά δεν λείπουν ούτε από εδώ και αυτά που μετρούν αφορούν τη διαχείριση σκουπιδιών, την ανακύκλωση, την ποιότητα του αέρα και την ποιότητα πόσιμου νερού.
Ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που περιλαμβάνεται στις μετρήσεις είναι η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, η αισθητική των χώρων των κτιρίων και της πόλης, τους χώρους πρασίνου, τα πάρκα, το κυκλοφοριακό και το θόρυβο.

Εδώ να πω ότι μια φορά που μιλούσαμε σε μια μεγάλη παρέα για τα αισθητικά χάλια των πόλεων μας και ιδιαίτερα των κτηρίων, δεν θα ξεχάσω την παρέμβαση της αρχιτεκτόνισσας από την παρέα που είπε, ότι κατά την άποψη της, η αισθητική των κτηρίων και της πόλης αντανακλά γενικά την ψυχολογία των ανθρώπων της.

Και για να συμπληρωθεί η εικόνα με τις έρευνες ποιότητας της ζωής,, να πω ότι τα υπόλοιπα πράγματα που μετριούνται έχουν σχέση με τους ανθρώπους, την εκπαίδευση, τα εισοδήματα, τις δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, την ιδιοκατοίκηση, την υγεία, την ασφάλεια, τον κοινωνικό ιστό, τη συμμετοχή και την δυνατότητα επίτευξης των ατομικών στόχων.

Είμαι βέβαιος όμως ότι οι ποιοι πολλοί από εσάς δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες για να καταλάβουν την επίδραση του περιβάλλοντος που ζούμε, στο πως νιώθουμε και την ψυχολογία μας γενικά.
Σε ένα καλό περιβάλλον μέσα στο πράσινο βελτιώνεται η ψυχική υγεία του ανθρώπου, γινόμαστε πιο κοινωνικοί, έχουμε ένα αίσθημα γαλήνης και λιγότερο άγχος.

Όταν όμως είμαστε σε μια πόλη χωρίς πράσινο, όπου υπάρχει πολυκοσμία, θόρυβος και κακή ποιότητα του αέρα, τότε αναπτύσσονται μια σειρά από άλλα προβλήματα όπως το άγχος και ψυχικά νοσήματα όπως για παράδειγμα την σχιζοφρένεια που έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε κατοίκους των πόλεων παρά αλλού.

Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν υπάρχουν τρόποι εμείς οι ίδιοι να έρθουμε πιο κοντά στη φύση.
Οι συστάσεις και εδώ υπάρχουν άφθονες και είναι και δοκιμασμένες.

  1. Κάνετε μια επίσκεψη στο πάρκο της γειτονιάς σας, απολαύστε ένα ωραίο περίπατο, κάντε γνωριμίες ή οργανώστε τη δική σας παρέα για τακτικές επισκέψεις.
  2. Βγείτε έξω από το γραφείο και το σπίτι σας απολαύστε την κυπριακή φύση. Έχουμε πολλά και ωραία μονοπάτια με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας το καθένα.
  3. Αγοράστε ένα ποδήλατο να νιώσετε την ελευθερία και την χαρά της ποδηλασίας. Υπάρχουν ωραίες διαδρομές και μέσα στην πόλη αλλά πάνω από όλα έξω στη φύση. Τώρα υπάρχουν ποδηλατικές οργανώσεις σε όλες τις πόλεις που οργανώνουν ωραίες διαδρομές τις Τετάρτες και τα Σαββατοκυρίακα.
  4. Φυτέψτε τα δικά σας λαχανικά τα οποία αποδεδειγμένα προσφέρουν πολλά ψυχολογικά πλεονεκτήματα επειδή αυξάνουν το αίσθημα της αίσθημα της επιτυχίας, της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας που μαζί με την έκθεση στη φύση και τη συναναστροφή με άλλους κηπουρούς βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου.
  5. Και για τους πιο τολμηρούς που θα ήθελαν να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες, έχουν αρχίσει και οι κύπριοι να πηγαίνουν στα μεγάλα μονοπάτια του κόσμου και σε αναβάσεις όπως για παράδειγμα αυτή του Κιλιμαντζιάρο στην Αφρική.

Πριν 3 χρόνια περίπου με πήρε τηλέφωνο ο Τάκης Δημητριάδης για να κάνω μια παρουσίαση στο Φωτογραφικό Όμιλο Στροβόλου για ένα διαγωνισμό που θα έκανε το club.
Αυτή η πρώτη επαφή ήταν η αιτία να ασχοληθώ ξανά με τη φωτογραφική τέχνη και αυτό το χρωστώ στο φίλο μου τον Τάκη.
Εκτός από τους hikers που περπατούν στη φύση και τους ποδηλάτες, οι άλλοι που έρχονται τακτικά σε επαφή με τη φύση είναι οι φωτογράφοι!
Μαζί με τον Τάκη πήγαν πολλοί σε υπέροχους τόπους σε όλη την Κύπρο και εγώ έχω και τις αναμνήσεις σε φωτογραφίες.

Η αγάπη του Τάκη για το περιβάλλον είναι εμφανείς και από τις φωτογραφίες του αλλά και από τις περιγραφές του.
Σήμερα θα έχουμε όλοι μας την τύχη να απολαύσουμε τις φωτογραφίες του φίλου Τάκη Δημητριάδη αλλά προτού κατέβω από το βήμα θα ήθελα να καλέσω τον Τάκη Δημητριάδη στο βήμα για μια μικρή έκπληξη.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο πολύ καλή ομιλία! Αυτό το πικνίκ στο παρκο Ακρόπολης θα το βάλω μπρος επειγόντως!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξαιρετικό !!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ