Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

οικιακές ανεμογεννήτριες 3

Έχει πολλά καλό κόσμο εκεί έξω ...
Πιο κάτω ζητούσα βοήθεια τι κανονισμούς έχουν άλλες χώρες για τις οικιακές ανεμογεννήτριες και πήρα αυτό το οποίο ήδη στάλεικε στο Υπ. Εσωτερικών!!


Ως απάντηση στο ερώτημα σας «Έχει κανείς υπόψη του κανονισμούς άλλων χωρών που επιτρέπουν την εγκατάστασή τους; » από το άρθρο στο ιστολόγιο σας σχετικά με οικιακές ανεμογεννήτριες έχω βάλει πιο κάτω συνδέσμους επί τους θέματος για την Φλάντρα (Βέλγιο).


Υπάρχει πολιτική παραγωγής οικιακής πράσινης ενέργειας από τον άνεμο. Η επιδότηση είναι 90 ευρώ ανά 1000kWh ανά πιστοποιητικό για πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα (το πιστοποιητικό εκδίδεται από τον VREG = Φλαμανδικός Διαχειριστής Αγοράς Ενέργειας και Γκαζιού) για μέγιστη διάρκεια 10 χρόνια.

Για κάθε οικιακή ανεμογεννήτρια απαιτείται αδειοδότηση από τον Δήμο. Η αδειοδότηση έχει να κάνει με τον οπτικό αντίκτυπο στο δομημένο περιβάλλον, τον θόρυβο, την σκίαση, ασφάλεια, και άλλους οικοδομικούς/πολεοδομικούς κανονισμούς. Αν η ισχύς της ανεμογεννήτριας ξεπερνά τα 300kW εκτός από  οικοδομική άδεια απαιτείται και  περιβαλλοντική άδεια. Όπως διευκρινίζεται στην πιο κάτω ιστοσελίδα για μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες οι κανονισμοί που αναφέρονται πιο πάνω είναι απλά κατευθυντικοί. Η κάθε τοπική αρχή είναι υπεύθυνη να τους προσαρμόσει στις τοπικές συνθήκες (αν είναι αναγκαίο)  με τρόπο μετρήσιμο, ακριβή, και διάφανο.

Στην ιστοσελίδα http://www.energiesparen.be/node/832 (και πάλι ανήκει στην Φλαμανδική κυβέρνηση) προσδιορίζεται ότι μικρές ανεμογεννήτριες για οικιακή χρήση είναι όσες έχουν μέγιστο αξονικό μήκος από την βάση τους που δεν υπερβαίνει τα 15 μέτρα. Εδώ υπάρχει αναλυτική περιγραφή όλων των θεμάτων, νόμων, κανονισμών σχετικά με όλα τα θέματα πράσινης ενέργειας στην Φλάντρα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν γνωρίζετε υπάρχουν άλλες χώρες πέραν του Βελγίου στις οποίες η νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών Α/Γ στις οροφές κτιρίων;
Επίσης, μήπως έχετε κάποια ένδειξη ή πληροφόρηση για πιθανή αλλαγή στη κυπριακή νομοθεσία προκειμένου να επιτρέπει την εγκατάσταση α/γ εντός "ορίων ανάπτυξης";
Ευχαριστώ,
Φίλιππος

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Από ότι γνωρίζει δεν υπάρχει σε καμιά χώρα απαγόρευση αλλά είναι θέμα κανόνων αισθητικής.
Π.χ. αν υπάρχει ψηλό κτήριο δε θα φαίνεται.
Στη Σκωτία δεν πρέπει να φαίνεται από το δρόμο

Related Posts with Thumbnails